Bron: SouthFront 8 augustus 2923 ~~~ 

Naar aanleiding van de escalatie van de spanningen tussen de door de VS geleide coalitie en Iran plus de as van verzet, heeft de Amerikaanse marine 3.000 mariniers gestationeerd in de Rode Zee door de inzet van de USS Bataan (LHD 50) en USS Carter Hall (LSD 50).

De Vijfde Vloot van de Verenigde Staten heeft de aanwezigheid van 3.000 Amerikaanse mariniers en matrozen in de regio West-Azië bekendgemaakt als onderdeel van een eerder aangekondigd plan van het Amerikaanse ministerie van Defensie om de troepen in te zetten in strategische maritieme gebieden in de regio, waaronder de Rode Zee en Bab al-Mandab.

De Amerikaanse marine is ook met het vliegdekschip USS Bataan en de USS Carter Hall de Rode Zee binnengevaren via het Suezkanaal, na de Middellandse Zee te zijn overgestoken. Het eerste schip kan meer dan 20 helikopters vervoeren, en het laatste is een doklandingsschip uit de Harpers Ferry-klasse.

Deze stap van de Verenigde Staten is bedoeld om spanning te creëren en de maritieme veiligheid in de West-Aziatische regio te verstoren.

Sommige analisten zien de inzet van zware Amerikaanse militaire apparatuur en wapens als voorbereiding op militaire actie tegen Iran en interventie in de oorlog in Jemen.

Zij komen tot deze conclusie omdat de onderhandelingen van Saoedi-Arabië met de Ansar Allah-beweging werden stopgezet als gevolg van de interventie van de Verenigde Staten, en Ansar Allah openlijk zijn zeemacht versterkte en uitrustte met nieuwe raketten en bewapende boten als reactie op de militaire bewegingen van de coalitie onder leiding van Saudi-Arabië in Bab al-Mandab en de inzet van Amerikaanse troepen in de regio West-Azië.

De Islamitische Republiek Iran onthulde en operationaliseerde ook Abu Mahdi kruisraketten en voerde onlangs een zeeoefening uit door het Islamic Revolutionary Guards Corps (IRGC), waarbij het verklaarde klaar te zijn voor elk scenario, inclusief een zeeoorlog, en benadrukte dat Iran en andere regionale landen zorgen voor de veiligheid van de Perzische Golf; er is dus geen behoefte aan buitenlandse laarzen in deze regio.

Al met al gaan de regionale ontwikkelingen in die richting dat er een mogelijkheid is van een directe confrontatie tussen de coalitie onder leiding van de VS en de as van verzet.