Bron: telesur 11 januari 2022 ~~~

Cuba levert zijn vaccins en levert de technologie om ze te produceren in schril contrast met de grote farmaceutische bedrijven in de ontwikkelde landen, die weigeren technische kennis te delen.

Cuba toont zijn solidariteit door de overdracht van technologie en de levering van vaccins aan ontwikkelingslanden als alternatief voor de hegemonie van grote farmaceutische bedrijven, aldus het Indiase portaal People Dispatch.

Cuba heeft meer dan 85 procent van zijn bevolking volledig gevaccineerd, meer dan de meeste rijke landen, waaronder de Verenigde Staten, ondanks de handelsblokkade die Washington al zes decennia lang oplegt aan het Caribische eiland, zo benadrukte de website.

Ondertussen zijn de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten er slechts in geslaagd om 60-70 procent van hun bevolking volledig in te enten, aldus de publicatie.

Peoples Dispatch benadrukte ook dat “Cuba erin geslaagd is zijn bevolking te vaccineren met behulp van inheemse vaccins. Het heeft met succes vijf inheemse vaccins ontwikkeld waarvan Abdala, Soberana 02 en Soberana Plus zijn goedgekeurd en worden gebruikt. Twee andere – Soberana 01 en Mambisa – worden nog klinisch getest en moeten nog worden goedgekeurd.

#BigPharma zegt winst, #Cuba zegt Het Volkhttps://t.co/SURnPiJJtQ
- Peoples Dispatch (@peoplesdispatch) 10 januari 2022 

“Een voordeel van deze vaccins is dat ze gebaseerd zijn op de traditionele technologie van de eiwitsubeenheid, waardoor ze gemakkelijk te gebruiken zijn. Ze kunnen in een koelkast of zelfs bij kamertemperatuur worden bewaard en aan kinderen worden toegediend,” voegde de website eraan toe.

Tegelijkertijd werken Cubaanse wetenschappers aan het eerste prototype van Soberana Plus als een doeltreffend vaccin tegen de Omicron-variant.

“Cuba is er niet alleen in geslaagd het grootste deel van zijn bevolking, waaronder kinderen, te vaccineren, het is ook begonnen deze vaccins naar andere landen te sturen die ze hebben goedgekeurd”, aldus de website

Venezuela, Vietnam, Iran, Nicaragua, Argentinië en Mexico behoren tot de landen die het Cubaanse vaccin hebben goedgekeurd of belangstelling hebben getoond om dit te doen. Onlangs heeft Mexico het gebruik van Cuba’s Abdala-vaccin goedgekeurd, aldus Peoples Dispatch.

De succesvolle vaccinatiecampagne in Cuba is gebaseerd op een goed ontwikkelde biofarmaceutische industrie die in handen is van de staat en die voorziet in de binnenlandse behoefte aan medicijnen en medische producten, waardoor deze betaalbaar blijven en alle lagen van de bevolking bereiken.

Cuba’s zelfgemaakte vaccins hebben het aantal gevallen van covid-19 massaal teruggedrongen https://t.co/km58RiZVVv – GailReedMEDICC (@MediccGail) 5 januari, 2022

Dit ondanks de handelssancties en het embargo dat de VS sinds de jaren zestig aan Cuba hebben opgelegd en waarvan de sancties Cuba in financieel en politiek opzicht kwetsbaar hebben gemaakt, omdat slechts een paar bondgenoten en ondersteunende landen overeenkomsten met Cuba sluiten, voegde Peoples Dispatch eraan toe.

Cuba stelt zijn vaccins ter beschikking en levert de technologie om ze te produceren, in schril contrast met de grote farmaceutische bedrijven in de ontwikkelde landen, die weigeren technische kennis te delen.

De meeste rijke landen zijn ook gekant tegen het voorstel om af te zien van octrooien op cruciale geneesmiddelen, vaccins en medische producten in tijden van een pandemie.

Topfoto: Cuba’s resultaten in de strijd tegen COVID zijn te danken aan zijn socialistische ontwikkeling. De genomen maatregelen zijn gebaseerd op een wetenschappelijk begrip van het virus. De bevolking is goed opgeleid en begrijpt wetenschappelijke concepten. Bovendien is de gezondheidszorg universeel, toegankelijk en gratis. | Foto: Twitter @SocialistAct