Bron: redactie Orinoco Tribune
orinocotribune 5 september 2022 ~~~

Caracas, 4 september 2022 (OrinocoTribune.com)–De Chilenen stonden deze zondag voor de taak om de nieuwe opgestelde grondwet goed te keuren of te verwerpen, nadat bijna 80% van hen er eind 2020 om had gevraagd bij de volksopstand die de Zuid-Amerikaanse natie, die door sommigen als een eiland van welvaart wordt beschouwd, door elkaar schudde. De vroege resultaten weerspiegelen een ruime overwinning voor de tegenstanders van het nieuwe ontwerp, met 61,9% afwijzing en 38,1% goedkeuring, nu 98,43% van de stemmen in de voorlopige fase zijn geteld.

Telesur meldde dat de verkiezingsautoriteiten hebben aangegeven dat 15.076.690 burgers gekwalificeerd waren om hun stem uit te brengen op Chileens grondgebied, terwijl 97.239 in het buitenland waren opgeroepen. In detail, met 99,46% van de tabellen geteld, de verwerping optie kreeg 7.876.142 stemmen (61,87%) en de goedkeuring kreeg 4.853.901 (38,13%). Het aantal blanco en nihil stemmen bedroeg respectievelijk 77.231 en 200.567.

Goedkeuren en verwerpen waren de twee opties die tijdens de Chileense stembusgang werden geboden om over de nieuwe grondwet te beslissen. Goedkeuring zou hebben betekend dat de grondwet van 1980, die onder de dictatuur van Augusto Pinochet tot stand was gekomen, zou worden afgeschaft en dat er een nieuw politiek pact zou komen dat in het eerste artikel als volgt zou luiden “Chili is een sociale en democratische rechtsstaat. Het is multinationaal, intercultureel, regionaal en ecologisch”. De verwerping ervan opent een beeld van onzekerheid en wordt gezien als een klap voor zowel de opstand die in 2019 begon, als voor de regering van Gabriel Boric die door velen als een oplichter wordt gezien en hem daarom zeer lage goedkeuringscijfers heeft gegeven.

Dit resultaat maakte een einde aan een democratisch experiment dat begon als een poging om een land in crisis te verenigen. In 2019 barstten de Chileense straten uit in protest, aangewakkerd door mensen uit de arbeiders- en middenklasse die worstelen met hoge prijzen en lage lonen. In een samenleving die lang werd beschouwd als een symbool van welvaart in de regio, stortten duizenden Chilenen hun woede uit op een regering waarvan ze vonden dat die hen in de steek had gelaten. De heersende klasse aanvaardde een oplossing om de onrust te verlichten die door de leiders van de opstand, waaronder Boric, werd voorgesteld: Zij beloofden een nieuwe grondwet op te stellen ter vervanging van de huidige versie, die was opgesteld onder het wrede militaire regime van generaal Augusto Pinochet. Het jaar daarop stemden de Chilenen met een overweldigende meerderheid voor het opstellen van een nieuwe Magna Carta, meldde de Washington Post.

Het voorstel zou bepaalde burgerrechten hebben verleend, zoals: Gendergelijkheid, milieubescherming, inheemse en LGBTQ rechten en legale toegang tot abortus, evenals toegang tot hoogwaardig onderwijs, gezondheidszorg en water. Het zou ook rechten hebben verleend aan de natuur en aan dieren en het zou maatregelen van de overheid hebben geëist om de klimaatverandering aan te pakken en het zou gendergelijkheid hebben geëist bij de overheid en in publiek-private ondernemingen.

Overal in het land stonden lange rijen voor de stemlokalen en de opkomst was hoog, omdat er verplicht moest worden gestemd. Volgens deskundigen maakt dit de peilingen onzekerder, omdat die steeds een grotere kans op verwerping dan op steun hebben laten zien.

Volgens de Argentijnse journalist Marco Teruggi betekenden de peilingen een overwinning voor de tegenstanders van de grondwet. Deze negatieve prognose voor de nieuwe tekst begon in april, volgens onder meer de opiniepeiler Cadem. Vanaf dat moment lag de afwijzing steeds boven de goedkeuring, met een verschil van negen punten (46% tegen 37%) in gegevens die tussen 17 en 19 augustus werden verzameld. In het geval van de Pulso Ciudadano overheerst de afwijzing met 45,8% tegen 32,9%, en voor het Panel Ciudadano is het verschil 49% tegen 39%. Een gemiddeld verschil van tien punten in wat een belangrijke nederlaag zou betekenen voor de grondwet die meer dan een jaar geleden door de Constitutionele Conventie is geschreven.

De journalist schreef deze zondag een tweet waarin hij verklaarde: “De grondwet van Pinochet heeft niet gewonnen. De ultrarechtse sectoren verdedigen hem niet in het openbaar, er is geen consensus over, daarom praten ze over het opstellen van een nieuw voorstel. Het is inderdaad een verlies voor het voorstel van de grondwetgevende conventie, en een klap voor de regering met haar lage waarderingscijfers.”

Socioloog Aníbal Garzón schreef op zijn Twitter-account iets in dezelfde trant: “Het lijkt erop dat in Chili de afwijzing van goedkeuring de overhand zal krijgen. De volgende essentiële vraag is: “Is de afwijzing van het ontwerp van de nieuwe grondwet zelf, of is het eerder een afwijzing van de gematigde en uitgebluste regering van Boric?”

Volgens Reuters bevestigde het bureau van president Gabriel Boric zondagavond dat hij een vergadering met de politieke partijen had belegd voor maandag. Boric zwoer met eenheid te zullen regeren nadat hij zondag vroeg in de zuidelijke stad Punta Arenas had gestemd. “In de moeilijke tijden die we als land hebben gekend, zijn we de weg ingeslagen van het oplossen van onze meningsverschillen en het boeken van vooruitgang op weg naar meer democratie,” vertelde Boric aan verslaggevers na de stemming.

Wat de uitslag ook wordt, Boric zei dat de regering met alle sectoren zal samenwerken om “vooruitgang te boeken op het gebied van rechtvaardigheid, gelijkheid, groei en ontwikkeling voor iedereen”.

De Chileense president zal de grote kloof moeten overbruggen die hij de afgelopen maanden als president heeft opgebouwd, tussen zijn beloften en vermeende links georiënteerde doelstellingen en de realiteit die de Chilenen op straat zien. Vooralsnog voorzien veel deskundigen een regeringsaanpassing en een ministerswissel in de komende dagen.

Topfoto: De impopulaire Chileense president Gabriel Boric brengt zijn stem uit voor het grondwettelijk referendum van aanstaande zondag, 4 september 2022. Foto: La Vanguardia.