Bron: José Manuel Blanco Diaz 25 november, 2021 (SP) 
orinocotribune 25 november, 2021 (EN) ~~~

Na hun algemene afwijzing door het volk bij de verkiezingen, voeren oppositieleiders aanvallen uit op alternatieve en gemeenschapsmedia in regio’s waar zij verkiezingen hebben gewonnen, aldus berichten.

Het openbaar ministerie van Venezuela heeft opdracht gegeven een onderzoek in te stellen naar gewelddaden tegen radiostations in gemeenten van de deelstaat Mérida, in het Andesgebied, en in de deelstaat Barinas, in de regio Llanos.

De procureur-generaal, Tarek William Saab, verklaarde dat de daders kabels van de elektrische voeding van gemeenschapsradiostations hebben doorgesneden en zendcabines hebben beschadigd. Er werd ook melding gemaakt van bedreigingen tegen de fysieke persoon van de directeuren van deze radiozenders. In één geval werden deze bedreigingen geuit in aanwezigheid van minderjarigen.

Dit soort aanvallen doet denken aan gebeurtenissen zoals die van rechtse groeperingen die deelnamen aan de zogenaamde guarimbas van 2003 en 2014, gewelddadige ontwrichtende acties onder leiding van onder meer Leopoldo López, nu voortvluchtig, en zijn politieke groepering Popular Will.

Toen rechts in 2002-2003 op grote schaal sabotage pleegde tegen het grootste staatsbedrijf van het land, Petróleos de Venezuela SA (PDVSA), vielen fascistische groeperingen ook gemeentelijk radiostations aan.

Geweld in Barinas

De minister van Informatie en Communicatie, Freddy Ñáñez, sloot zich aan bij de afwijzing van deze vijandige acties tegen alternatieve radiostations en televisiekanalen in steden die nu worden geregeerd door rechtse lokale of deelstaatregeringen.

Zo heeft, zoals de minister van Communicatie en Voorlichting opmerkte, in Santa Bárbara de Barinas weer zo’n fascistische aanval plaatsgevonden. Nanez heeft dan ook veroordeeld dat burgemeester Nelson García Mora, dronken van macht, Radio Comunitaria Explosiva 88.7 FM met geweld het zwijgen heeft opgelegd.

“Weet dat wij zullen toezien op de eerbiediging van de vrijheid van meningsuiting en de integriteit van volkscommunicatoren”, schreef Ñáñez op Twitter.

Woordvoerders van de regering in de gemeenten en deelstaten waar de oppositie won, waarschuwden voor het gevaar dat fascistische groeperingen een escalatie van geweld zouden kunnen initiëren. Woordvoerders herinnerden eraan dat deze groepen bij eerdere gelegenheden hebben geprobeerd om mediakanalen en gemeenschapsruimtes aan te vallen die emblematisch of belangrijk zijn voor de Bolivariaanse Revolutie van Venezuela.

Topfoto: Radiostudio van de gemeenschap. Foto door MIPPCI.