Bron: Alan Macleod 
op mintpressnews 25 november 2019 ~~~ 

De Amerikaanse regering heeft haar volledige steun verleend aan anti-regeringsdemonstranten in Iran. “De Verenigde Staten zijn met u”, kondigde staatssecretaris Mike Pompeo aan. Vice-president Mike Pence was even nadrukkelijk.
Tegelijkertijd gaf president Trump zijn veroordeling aan de acties van de Iraanse regering:

“Iran is zo onstabiel geworden dat het regime het hele internet-systeem heeft afgesloten, zodat het grote Iraanse volk niet kan praten over het enorme geweld dat in het land plaatsvindt,” tweette hij.

Maar terwijl de Amerikaanse regering haar goedkeuring aan de gebeurtenissen verkondigde, claimden hun Iraanse tegenstanders de overwinning op de demonstranten. Tijdens een kabinetsvergadering in Teheran beweerde president Hassan Rouhani:

“Het Iraanse volk is opnieuw in een historische test geslaagd en heeft aangetoond dat ze vijanden niet zullen laten profiteren van de situatie, hoewel ze misschien klachten hebben over het management van het land.”

Brede, vreedzame protesten laaiden oorspronkelijk op op 15 november, na een onverwachte verdrievoudiging van de brandstofprijzen. Deze werden echter snel ingehaald door meer militante, gewelddadige confrontaties met veiligheidstroepen. Meer dan een dozijn tankstations en meer dan 70 banken zijn naar verluidt vernietigd. De opbrengst van de prijsstijging waren naar verluidt bedoeld om Iraniërs met een laag inkomen te subsidiëren, hoewel deze redenen niet werden verklaard, hetgeen leidde tot een publiek protest.

Amnesty International meldt dat ten minste 115 demonstranten zijn gedood door het geweld, en legt de schuld volledig aan de Iraanse veiligheidstroepen, en suggereert dat het uiteindelijke dodental mogelijk “veel hoger” ligt. De Iraanse regering verwerpt deze cijfers en beweert dat slechts een handvol mensen zijn gestorven, waaronder ten minste vier leden van veiligheidstroepen van de regering door toedoen van relschoppers. In het binnenland werd internet meer dan een week afgesloten, hetgeen de verwarring nog groter maakte.

In de westerse media zijn de gebeurtenissen beschreven als een “harde aanpak” van de overheid (bijvoorbeeld BBC, CNN, LA Times). En voor Fox News is het feit dat de Iraanse regering de “massale protesten” probeert te “verpletteren” het bewijs dat ze haar grip verliest en bang is voor haar eigen volk.

Anderen hebben het echter zo niet gezien. Mohammad Morandi, een professor aan de Universiteit van Teheran, maakt een onderscheid tussen wat hij ziet als de legitieme, vreedzame, protesten tegen de brandstoftoename en de “zeer goed georganiseerde en zeer gewelddadige” demonstranten die onmiddellijk banken, ambulances en openbare diensten vernietigden, ‘Aangejaagd’ door internationale media zoals de door de overheid gesubsidieerde BBC en Voice of America.

Weer anderen hebben Amnesty bekritiseerd omdat ze er niet in slaagde een neutrale speler te zijn in het conflict in de Islamitische Republiek. Ben Norton, assistent-redacteur van de GrayZone, veroordeelde bijvoorbeeld Amnesty-onderzoekers omdat ze op Saoedische media en op de spreekbuis van de Amerikaanse regering ‘Voice of America’ verschenen, die beide al enige tijd aandringen op regime-change in Iran. Norton beweert dat Amnesty verwordt tot niet meer dan een ‘instrument van het VS-imperialisme’.

In een tweet waarin de harde reactie van de Iraanse regering op de protesten wordt veroordeeld, heeft Amnesty nogal onheilspellend aangekondigd dat “we staten aansporen om de autoriteiten van Iran ter verantwoording te roepen.” Het is moeilijk te zien op welke staten, behalve de Verenigde Staten, Amnesty een beroep zou doen om Iran te disciplineren, met name gezien het feit dat de VS al een economische oorlogcampagne voert tegen het land in de vorm van sancties.

De regering van de Verenigde Staten heeft lang geprobeerd om volksopstanden aan te wakkeren en protesten tegen de Iraanse regering te kapen of te manipuleren. Reeds in 2009 publiceerde de invloedrijke denktank van Brookings Institute een rapport met hoofdstukken gewijd aan “het ondersteunen van een volksopstand” en “het inspireren van een opstand.” Meer recent meldde NBC News dat een nieuwe studie uit de in Washington, DC gevestigde denktank het Center for a New America Security betoogt dat het Amerikaanse leger voor onbepaalde tijd in de regio moet worden ingezet ‘om Iran tegen te gaan’, en oppert de mogelijkheid van permanente oorlog. Eerder dit jaar maakte Ali Taj, medewerker van MintPress Nieuws, zich zorgen dat een Amerikaans conflict met de Islamitische Republiek “vrijwel onvermijdelijk” is en dat elke confrontatie de vonk zou kunnen zijn voor het uitbarsten van een oorlog.

President Rouhani kondigde aan dat zijn regering als overwinnaar uit de situatie was gekomen en beweerde dat geweld een ‘strategie was die vooraf was gepland door … de zionisten en de Amerikanen’. In hoeverre het geweld inderdaad is georkestreerd vanuit het buitenland is onmogelijk te zeggen , maar wat zeker is, is dat de regering Trump teleurgesteld zal zijn dat de regering aan de macht blijft.

Topfoto: Demonstranten zingen slogans tijdens een pro-governmentrally die de gewelddadige protesten tegen de olieprijsverhoging van vorige week aan de kaak stelt

Alan MacLeod is een MintPress Staff Writer evenals een academicus en schrijver voor Fairness and Accuracy in Reporting. Zijn boek, Bad News From Venezuela: Twenty Years of Fake News and Misreporting werd in April uitgegeven.