Bron: hispantv 23 maart 2021 (SP),
 orinocotribune 24 maart 2021 (EN) ~~~

De president van Cuba wijt het deprimerende schouwspel tegen het eiland aan de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS), een entiteit die volgens hem coupplegers sponsort en zwijgt tegenover misdaden van rechts.

Na de openbare hoorzitting die op 18 maart werd georganiseerd door de Inter-Amerikaanse Commissie voor Mensenrechten, die deel uitmaakt van de OAS, en waaraan tegenstanders van de Cubaanse regering deelnamen, omschreef president Miguel Díaz-Canel het evenement als een “deprimerend schouwspel van leugens”.

“Opnieuw promoot de OAS een deprimerende show van leugens en manipulatie tegen Cuba,” voegde hij eraan toe op Twitter, waarbij hij vermeldde dat het dezelfde OAS is die zweeg over de misdaden van de coupplegers in Bolivia, in 2019, en blind en doof is ten aanzien van de misdaden gepleegd door rechtse elementen in Latijns-Amerika.

Cubaanse autoriteiten brandmerkten de deelnemers aan genoemde openbare hoorzitting als “huurlingen” voor het ontvangen van directe of indirecte financiering van agentschappen van de regering van de Verenigde Staten.

Volgens officiële gegevens uit Havana bedraagt de schade die is geaccumuleerd in zes decennia van de harde blokkade die door de Verenigde Staten aan het eiland is opgelegd, 144,4 miljard dollar.

De hernieuwing van de Amerikaanse handelsbeperkingen die sinds de triomf van de Cubaanse Revolutie in 1959 aan het eiland zijn opgelegd, vindt plaats in het kader van de systematische intimidatie die elke Amerikaanse regering in meer of mindere mate uitvoert. Zoals gebruikelijk verlengde Biden in februari het in 1996 goedgekeurde spoeduitvoeringsbevel tegen Cuba tot 2022, evenals een soortgelijk uitvoeringsbevel tegen Venezuela.

Topfoto: De president van Cuba, Miguel Díaz-Canel.