Bron: TelesurTV 2 maart 2020

De Colombiaanse president Ivan Duque bracht maandag een eendaags bezoek aan de Verenigde Staten met een volledige agenda waaronder een ontmoeting met Donald Trump om meer aanvallen op Venezuela aan te vragen, het herstel van glyfosaat-besproeingen aan te kondigen en als afronding een keynote speech op de pro-Israëlische lobby AIPAC-conferentie.

VERWANT:
Colombiaans congres onderzoekt Duque wegens beschuldigingen van verkiezingsfraude

Tijdens zijn ontmoeting met Trump begon Duque onmiddellijk met het aanvallen van Venezolanen, omdat hij herhaalde dat “het erg belangrijk is dat we sterker zijn wat betreft sancties” tegen de naburige natie.

Het Colombiaanse staatshoofd erkende zelfs dat “Venezuela bijna geen dingen meer heeft”, dus moeten ze, verwijzend naar de VS en Colombia, dit jaar samenwerken, zodat er een politieke en democratische overgang is die effectief is in Venezuela. “

De Venezolaanse minister van Buitenlandse Zaken Jorge Arreaza antwoordde later dat zijn land het Internationaal Strafhof (ICC) zal vragen Duque te onderzoeken voor zijn verzoek aan een buitenlandse natie om meer unilaterale sancties tegen Venezuela op te leggen.

“Dit schandelijke verzoek om‘ sterkere sancties ’dat Duque aan Trump doet, zal worden voorgelegd aan het Internationaal Strafhof om de strafrechtelijke verantwoordelijkheid te onderzoeken in het lijden van deze maatregelen voor het Venezolaanse volk,” tweet Arreaza.

Volgens de regering en internationale NGO’s hebben de unilaterale dwangmaatregelen die de VS de Latijns-Amerikaanse natie sinds 2014 heeft opgelegd, geleid tot verliezen van US $ 120 miljard en ongeveer 50.000 doden.

VERWANT:
Meerderheid van Venezolanen tegen Amerikaanse sancties, volgens Poll

Een ander probleem dat werd besproken door Trump en Duque was de productie van drugs in het land, dat ondanks de aanwezigheid van de VS al meer dan twee decennia is blijven groeien.

De conclusie was echter dat de besproeiing van illegale gewassen in de strijd tegen drugs met het giftige glyfosaat moest worden hervat, omdat Trump het verdedigde en de Colombiaanse president zijn hoop aankondigde het te hervatten, ondanks het verzet van boeren en mensenrechtenorganisaties .

In 2015 stopte Colombia met besproeiing vanuit de lucht vanwege de onbedoelde besmetting van legale gewassen en waterbronnen. Een jaar voorafgaand aan deze beslissing oordeelde het Grondwettelijk Hof dat als er aanwijzingen waren voor negatieve gevolgen, de regering moest stoppen met het gebruik van die methode om de illegale gewassen te bestrijden.

Het bezoek werd afgesloten met een keynote speech op de jaarlijkse pro-Israel lobby van de American Israel Public Affairs Committee (AIPAC) 2020 conferentie.

Duque nam het standpunt in om een ​​vrijhandelsovereenkomst met Israël en sterkere bilaterale betrekkingen aan te kondigen – vooral in de defensiesector – maar ook om, zonder enig bewijs, de Venezolaanse regering te beschuldigen dat ze “haar deuren” voor Hezbollah “opende” om aanvallen vanuit Venezuela voor te bereiden . Het staatshoofd spoorde vervolgens AIPAC aan om hun speerpunt op Latijns-Amerika te zetten, onder de rechtvaardiging van het verdedigen van ‘democratie’.

Topfoto: Het bezoek werd afgesloten met een keynote speech op de jaarlijkse pro-Israel lobby van de American Israel Public Affairs Committee (AIPAC) 2020 conferentie.