Bron: moonofalabama 6 januari 2022 ~~~

Begin 2019 publiceerde de door het Pentagon gefinancierde denktank RAND een uitgebreid plan voor stiekeme aanvallen (soft attacks) op Rusland.

Extending Russia: Competing from Advantageous Ground.

Het 200 pagina’s lange rapport beveelt bepaalde stappen aan die de VS moeten nemen om Rusland in te dammen. Zoals de samenvatting zegt:

Erkennend dat een zekere mate van concurrentie met Rusland onvermijdelijk is, probeert dit rapport gebieden te definiëren waar de Verenigde Staten dit in hun voordeel kan doen.

Wij onderzoeken een reeks niet-gewelddadige maatregelen die de feitelijke kwetsbaarheden en angsten van Rusland zouden kunnen uitbuiten als een manier om de Russische militairen en economie en het politieke aanzien van het regime in binnen- en buitenland onder druk te zetten.

De maatregelen die wij onderzoeken zouden niet in de eerste plaats gericht zijn op verdediging of afschrikking, hoewel zij tot beide kunnen bijdragen. Deze stappen worden eerder gezien als elementen in een campagne die erop gericht is de tegenstander uit zijn evenwicht te brengen, waardoor Rusland gaat concurreren op gebieden of regio’s waar de Verenigde Staten een concurrentievoordeel hebben, en waardoor Rusland militair of economisch te ver gaat of waardoor het regime binnenlands en/of internationaal prestige en invloed verliest.

RAND geeft een opsomming van economische, geopolitieke, ideologische en informatieve alsmede militaire maatregelen die de VS zouden moeten nemen om Rusland te verzwakken.

Sinds het rapport uitkwam, zijn de eerste vier van de zes “geopolitieke maatregelen” die in hoofdstuk 4 van het rapport worden opgesomd, ten uitvoer gelegd.

De VS leverden dodelijke wapens aan Oekraïne en verhoogden hun steun aan de “rebellen” in Syrië. Ze probeerden een regime te veranderen in Wit-Rusland en lokten een oorlog uit tussen Azerbeidzjan en Armenië. De VS voert nu maatregel 5 uit, die erop gericht is “de invloed van Rusland in Centraal-Azië te verminderen”.

Kazachstan, de zuidelijke buur van Rusland, maakte deel uit van de Sovjet-Unie. Het is een mineraalrijk, niet aan zee grenzend land dat drie keer zo groot is als Texas, maar minder dan 20 miljoen inwoners telt. Een aanzienlijk deel van de bevolking bestaat uit Russen en de Russische taal wordt algemeen gebruikt. Het land is een belangrijke schakel in het strategische Belt and Road Initiative tussen China en Europa.

groter

Sinds het uiteenvallen van de Sovjet-Unie wordt het land geregeerd door oligarchische familieclans – in de eerste plaats de Nazarbayevs. Zoals het CIA Worldfactbook

Uitvoerende macht

staatshoofd: President Kasym-Zhomart TOKAYEV (sinds 20 maart 2019); noot – Nursultan NAZARBAYEV, die president was sinds 24 april 1990 (en aan de macht was sinds 22 juni 1989 onder de Sovjetperiode), trad af op 20 maart 2019; NAZARBAYEV behield de titel en bevoegdheden van “Eerste President”; TOKAYEV voltooide NAZARBAYEV’s termijn, die werd ingekort als gevolg van de vervroegde verkiezingen van 9 juni 2019, en ging vervolgens verder als president na zijn verkiezingsoverwinning

In het afgelopen decennium zijn er in Kazachstan verschillende opstanden geweest (2011, 2016 en 2019). Deze werden meestal veroorzaakt door de ongelijke verdeling van de inkomsten uit zijn delfstoffen, waaronder olie en gas. De oligarchen in de hoofdstad Astana / Nur-Sultan leven goed, terwijl de provincies die de delfstoffen produceren, zoals Mangistauskaya in het zuidwesten, weinig ontwikkelingen hebben gekend.

Onlangs ging de prijs voor vloeibaar petroleumgas (LPG), dat door veel auto’s in Kazachstan wordt gebruikt, omhoog nadat de regering de markt had geliberaliseerd. Dit veroorzaakte een nieuwe ronde van protesten in het hele land:

De reeks betogingen die Kazachstan sinds 2 januari heeft geteisterd, begon in de westelijke oliestad Zhanaozen, ogenschijnlijk uit woede over een plotselinge stijging van de prijs van autobrandstof. Soortgelijke geïmproviseerde bijeenkomsten verspreidden zich vervolgens snel naar nabijgelegen dorpen in de Mangystau-regio en vervolgens naar verschillende andere locaties in het westen, in steden als Aktau, Atyrau en Aktobe. Tegen 4 januari waren mensen in groten getale de straat opgegaan op locaties vele honderden kilometers verderop, in de zuidelijke steden Taraz, Shymkent en Kyzyl-Orda, in het noorden, in de steden Uralsk en Kostanai, alsmede in Almaty en Nur-Sultan, de hoofdstad, naast andere plaatsen.

Slechts weinigen zagen echter scènes die zo vurig waren als die in Almaty.

De gevechten in Almaty gingen de hele nacht door tot 5 januari. Na door de politie van het Republieksplein te zijn verdreven, ging een deel van de menigte ongeveer twee kilometer bergafwaarts, naar een andere historische locatie in de stad, het Astana-plein, waar in de Sovjettijd de regeringszetel was gevestigd.

Hoewel er weinig betrouwbare manier is om de omvang van de demonstraties te meten, lijkt een combinatie van verslaggeving ter plaatse en videobeelden erop te wijzen dat deze protesten nog groter kunnen zijn dan die welke het land in 2016 bijna tot stilstand brachten.

Terwijl de grieven die de eerste demonstraties in Zjanaozen aanwakkerden, te maken hadden met de brandstofprijzen, lijken de soms rumoerige demonstraties die volgden, van meer algemene aard te zijn. Gezang van “shal ket!” (“oude man ga!”), meestal opgevat als een verwijzing naar de voormalige president Nursultan Nazarbayev, die van achter de schermen nog steeds aanzienlijke invloed uitoefent, is bij veel van de demonstraties te horen geweest.

De protesten escaleerden al snel, waarbij bendes gewapende demonstranten de controle over regeringsgebouwen overnamen en deze in brand staken. Er werden ook pogingen ondernomen om radio- en tv-stations en luchthavens in handen te krijgen. De politie, die over het algemeen weinig ondernam om tussenbeide te komen, werd neergeschoten.

De acties in Almaty, de grootste stad en voormalige hoofdstad van het land, zijn zeker geen spontane reacties van een menigte arme arbeiders, maar gecontroleerde acties door goed getrainde groepen gewapende “rebellen”.

Peter Leonard @Peter__Leonard – 9:18 UTC – 6 jan 2022
Kazachstan: Zeer belangrijk en intrigerend detail met sterke tinten van Kyrgyzstan 2020. Vreedzame mensen initiëren bijeenkomsten, maar louche en gewelddadige individuen duiken op om problemen te zaaien, en het is nooit helemaal duidelijk wie ze zijn of waar ze vandaan komen /1 https://t.co/qYSlUUrMVx

Uit een verslag dat ik heb gehoord, blijkt dat een soortgelijke dynamiek zich woensdagochtend in Almaty afspeelde. Een relatief kleine en milde bijeenkomst vormde zich op het Republieksplein, tegenover het stadhuis. Plotseling doken honderden extreem agressieve mannen op, die alles en iedereen bedreigden #Kazachstan /2

Ze bedreigden en vielen journalisten aan die in de buurt stonden en bevalen iedereen die foto’s nam om de beelden te verwijderen. Het was duidelijk deze cohort die verantwoordelijk was voor een groot deel van de vernielingen. En het is een mysterie (voor mij) wie ze waren /3

We hebben soortgelijke formaties gezien tijdens de door de VS geïnstigeerde opstanden in Libië, Syrië, Oekraïne en Wit-Rusland.

NEXTA, het door de VS gefinancierde medianetwerk voor regimeverandering in Polen, dat vorig jaar de mislukte poging tot een kleurenrevolutie in Wit-Rusland leidde, kondigde de eisen van de VS aan:

NEXTA @nexta_tv – 13:52 UTC – 5 jan, 2022
Eisen van de demonstranten in #Kazachstan

-1- Onmiddellijke vrijlating van alle politieke gevangenen

-2- Volledig aftreden van president en regering

-3- Politieke hervormingen:
Oprichting van een Voorlopige Regering van achtenswaardige en publieke burgers.
Terugtrekking uit alle allianties met #Rusland

Een meer betrouwbare bron bevestigt deze:

Maxim A. Suchkov @m_suchkov – 14:43 UST – 5 jan, 2022
De lijst met eisen van demonstranten in #Kazachstan die de ronde doet is op zijn zachtst gezegd interessant.
Terwijl de meeste eisen zich richten op het versterken van sociale & economische steun & het tegengaan van corruptie leggen de punten #1, 7, 10, 13, 16 de wortels van het protest bloot & wie hen drijft

1 eist dat #Kazachstan uit de Euraziatische Economische Unie stapt.

7 eist legalisering van polygamie “voor bepaalde groepen van de bevolking” & verbod op huwelijken met buitenlanders

10 eist onafhankelijkheid voor de regio Mangystau & dat de inkomsten van oliemaatschappijen in Mangystau blijven

Caveat: deze lijst circuleert veel op telegram – kan nep zijn of niet representatief voor wat de demonstranten willen, maar het lijkt erop dat de demonstranten een diverse groep zijn die bestaat uit echt ontevreden mensen, politieke manipulators, “prof revolutionairen” (die in UKR & BEL waren), enz.

De regering van Kazachstan heeft inmiddels de LPG-prijzen verlaagd. Op 5 januari heeft president Takajev de “eerste president” Nazarbajev zijn functie als voorzitter van de Veiligheidsraad ontnomen en beloofd hard op te treden tegen gewapende demonstranten.

Kazachstan maakt deel uit van de door Rusland geleide Euraziatische Economische Unie (EEU) en van de Organisatie voor het Verdrag inzake Collectieve Veiligheid (CSTO). In de ochtend van 5 januari had Takajev een telefoongesprek met de presidenten van Rusland en Wit-Rusland. Hij heeft luchtlandingseenheden van de strijdkrachten van Kazachstan gemobiliseerd. Op de avond van 5 januari verzocht hij om steun van de CSTO tegen de “buitenlands gerichte terroristen” die de veiligheidstroepen bestrijden.

Rusland, Wit-Rusland en andere leden van de CSTO hebben speciale snellereactie-eenheden die voor dergelijke interventies zijn gereserveerd. Deze zullen nu worden gemobiliseerd om de regering in Kazachstan weer onder controle te krijgen. Russische CSTO-troepen zijn momenteel op weg naar Kazachstan. De Wit-Russische en Armeense troepen zullen spoedig volgen.

Er staat hen een zware tijd te wachten:

Cᴀʟɪʙʀᴇ Oʙsᴄᴜʀᴀ ❄ @CalibreObscura – 19:50 UTC – 5 jan, 2022

Kazachstan: In beslag genomen wapens uit het gebouw van het Nationaal Veiligheidscomité (equivalent aan Russische FSB) door demonstranten in #Almaty: Minstens 2 PG-7V projectielen, mogelijk in doos verpakt Glock pistool & (mogelijk) meer in talrijke verspreide kratten, diverse kit.

Anti-Armour vermogen in 48 uur…
Afbeelding

De laatste decennia hebben de VS en haar bondgenoten zich relatief stil gehouden over het dictatoriale leiderschap in Kazachstan.

Mark Ames @MarkAmesExiled – 14:18 UTC – 5 jan, 2022
NAVO’s cheerleading hoek van FSU “experts” al hard aan het werk om Kazachstan opstanden te spinnen als een of andere manier Poetin’s schuld of aanklacht tegen Poetin – maar let op hoe stil onze media-NGO complex is geweest de afgelopen 20 jaar re: het regime’s schendingen van de mensenrechten, corruptie & “autoritarisme”

Chevron is de grootste olieproducent in Kazachstan en de voormalige Britse premier Tony Blair heeft eerder advies gegeven aan de toenmalige president Nursultan Nazarbayev over hoe een oproer over de dode demonstranten voorkomen kon worden:

In een brief aan Nursultan Nazarbayev, die in handen kwam van The Telegraph, vertelde Blair de Kazachse president dat de dood van 14 demonstranten “hoe tragisch ook, de enorme vooruitgang” die zijn land had geboekt niet in de schaduw mocht stellen.

De heer Blair, die miljoenen ponden per jaar betaald krijgt om de heer Nazarbajev van advies te dienen, suggereert vervolgens belangrijke passages om in te voegen in een toespraak die de president aan de universiteit van Cambridge hield, om de actie te verdedigen.

De tijden zijn nu echter anders, omdat Kazachstan zijn betrekkingen met Rusland en China is blijven versterken.

De CIA-afdeling National Endowment for Democracy heeft ongeveer 20 programma’s voor regimewisseling in Kazachstan gefinancierd, elk voor ongeveer 50.000 dollar per jaar. De betrokken organisaties lijken zich momenteel grotendeels gedeisd te houden, maar zijn een duidelijk teken dat de VS achter de schermen een rol speelt. Op 16 december werden door de Amerikaanse ambassade in Kazachstan al details bekendgemaakt over komende demonstraties.

groter

Het is waarschijnlijk dat dit vooraf geplande Centraal-Aziatische deel van het ‘Extending Russia’ programma voortijdig is uitgevoerd als reactie op het recente ultimatum van Rusland met betrekking tot Oekraïne en de NAVO. Het enige doel ervan is de Russische leiders in Moskou uit hun evenwicht te brengen door hun aandacht af te leiden naar het zuiden.

Ik geloof echter dat Rusland zich op dergelijke eventualiteiten heeft voorbereid. Zij zullen geen invloed hebben op zijn plannen en eisen.

Wat echter moeilijk te onderscheiden is, is wat er werkelijk achter de schermen in Astana/Nur-Sultan gebeurt. Heeft Takajev, die vroeger werd gezien als een marionet van Nazarbajev, hem werkelijk vervangen? Zijn controle over de veiligheidstroepen is enigszins twijfelachtig:

Liveuamap @Liveuamap – 19:18 UTC – 5 jan, 2022
Sakajev heeft het hoofd van zijn veiligheidsdienst Saken Isabekov ontslagen. Ook ontsloeg de president het plaatsvervangend hoofd van de staatsveiligheidsdienst van de Republiek Kazachstan uit zijn functie

Maar de uitkomst van het hele spel is vrij voorspelbaar:

Mark Ames @MarkAmesExiled – 14:31 UTC – 5 jan, 2022
De grimmige waarschijnlijkheid, gezien alle verschillende “revoluties” in de FSU de afgelopen 20 jaar, is dat de straatprotesten van Kazachstan [zullen] worden geïnstrumentaliseerd door een machtige clan om de heersende oligarchie te vervangen door een nieuwe oligarchie.

De CSTO-troepen die nu in Almaty zijn geland, zullen een paar dagen nodig hebben om een einde te maken aan de opstand. Aan de uitkomst wordt niet getwijfeld.

Moskou, en niet Washington DC, zal een grote stem hebben in wie er aan de top zal komen.

Het is heel goed mogelijk dat de resultaten van de hele affaire, net als de mislukte pogingen van de VS om het regime in Wit-Rusland te veranderen, Rusland niet zullen verzwakken maar versterken:

Dmitri Trenin @DmitriTrenin – 7:57 UTC – 6 jan 2022

Kazachstan is een nieuwe test, na #Belarus, van RUS vermogen om zijn formele bondgenoten te helpen stabiliseren zonder hun bevolking te vervreemden. Als eerste actie van de CSTO sinds de oprichting in 1999, is het een belangrijke test voor het blok. Er zijn veel potentiële valkuilen, maar het kan een grote zegen zijn als Moskou slaagt.