Bron: Telesur, 7 december 2022 ~~~

De Argentijnse vice-president Cristina Fernandez-Kirchner verklaarde dat de beschuldigingen tegen haar deel uitmaakten van een juridische campagne om haar uit het politieke leven te verwijderen.

Op dinsdag heeft de federale rechtbank 2 vice-president Cristina Fernandez-Kirchner veroordeeld tot 6 jaar gevangenisstraf en permanente uitsluiting van het bekleden van een openbaar ambt wegens fraude met openbare middelen bij de concessie van wegenwerken.

Sinds 2019 had de linkse leider aan de kaak gesteld dat de beschuldigingen tegen haar deel uitmaakten van een lawfare die erop gericht was haar uit het Argentijnse politieke leven te verwijderen.

Voor dit doel hadden rechtse economische elites en rechters samengespannen om een vonnis te configureren dat al lang klaar lag, waarbij grondwettelijke garanties en juridische procedures werden geschonden. Haar veroordeling leidde onmiddellijk tot ondersteunende reacties van Latijns-Amerikaanse leiders.

Een van de eersten die het vonnis afkeurden was de Argentijnse president Alberto Fernandez. Hij beweerde dat rechters die “de heersende machtskringen” dienen een onschuldige persoon veroordeelden, die via de reguliere media was gestigmatiseerd.

De Cubaanse president Miguel Diaz-Canel herhaalde dat zijn land “politiek gemotiveerde gerechtelijke processen” verwerpt en betuigde zijn steun aan de Argentijnse vice-president tegen de media-intimidatie waarvan zij het slachtoffer is geworden.

De tweet luidt: “Geweldige toespraak van Cristina Fernandez tegen de politieke vervolging die zij ondergaat door middel van lawfare. Het doel is haar te verbieden kandidaat te zijn voor de Argentijnse presidentsverkiezingen in 2023.”

De Mexicaanse president Andres Manuel Lopez Obrador toonde zich zeer solidair met Cristina Fernandez. “Ik twijfel er niet aan dat zij het slachtoffer is van een rechtse politieke vendetta en antidemocratische verguizing”, wees hij erop.

Hounduran voorzitter Xiomara Castro sprak haar steun uit voor Cristina en herinnerde eraan dat “zij nu geconfronteerd wordt met de aanval van Lawfare nadat zij een mislukte moordaanslag overleefde. De waarheid en de wil van het Argentijnse volk zullen zegevieren.”

“Vanuit Bolivia, onze solidariteit met zuster Cristina Fernandez-Kirchner die men met een onrechtvaardig vonnis uit het politieke leven wil verbannen. Wij zijn ervan overtuigd dat de waarheid zal zegevieren over elke aanval op de waardigheid van het volk en de democratie”, aldus president Luis Arce.

De voormalige Boliviaanse president Evo Morales Ayma verwierp de “gerechtelijke coup” die een einde wil maken aan de politieke rechten van de Argentijnse vice-president: “Na een mislukte poging om haar te vermoorden, proberen ze haar nu politiek te elimineren”, benadrukte hij.

De voormalige Braziliaanse president Dilma Rouseff benadrukte de moed waarmee Cristina Fernandez-Kirchner de aanval van de media en justitie heeft beantwoord.

“Zoals Gabriel Garcia Marquez zou hebben gezegd, is de veroordeling van Cristina Fernandez-Kirchner het einde van een lang voorbereide en aangekondigde vervolging. Het is een nieuwe samenzwering van de Argentijnse feitelijke machthebbers tegen degenen die zich bemoeiden met hun politieke aspiraties. Hetzelfde gebeurde met Lula. Ze zullen niet winnen!”, zei de voormalige Colombiaanse president Ernesto Samper.

Topfoto: Vicepresident Cristina Fernandez-Kirchner, Buenos Aires, Argentinië, 2022. | Foto: Twitter/ @evoespueblo