Bron: Alejandra Garcia 
Resumen Latinoamericano 20 september 2022 ~~~

De Argentijnse vice-president Cristina Fernandez de Kirchner, een paar dagen sinds het ontsnappen aan de dood door geluk, vecht met al haar kracht tegen een fictieve corruptiezaak bedacht en opgebouwd door de ultrarechtse vleugel van haar land. Haat, politieke vervolging en onrechtvaardigheid brachten haar deze week naar de rechtbank, waar ze tot nu toe heeft gezegevierd.

De advocaten van Fernández zijn maandag begonnen met de presentatie van hun verdedigingsargumenten in de zogenaamde “Weg-zaak” (Caso Viales), waarin zij nogmaals benadrukten dat er geen bewijs is tegen de voormalige president en momenteel verreweg de populairste politica van het land.

Volgens de krant Página 12 begonnen Carlos Alberto Beraldi en Ariel Llernovoy, de vertegenwoordigers van de Senaat, om 8.00 uur plaatselijke tijd met hun presentaties, een proces dat tot dinsdagmiddag zal duren.

“Ik heb dit al eerder gezegd. Ze komen niet voor mij. Ze komen voor jullie allemaal, voor de salarissen, voor de rechten van werknemers, voor gepensioneerden, voor onze schuldenlast – daar zijn ze op uit”, zei de 69-jarige Cristina vorige maand tegen haar aanhangers.

Vrijdag wil de vice-president persoonlijk pleiten tijdens de derde hoorzitting. Ze zal vragen om als haar eigen raadsman aanwezig te mogen zijn en zichzelf te verdedigen.

Cristina zal proberen te reageren op de gevangenisstraf van 12 jaar die aanklager Diego Luciani heeft geëist. Hij beschuldigt haar ervan het hoofd te zijn van een illegale vereniging die de staat voor miljoenen dollars heeft opgelicht.

Op 22 augustus eiste aanklager Diego Luciani gevangenisstraf en ontzetting uit het recht om voor de rest van haar leven een openbaar ambt te bekleden wegens vermeende onregelmatigheden bij de gunning van contracten voor openbare werken in de Patagonische provincie Santa Cruz, waar zij en haar overleden echtgenoot, voormalig president Nestor Kirchner (2003-2007), hun politieke carrière begonnen.

Het voormalige staatshoofd verweet het gebrek aan bewijs en de in het proces gepleegde schendingen, waarop zij verzocht om een uitbreiding van haar verklaring, een verzoek dat door het Hof werd afgewezen. Na deze beslissing koos Fernandez ervoor haar argumenten te presenteren in een live-uitzending vanuit haar kantoor in de Senaat.

“Ons rechtssysteem staat een paar mensen toe alle regels te overtreden. Niets van wat de aanklagers zeiden is bewezen. Het waren geen beschuldigingen; het was een script en een behoorlijk slechte,” zei ze.

Vorige week beschreef de voormalige president het proces tegen haar als “een ander voorbeeld van politieke vervolging” en herinnerde eraan dat in 2015 een rechtbank in Santa Cruz de zaak verwierp wegens het niet bestaan van corruptie of enig ander misdrijf.

Ze onthulde ook de banden tussen rechters, aanklagers, zakenlieden, ambtenaren en de voormalige neoliberale president Mauricio Macri (2015-2019).

Deze rechtszaak begon op basis van een leugen, met als excuus de felle politieke en mediacampagne ontketend door de ultrarechtse vleugel, die zonder bewijs beweerde dat er onder haar mandaat aanklachten waren voor werken die niet werden uitgevoerd. Kranten als Clarín en La Nación publiceerden artikelen over vermeende te hoge prijzen en cijfers waarvan niemand weet waar ze vandaan komen. Het is allemaal onderdeel van een grote fictie.

“Niets van wat ze zeiden werd bewezen. Bovendien werd geverifieerd dat alles precies andersom was en dat konden we opmaken uit de getuigenissen van meer dan 100 getuigen die door het Openbaar Ministerie waren opgeroepen,” verzekerde ze.

Een groot deel van deze poppenkast onthult de angst en vrees die de rechtervleugel heeft voor Cristina nu de presidentsverkiezingen van oktober 2023 op de achtergrond opdoemen. De rechtse neo-liberalen en het IMF hopen dat deze valse beschuldiging standhoudt en haar uit de weg ruimt, omdat ze weten dat als er nu verkiezingen zouden zijn, Cristina Fernandez de Kirchner met een aardverschuiving zou winnen.