Bron: Alejandra Garcia,  
Resumen-english, Havana 9 juli 2024

Deze week werd bekend dat Cuba de pogingen van een netwerk van Cubanen in de Verenigde Staten heeft verijdeld om illegaal het eiland binnen te komen met wapens en met het doel een sociale opstand te beginnen. Het Ministerie van Binnenlandse Zaken (Minint) onthulde details van een rekruteringsplan, dat in december 2023 werd geneutraliseerd, dat vanaf Amerikaans grondgebied was gericht op het promoten en organiseren van terroristische acties in Cuba.

Eind november 2023 kwam een Cubaanse burger illegaal Cuba binnen over zee met vuurwapens en munitie. De persoon, geïdentificeerd als Ardenys García Álvarez, kwam het eiland binnen via het Manuel Canal gebied, in de provincie Matanzas, met een Jet Ski type nautische motorfiets, geregistreerd in de Amerikaanse staat Florida.

Bij de inbeslagname van het voertuig werden kogels en andere wapens gevonden. Later ontdekten de autoriteiten dat Garcia binnenkwam met vijf pistolen van verschillende herkomst en kenmerken, patronen waaronder een American Tactical pistool en twee verschillende modellen Smith & Wesson, gefabriceerd in de Verenigde Staten, samen met een Steyr, uit Oostenrijk, en een Taurus, gemaakt in Brazilië, tezamen met rondes munitie.

Garcia was al bekend bij de Cubaanse politie. Voordat hij in 2014 naar de Verenigde Staten emigreerde, werd hij al gezocht voor beroving met geweld. Onmiddellijk nadat hij op 9 december op heterdaad was betrapt, begon een nieuw proces tegen hem.

Tijdens zijn gevangenschap bekende hij contact te hebben gehad met Willy González, een vertegenwoordiger van de anti-Cubaanse groep die zichzelf La Nueva Nación Cubana en Armas (De Nieuwe Cubaanse Natie onder de Wapens) noemt.

In Garcia’s verklaringen aan justitie tussen het moment van zijn gevangenneming en mei 2024, tijdens zijn arrestatie in afwachting van een aanklacht, bekende hij dat de naam van zijn rekruteerder Dayan Quiñones was, met wie hij berichten had uitgewisseld via het sociale netwerk Telegram. Vervolgens had hij met de terroristische groep deelgenomen aan twee militaire trainingen.

De terrorist noemde een document tijdens de training dat een reden gaf voor deze parafernalia. In dit document van onduidelijke auteurs verklaren de betrokkenen dat ze “vastbesloten zijn om de gewapende strijd aan te gaan, waarbij ze het leven van een groep vastberaden mannen op het spel zetten om het leven van vele anderen te redden”. Het was een manifest van hun plannen tegen Cuba.

Andere werkelijke doelstellingen achter deze intentieverklaring werden onthuld in Willy Gonzalez’ veelvuldige oproepen tot het “ontwaken van het volk” door middel van geweld tegen kantoren, suikerrietvelden en de tabaksfabrieken van Pinar del Rio…. “We bereiken het niveau waarop fysieke schade zal worden aangericht,” verzekerde hij.

Het verhaal is nog smeriger en heeft betrekking op vele andere terroristen die door de straten van Florida zwerven met de volledige medeplichtigheid van de Amerikaanse autoriteiten, ondanks Cuba’s aanklachten. Een ander lid van de New Cuban Nation in Arms, door de beschuldigden aangeduid met de bijnaam “El Lobo”, is Jorge Luis Fernandez Figueras, promotor en financier van agressieve acties gericht tegen kinderclubs, scholen, poliklinieken en de magazijnen van de Basic Electric Organization, vooral in de gemeente San Miguel del Padron, in de provincie Havana.

De criminele inval vond plaats in november, maar het is geen toeval dat het nieuws nu pas volledig aan het licht komt; een paar dagen voordat Cuba met pijn en schaamte terugdenkt aan de gewelddadige gebeurtenissen van 11 juli 2021. De Cubaanse autoriteiten hebben nu de tijd genomen om het masker af te doen van de materiële daders van deze provocatie, die niet de eerste is en ook niet de laatste zal zijn, zolang het Witte Huis doof blijft voor Cuba’s aanklachten.

Ja, het feit dat de resultaten van het lopende onderzoek kort voor 11 juli werden vrijgegeven is berekenend, maar er is nog een andere boodschap. Cuba verkeert in vrede, maar de inlichtingendiensten zijn alert en actief en in beweging. Huurlingen die vanuit de VS hierheen komen om het socialistische Cuba te ontwrichten en proberen te ondermijnen, zullen worden gepakt en worden geconfronteerd met onze wetten en ze zullen niet snel terugkeren naar hun schuilplaatsen in Miami. Niets zal de rust van het volk verstoren. Cuba is beschermd.

Topfoto: Het Cubaanse ministerie van Binnenlandse Zaken (MININT): Bill Hackwell


Gerelateerd (berichten in dit archief:)