Bron: Al Mayadeen Engels 11 december 2023 ~~~

Riyad vreest dat een confrontatie met Jemen het lopende vredesproces zal bedreigen.

Israëlische media melden dat de escalerende situatie in Jemen en Irak de Verenigde Staten voor een echt dilemma stelt.

Haaretz uitte zijn bezorgdheid over de dreigementen van Jemen naar aanleiding van de acties van Ansar Allah tegen Israëlische tankers ter ondersteuning van Palestina, en stelde dat “het dreigement van Jemen om elk schip dat naar Israël vaart te verhinderen, is verheven tot een internationaal strategisch niveau”.

De Israëlische krant zei dat deze dreigementen een internationale militaire confrontatie in de Rode Zee zouden kunnen ontketenen. Het dagblad wijst erop dat de Amerikaanse en Israëlische aanwezigheid in de Rode Zee “er niet in lijkt te slagen om hen af te schrikken”, wat suggereert dat “een aanzienlijk machtsvertoon nodig kan zijn in de nabije toekomst.”

De Israëlische krant citeert Reuters en Bloomberg en zegt dat Riyad Washington vraagt om terughoudend te zijn in zijn vergeldingsacties tegen Sanaa omwille van het vredesakkoord tussen Saoedi-Arabië en Jemen.

Angst voor doelwit Aramco

Volgens de krant vrezen Riyad en Washington dat een brede confrontatie met Ansar Allah de diplomatieke bewegingen zou kunnen bevriezen en zou kunnen leiden tot een hervatting van de Jemenitische aanvallen op doelen in Saudi-Arabië, die in maart 2022 een hoogtepunt bereikten met aanvallen op de oliefaciliteiten van Aramco.

Een van de andere zorgen van Saoedi-Arabië, volgens Haaretz, is dat “een Amerikaanse aanval op de Jemenieten de betrekkingen tussen Riyad en Teheran kan schaden, op een moment dat de landen langzaam de diplomatieke betrekkingen herstellen na de toenadering in maart vorig jaar.”

Daarom heeft Saoedi-Arabië volgens de krant geen haast om mee te werken aan het verzoek van de Verenigde Staten om zich aan te sluiten bij een multinationale troepenmacht die de veiligheid van de scheepvaart in de Rode Zee moet garanderen.

Situatie Irak ‘uiterst gecompliceerd’

De Israëlische krant sprak ook over haar vrees voor meerdere fronten, waaronder Irak. Nadat de VS een Iraakse dronesite hadden aangevallen, reageerden de Irakezen een week later.

De krant stelde dat er “zes mortiergranaten werden afgevuurd op de compound van de Amerikaanse ambassade in Bagdad en dat er vijf andere aanvallen werden uitgevoerd op Amerikaanse doelen in Syrië.”

Volgens de schattingen die de krant rapporteerde, “is er een Amerikaanse noodzaak om op de tenen te lopen bij het kiezen van hoe en waar te reageren op aanvallen vanuit Irak tegen Amerikaanse troepen in de regio.”

Haaretz beschreef de situatie in Irak als “de meest gecompliceerde,” vooral in het licht van “kritiek in de Verenigde Staten over wat Biden’s falen lijkt te zijn om Amerikaanse belangen en strijdkrachten te beschermen.”

Ansar Allah: Alle schepen met bestemming ‘Israël’ worden geweerd

De Jemenitische strijdkrachten kondigden zaterdag de invoering aan van een nieuw uitvoerbaar besluit ter ondersteuning van Gaza, waardoor alle schepen die naar de bezettingszone varen, ongeacht hun nationaliteit, niet meer door de Arabische en Rode Zee mogen varen totdat er voldoende voedsel en medicijnen voor de bevolking in de belegerde strook zijn aangekomen.

In een verklaring stelt de woordvoerder van de Jemenitische strijdkrachten, brigadegeneraal Yahya Saree, dat dit verbod “met onmiddellijke ingang van kracht is”, waarbij hij opmerkt dat Sanaa, ” vanuit zijn betrokkenheid bij de veiligheid van de zeescheepvaart, alle schepen en bedrijven waarschuwt om geen zaken te doen met Israëlische havens”.

“De Jemenitische strijdkrachten benadrukken hun volledige inzet voor de continuïteit van wereldwijde handelsbewegingen door de Rode Zee en de Arabische Zee voor alle schepen en alle landen, met uitzondering van de schepen die geassocieerd worden met Israël of die goederen zullen vervoeren” naar de bezettingsentiteit.

Het is de moeite waard om op te merken dat de woordvoerder de eerdere verklaring, waarin staat dat het Jemenitische leger Israëlische schepen in de Rode Zee zal blijven aanvallen totdat de oorlog tegen Gaza stopt, niet ongeldig maakte.

In een reactie op de aankondiging bevestigden Israëlische media dat het verhinderen door Sanaa dat een schip Israëlische havens bereikt, wordt beschouwd als “een escalatie en een zeer ernstige gebeurtenis,” en noemden het een belangrijke kwestie voor de hele wereld. Dit betekent een erkenning van de omvang van de impact die deze aankondiging kan hebben.