Bron: PressTV 24 december 2023 ~~~

In een grote tegenslag voor een door de VS geleide maritieme taskforce in de Rode Zee om de doorvaart van koopvaardijschepen die eigendom zijn van Israël of naar Israël gaan te beschermen, hebben Frankrijk, Spanje en Italië hun deelname aan de alliantie officieel teruggetrokken.

De drie landen hebben expliciet verklaard dat ze uitsluitend zullen opereren onder het bevel van internationale organisaties zoals de Verenigde Naties, de NAVO of de Europese Unie, en dat ze ervoor kiezen zich niet aan te sluiten bij de Verenigde Staten.

Het Franse ministerie van Defensie liet in een verklaring weten dat het de inspanningen om de vrijheid van navigatie in de Rode Zee en het omliggende gebied te waarborgen, steunde en zei dat het al opereerde in de regio.

Het zei echter dat zijn schepen onder Frans bevel zouden blijven en zei niet of het meer marine-eenheden zou inzetten.

Het Italiaanse ministerie van Defensie zei ook dat het het marinefregat Virginio Fasan naar de Rode Zee zou sturen om haar nationale belangen te beschermen in antwoord op specifieke verzoeken van Italiaanse scheepseigenaren.

Het zei dat dit deel uitmaakte van zijn bestaande operaties en geen deel uitmaakte van de door de VS geleide marinecoalitie in de waterweg.

Bovendien zei het Spaanse ministerie van Defensie dat het alleen zou deelnemen aan door de NAVO geleide missies of door de EU gecoördineerde operaties.

“We zullen niet eenzijdig deelnemen aan de operatie in de Rode Zee”, aldus het ministerie.

Op donderdag zei het Pentagon dat meer dan 20 landen nu hadden ingestemd om deel te nemen aan de door de VS geleide maritieme taak in de Rode Zee, bekend als de zogenaamde Operation Prosperity Guardian.

Het gebrek aan details en duidelijkheid over wat de landen doen, heeft bijgedragen aan verwarring bij rederijen, waarvan sommige hun schepen hebben laten wegtrekken uit het gebied, te midden van een vlaag van drone- en raketaanvallen in de Rode Zee door Jemenitische strijdkrachten als vergelding voor de Israëlische oorlog tegen Gaza.

Pentagon chef Lloyd Austin kondigde de vorming van de coalitie – met Bahrein, Canada, Frankrijk, Italië, Nederland, Noorwegen, de Seychellen, Spanje en het Verenigd Koninkrijk – op dinsdag aan.

Op donderdag zei Austin dat Griekenland en Australië zich ook bij de groep hadden aangesloten, waarmee het totaal op 20 komt, maar hij voegde eraan toe dat ten minste acht deelnemende landen hebben geweigerd om publiekelijk met naam en toenaam te worden genoemd.

Jemenieten hebben openlijk hun steun betuigd aan de strijd van Palestina tegen de Israëlische bezetting sinds het regime op 7 oktober een verwoestende oorlog tegen Gaza lanceerde, nadat de Palestijnse verzetsbewegingen in het gebied een verrassingsaanval op de bezettingsmacht uitvoerden met de naam Operatie Al-Aqsa Storm.


gerelateerd (berichten in dit archief):