Bron: Panorama 10 september 2020 (SP), 
Orinocotribune (EN) ~~~ 

Het is rond Afrika’s Kaap de Goede Hoop, op weg naar de Atlantische Oceaan en heeft Venezuela als bestemming.

( Reuters 08:51 PM / 09/10/2020)

Een onder Iraanse vlag varende tanker met brandstof voor levering aan Venezuela rondt Afrika’s Kaap de Goede Hoop, op weg naar de Atlantische Oceaan, volgens de shiptracking-gegevens van Refinitiv Eikon.

Het middelgrote schip Forest, dat ongeveer 300.000 vaten brandstof aan boord heeft die in de Bandar Abbas-terminal in Iran zijn geladen, is volgens gegevens en bronnen met kennis van zaken op weg naar Venezuela.

Twee andere Iraanse tankers van dezelfde grootte, die ook brandstof laadden om in augustus naar Venezuela te brengen, de Faxon en de Fortune, hebben sinds hun vertrek hun volgsysteem uitgeschakeld, waardoor het moeilijk is om hun locatie te detecteren.

Twee verschillende bronnen zeiden deze week dat de drie tankers begin september contact hebben opgenomen met het Suezkanaal om de waterweg te bevaren, maar op de geplande datum niet kwamen.

Het tekort aan benzine in Venezuela is de afgelopen dagen opnieuw toegenomen als gevolg van onvoldoende binnenlandse productie, waardoor lange rijen chauffeurs wachten om hun tanks te laden en de behoefte aan geïmporteerde brandstof toeneemt.

Iran heeft tussen mei en juni een eerste vloot van vijf brandstofschepen naar Venezuela gestuurd om zijn politieke bondgenoot te helpen, die ook onderworpen is aan Amerikaanse sancties.

Maar een tweede groep van vier onder Liberiaanse vlag varende tankers, eigendom van een Griekse scheepvaartgroep, kon de Zuid-Amerikaanse natie in juli niet bereiken omdat Washington op gerechtelijk bevel de brandstof in beslag nam.