Bron: ultimasnoticias 23 april 2021 (SP), 
orinocotribune 24 april 2021 (EN) ~~~

Batches van AstraZeneca’s COVID-19-vaccins die vanuit de Verenigde Staten naar Mexico zijn verscheept, zijn vervaardigd in een fabriek waar de productie werd opgeschort als gevolg van besmetting van miljoenen doses, meldde de Mexicaanse krant El Universal vrijdag.

De krant meldde dat in de fabriek in kwestie twee verschillende COVID-19-vaccins tijdens de fabricage door elkaar zijn geraakt, waardoor miljoenen doses besmet zijn geraakt, maar AstraZeneca heeft verzekerd dat de aan Mexico geleverde batches volgens de vereiste normen zijn gecontroleerd.

De AstraZeneca-vaccins die Mexico heeft ontvangen, werden geproduceerd in een fabriek van Emergent BioSolutions in Baltimore, Maryland, die nu wordt onderzocht door de Food and Drugs Administration (FDA), het Amerikaanse agentschap dat belast is met de regulering van de sector.

GERELATEERDE INHOUD: Bloedstollingsziekte PVT komt 30x vaker voor bij ontvangers van Moderna, Pfizer COVID-19 dan bij ontvangers van AstraZeneca – Oxford-onderzoekers

AstraZeneca bevestigde dat de naar Mexico en Canada verzonden partijen in die fabriek zijn gemaakt. In een verklaring liet een woordvoerder van AstraZeneca weten dat de regering van de Verenigde Staten de multinational in maart had opgedragen de vaccins weer uit te voeren naar beide landen.

“We kunnen bevestigen dat die batches die in de fabriek van Emergent Biosolutions zijn vervaardigd, voldeden aan de strenge normen die moeten worden nageleefd,” verzekerde de woordvoerder. “Veiligheidsonderzoeken en noodzakelijke kwaliteitscontrolemaatregelen werden in elke stap van het produktieproces uitgevoerd.”

Hij legde uit dat alle verificaties werden uitgevoerd voordat de pakketten werden vrijgegeven, en dat informatie over de kwaliteitscontrole in de fabrieken op passende wijze werd ingediend bij de regelgevende instanties in elk land dat de pakketten ontving.

Ondertussen werd de productie van het vaccin van Johnson & Johnson in die fabriek door de autoriteiten opgeschort nadat ongeveer 15 miljoen doses van dat vaccin moesten worden weggegooid omdat vele ervan besmet bleken te zijn.

GERELATEERDE INHOUD: Bevestigd: Er is een verband tussen AstraZeneca vaccin en gerapporteerde trombosegevallen – Haïti verwerpt het omstreden vaccin

Voorlopig zijn alle in de fabriek geproduceerde vaccins die nog niet zijn gedistribueerd onder quarantaine geplaatst, en de productie is opgeschort, waardoor ernstig wordt betwijfeld of Johnson & Johnson zijn belofte kan nakomen om het overeengekomen aantal doses aan de Amerikaanse regering te leveren.

In een verslag dat de FDA afgelopen woensdag heeft uitgebracht, wordt Emergent bekritiseerd omdat het heeft nagelaten een grondig onderzoek in te stellen naar de besmetting van het vaccin en wordt gewezen op problemen en tekortkomingen in de productieprocessen, waaronder onhygiënische fysieke omstandigheden en slecht opgeleid personeel.

De FDA merkte in haar rapport op dat “er geen garantie is dat andere batches niet onderhevig zijn geweest aan kruisbesmetting,” aangezien de aanvankelijke besmetting te wijten was aan het mengen van materialen van AstraZeneca’s vaccins met die van Johnson & Johnson.

Onder meer de New York Times en persbureau AP hebben onthuld dat Emergent al eerder problemen heeft gehad, met de verwerking en behandeling van zijn producten, waarvan sommige vorig jaar aan het licht zijn gekomen. Nu zijn er ernstige bedenkingen over hoe het bedrijf ondanks deze problemen lucratieve contracten kreeg tijdens de regering van Donald Trump.

Topfoto: Een flacon van AstraZeneca COVID-19 vaccin. Foto AP.