Bron: kawsachunnews 12 April 2021 ~~~
De exit poll voor de Peruaanse presidentsverkiezingen van 11 april heeft schokgolven in het veroorzaakt De linkse kandidaat Pedro Castillo van de partij “Peru Libre” eindigde op de eerste plaats, ondanks het feit dat hij in geen van de peilingen voorafgaand aan de stemming in de top vijf voorkwam.
Castillo, die als outsider aan de verkiezingen heeft deelgenomen, is afkomstig uit de Andesregio Cajamarca. Hij leidde in augustus 2017 een landelijke lerarenstaking die eindigde in een gedeeltelijke overwinning, waarbij talrijke concessies werden afgedwongen van de neoliberale regering van Pedro Pablo Kuczynski. Hij heeft beloofd om niet meer dan een lerarensalaris te accepteren als hij tot president wordt gekozen.
Zijn beleidsvoorstellen omvatten een mix van anti-neoliberaal economisch beleid en sociaal conservatieve standpunten over gender- en LGBT-kwesties. Tot zijn voorstellen behoort de nationalisatie van mijnbouw, olie en gas, en hij heeft gezegd dat de staat een leidende rol in de economie moet spelen, met staatsindustrieën die met de particuliere sector kunnen concurreren. Hij typeert dit model als een ‘volkseconomie met markten’.
“Momenteel leven we in een kapitalistisch systeem dat zogenaamd gerenoveerd is, in een neoliberale economie die sinds 1993 is opgelegd en die tegen de belangen van de grote meerderheid van het land is ingegaan. Om deze trieste realiteit te veranderen moeten we radicale economische aanpassingen voorstellen”, aldus de leider van Peru Libre.
Castillo’s programma valt samen met dat van de rest van Peruviaans links in het plan om een grondwetgevende vergadering te vormen om de grondwet van Fujimori te herzien. Het doel zou zijn een plurinationale staat op te bouwen met deelname van de sociale bewegingen die naar zijn zeggen zijn nieuwe regering zullen vormen.
De kandidaat onderscheidt zich van traditioneel links op sociaal gebied door zich uit te spreken tegen de gelijkheid van huwelijken en tegen wat hij de “genderideologie” noemt, hoewel hij zegt dat de kwestie van abortus zal worden overgelaten aan de toekomstige grondwetgevende vergadering. Dit staat in schril contrast met de andere linkse kandidaat in de race, Veronika Mendoza, die veel van Castillo’s economische plannen deelt, maar zwaar de nadruk legde op haar progressieve standpunten over gender en andere sociale kwesties. Ondanks een sterke 3e plaats in de verkiezingen van 2016, eindigde ze 6e in de exit poll van zondag.
In de kwestie Venezuela heeft Castillo ook een andere lijn gekozen. Terwijl Castillo heeft verklaard dat Venezuela “een democratie is”, heeft Mendoza herhaaldelijk de regering van president Nicolas Maduro veroordeeld in een wanhopige poging om niet als “Chavista” te worden bestempeld, in de veronderstelling dat dit electoraal schadelijk zou zijn.
Topfoto: Pedro Castillo (Photo: Diario Expreso)
- Verkiezingen in Peru: Kracht van links wordt niet weerspiegeld in opiniepeilingen – mundo.sputniknews 6 april 2021
- “Latijns-Amerika is op zoek naar een uitweg uit het neoliberalisme” – Atilio Boron , interview: La Época
- Drie presidenten in één maand: Wat zit er achter de sociale onrust in Peru & wie kan de natie verenigen? – Ekaterina Blinova in interview met Gonzalo Fiore Viani, Sputniknews, 24 november 2020
- Peru eist grondwettelijke hervorming om de erfenis van corruptie te stoppen – Steve Lalla, medium.com en resumen-english 24 november 2020
- Politieke crisis Peru onoplosbaar, verrot systeem moet vervangen worden – Álvaro Campana, Jacobin-latina 13 november 2020