Bron: RT-Duitsland, 26 Februari 2021 ~~~

Navalny-zaak: Russische grappenmakers verleiden Amnesty International tot onthullen dubbele moraal

De Russische grappenmaker Vovan deed zich tijdens een online gesprek met vertegenwoordigers van Amnesty International voor als Alexei Navalny’s naaste vertrouweling Leonid Volkov en vroeg waarom de organisatie kort daarvoor de status van “niet-gewelddadige politieke gevangene” van de oppositiefiguur had ingetrokken.

In het interview verklaarde Julie Verhaar, secretaris-generaal van Amnesty International, dat deze status aan Navalny was verleend om na zijn arrestatie een “zo luid mogelijke” verklaring af te leggen. Maar, zei zij, de organisatie moest (het standpunt over) deze status intrekken nadat oudere verklaringen van Nawalny grondig waren onderzocht.

Op de vraag van de acteur, alias fake Volkov, of de organisatie op haar besluit zou kunnen terugkomen, antwoordde Marie Struthers, directeur van Oost-Europa en Centraal-Azië, dat een dergelijke stap niet veel voordeel zou opleveren. In plaats daarvan, zei ze, willen ze een campagne in de sociale media lanceren waarin wordt opgeroepen tot de vrijlating van Nawalny om de aandacht van het publiek af te leiden van de discussie over de status.

De grappenmaker ging ook in op negatieve reacties in het Russischtalige Twitter op het recente besluit van Amnesty International en noemde de golf van beschimpingen tegen de organisatie “Twitterstijl”. Volgens hem was dit een initiatief van RT journalisten. Denis Krivosheyev, adjunct-directeur voor Oost-Europa en Centraal-Azië, antwoordde daarop dat de organisatie niet met RT praat en geen commentaar geeft aan de Russische buitenlandse omroep.

Daarna vroeg de valse Volkov of Amnesty International zou reageren op de arrestaties van Russische journalisten in Letland. De echte Volkov verblijft momenteel in Letlands buurland Litouwen. “Daar reageren we niet op en dat zijn we in de toekomst ook niet van plan. Dus je hoeft je geen zorgen te maken dat we er iets over zullen zeggen,” zei Krivosheyev.
Kort na het telefoongesprek bedankte Verhaar Volkov voor het gesprek in een inmiddels verwijderde tweet.

“Hmm, de secretaris-generaal van Amnesty bedankte me net voor een constructief, direct gesprek. Maar ik ken haar niet en heb haar nooit gesproken. Het zou me niet verbazen als ze met ‘Prankster Wowan’ gesproken heeft. Het zou me niet verbazen als ze op basis van dergelijke berichten beslissingen nemen”, twitterde Volkov in een reactie.

https://youtu.be/Ilh4q5P-K9A

Topfoto: Alexei Nawalny in de rechtzaal (Moskau, 20 Februari 2021)