Bron:cubaenresumen 6 december 2022 (SP)
Resumen, 6 december 2022 (EN) ~~~

De vice-president van Argentinië, Cristina Fernández de Kirchner (CFK), is veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf en een permanent verbod om een openbaar ambt te bekleden. De gronden voor het vonnis zullen volgend jaar bekend worden gemaakt. Hier spreekt de vice-president na de uitspraak vanuit haar kantoor en ontmantelt ze de Lawfare-operaties.

” Het is duidelijk dat het de bedoeling was mij te veroordelen, de zaken waren al vooraf beoordeeld en geseponeerd”, legt CFK uit. “De aanklagers Diego Luciani en Sergio Mola konden niet reageren op de aantijgingen en vertelden alleen maar leugens”.

Tijdens haar presentatie verzekerde de vice-president dat “ik nooit een favoriet van de gevestigde macht zal zijn” CFK voegde eraan toe dat “dit systeem verantwoordelijk is voor het vonnis”.

Dit is een parallelle staat en justitiële maffia

Vice-president Cristina Fernández zei vandaag dat de gevangenisstraf van 6 jaar tegen haar niet het resultaat is van een “rechtszaak of een gerechtelijke partij; dit is een parallelle staat en gerechtelijke maffia”. Zij wees er verder op dat “de bevestiging” van deze situatie werd verkregen tijdens een reis van ex-ambtenaren, magistraten en ex-inlichtingenagenten naar Lago Escondido, waarover president Alberto Fernandez gisteren op de nationale televisie sprak.

De vice-president wees erop dat zij als President van de Natie geen “controle had over de wetten die worden goedgekeurd” door de wetgevende macht en merkte op dat “de President van de Republiek ook niet de begroting beheert”.

“Zoals u mij wellicht tijdens de hoorzittingen hebt gehoord, heb ik absoluut bewezen dat ik volgens de grondwet niet het beheer heb over de wetten die door afgevaardigden en senatoren worden goedgekeurd. Ze zeggen dat ik de misdaad heb begaan door de bekrachtiging van wetten. Ik maak geen wetten, daar zijn de afgevaardigden en senatoren voor. En de president van de Republiek beheert noch voert de begroting uit”, zei Fernandez de Kirchner nadat het vonnis in de zaak Vialidad bekend was geworden.

Met betrekking tot het schandaal rond de reis van rechters, zakenlieden en ambtenaren van de regering in Buenos Aires, wees de vice-president erop dat dit “de bevestiging is van een parallel staatssysteem waarin over het leven, het patrimonium en de vrijheid van het hele Argentijnse volk wordt beraadslaagd buiten de verkiezingsuitslag om”.

“Dit kwam dit weekend aan het licht toen het nieuws van een geheime reis van gerenommeerde rechters en aanklagers naar Lago Escondido uitlekte, zogenaamd gefinancierd door een multimedium.”

De rechters hebben 40 dagen om de gronden voor het vonnis bekend te maken

De voorlezing van het vonnis, die voor alle partijen per videoconferentie plaatsvond en waarbij alleen de drie rechters aanwezig waren, werd gedaan door magistraat Jorge Gorini.

Hoewel het vonnis vanmiddag werd bekendgemaakt, hebben de rechters een termijn van 40 werkdagen om hun argumenten bekend te maken, wat – rekening houdend met de nabijheid van de justitiële beurs van januari – de termijnen oprekt tot in het eerste kwartaal van volgend jaar.

De tweevoudige president van Argentinië zal de straf niet uitzitten zolang zij haar positie in de uitvoerende macht behoudt, tenzij zij in staat van beschuldiging wordt gesteld. Bovendien moet het vonnis, waartegen haar verdediging in beroep zal gaan, worden bekrachtigd in andere justitiële zaken.

Topfoto: CFK | Pagina12