Bron: Pagina|12, 9 oktober 2020 (SP), 
orinocotribune, 11 oktober 2020 ~~~ 

Jeanine Áñez beschreef ze als “helden” bij de herdenking van de 53e verjaardag van zijn dood.

Tijdens de ceremonie benadrukte de minister van Defensie dat het land de afgelopen jaren “een vijand in eigen land” onder ogen heeft gezien en waarschuwde dat elke buitenlander “zij het Cubaans, Venezolaans, Argentijns” die “problemen gaat veroorzaken, de dood zal vinden”.

“Ik bied mijn oprechte verontschuldigingen aan voor de nagedachtenis van deze Boliviaanse helden,” zei de Boliviaanse de facto president Jeanine Áñez, verwijzend naar de militairen die Che Guevara hebben gedood, en degenen die precies 53 jaar geleden in de gevechten zijn omgekomen.

“De les die wij Bolivianen de wereld hebben gegeven met de nederlaag en de dood van Che Guevara in Bolivia is dat de communistische dictatuur hier geen voet zal zetten. Noch de communistische, noch de fascistische, noch de populistische, geen enkele dictatuur zal hier komen of wortel schieten… Wat de republikeinse traditie van het Boliviaanse volk nooit zal toestaan is de installatie van tirannie,” uitte de senator die aan de macht kwam in een zitting van het parlement zonder quorum na de staatsgreep tegen Evo Morales.

Vorig jaar, slechts twee weken voor de presidentsverkiezingen leidde Áñez een evenement in de oostelijke stad Santa Cruz, waarbij de meest geeerden de ex-militairen waren die op dat moment tegen de guerrilla’s in die regio vochten.

Che verliet Cuba om de guerrillabeweging in het zuidoosten van Bolivia te leiden. Hij vocht zeven maanden lang totdat hij op 8 oktober 1967 gewond raakte en gevangen werd genomen en de volgende dag werd geëxecuteerd in een geïmproviseerde gevangenis in de stad La Higuera, in het departement Santa Cruz.

De (staatsgreep-)minister van Defensie, Luis Fernando López, sprak eveneens de de troepen toe, en refereerde aan de voormalige president Evo Morales. “In de afgelopen jaren hadden we een vijand in huis, een beschamende episode, dat poogde ons gevoel van eigenwaarde te verlagen en het verhaal van een van de overwinningen van de 20e eeuw te vervormen”