Bron: News Desk 
TheCradle 21 januari 2024 ~~~ 

Amerikaanse functionarissen zeiden dat ze geen einddatum zien voor hun bombardementen op Jemen als reactie op de pogingen van Ansar Allah om Gaza te verdedigen.

Het parlement van Jemen heeft een verklaring uitgegeven waarin het benadrukt dat de VS, het Verenigd Koninkrijk en Israël bovenaan de “wereldwijde terrorismelijst” moeten worden geplaatst als reactie op het feit dat Washington Ansarallah vorige week op zijn eigen zogenaamde terreurlijst heeft gezet.

Al-Maseerah TV berichtte op 21 januari dat “leden van het parlement in hun discussies wezen op de ironie van het feit dat de VS haar tegenstanders als terroristen bestempelt, terwijl zij het hoofd zijn van het kwaad en terrorisme wereldwijd. Ze benadrukten dat ze de Israëlische bezettingsmacht en de Amerikaanse en Britse regimes bovenaan de lijst van het wereldwijde terrorisme plaatsen en beweerden dat ze de gevolgen zullen ondervinden van hun kwaad en van de genocide op het Palestijnse volk.”

Abdul Malik al-Houthi, de leider van de Ansarallah, veroordeelde de VS voor hun beslissing om zijn beweging opnieuw aan te duiden als een terroristische organisatie en verklaarde: “De Amerikaanse aanvallen en classificaties hebben geen betekenis en zijn een stap die uitsluitend plaatsvindt in de context van het verdedigen van de misdaden van Israël.”

De door Ansarallah geleide strijdkrachten van Jemen begonnen in november Israëlisch gelieerde schepen in het strategische Bab al-Mandeb-gebied van de Rode Zee aan te vallen als reactie op de Israëlische bombardementscampagne in Gaza, waarbij zo’n 25.000 Palestijnen omkwamen en die door velen als genocide wordt beschouwd.

Ondanks deze aanvallen gingen de commerciële schepen en het olie- en gastankerverkeer voor niet-Israëlische schepen grotendeels door.

“Het parlement herhaalde dat Sanaa zich inzet voor maritieme veiligheid en verduidelijkte dat de aanvallen beperkt blijven tot Israëlische schepen of schepen die op weg zijn naar de bezette Palestijnse havens. Ze beschuldigden de VS ervan dat ze met hun zogenaamde bondgenootschap de Rode Zee willen militariseren en de internationale veiligheid van de scheepvaart willen bedreigen”, voegde Al-Maseerah TV eraan toe.

Maar op 12 januari begonnen de VS en het VK een bombardementscampagne tegen Jemen, waardoor de gevaren voor de zeevaart en het reizen door de Rode Zee verder escaleerden.

Amerikaanse functionarissen gaven op 20 januari tegenover de Washington Post aan dat de Amerikaanse en Britse bombardementen op Jemen, een van de armste landen ter wereld, voor onbepaalde tijd zullen doorgaan.

The Post meldde dat de functionarissen “geen einddatum kunnen noemen of een schatting kunnen geven wanneer het militaire vermogen van de Jemenieten voldoende zal zijn afgenomen”.

“We proberen de Houthi’s niet te verslaan. Er is geen behoefte om Jemen binnen te vallen,” zei een diplomaat die nauw betrokken is bij de zaak. “We willen hun vermogen om dit soort aanvallen uit te voeren in de toekomst verminderen, en dat houdt in dat we de infrastructuur die dit soort aanvallen mogelijk maakt moeten aanvallen en dat we ons moeten richten op hun capaciteiten op hoger niveau”, voegde de diplomaat eraan toe.

Topfoto: Jemenitisch parlement (Foto credit: Mehr News)


gerelateerd (berichten in dit archief):