Bron: Laura Gonzáles 
amerika21 26 juni 2020 (DE) ~~~

Managua 20 personen in de omgeving van de Sandinistische regering in Nicaragua worden nu getroffen door de Amerikaanse sancties. Op 22 mei werden het hoofd van het leger, Julio César Avilés, en de minister van Financiën van het land, Iván Adolfo Acosta, door eenzijdige dwangmaatregelen van de VS, de zgn ‘sancties’, getroffen. (1,2)

In een persbericht van het Office of Foreign Assets Control (OFAC) van het Amerikaanse ministerie van Financiën staat dat aan beide personen met onmiddellijke ingang sancties zullen worden opgelegd.
Avilés zou geweigerd hebben opdracht te geven tot ontwapening en ontbinding van de “para-politietroepen”. Het leger had hen wapens geleverd en zou daarom verantwoordelijk zijn voor aanzienlijke geweldplegingen en mensenrechtenschendingen in verband met de protesten van 2018. (3,4)
Acosta zou als minister van Financiën “aanzienlijke financiële steun voor het Ortega-regime hebben geregeld”. Hij zou de banken persoonlijk hebben gedreigd “niet deel te nemen aan een staking in maart 2019 georganiseerd door oppositieleiders” voor vrijlating van “politieke gevangenen”.

Van beide zijn alle activa en eigendommen in de VS geblokkeerd, en Amerikaanse burgers kregen een verbod om zaken met hen te doen.

De krant La Prensa, die behoort tot het kamp van de tegenstanders van de regering, citeerde de “uitvoerend directeur” van de oppositie-alliantie Alianza Civica (AC), Juan Sebastian Chamorro, die afkomstig is uit de familie van kranteneigenaren. Hij zei dat de beschuldigingen van OFAC nog sterker waren dan die welke de Nicaraguaanse oppositie zelf had durven vragen. De Amerikaanse autoriteiten hebben bevestigd dat “het leger de paramilitairen heeft bewapend”. De AC verklaarde verder in een persbericht dat de sancties “een steun zijn voor de strijd van de Nicaraguaanse burgers voor democratie en respect voor de mensenrechten”.

De redenering van de OFAC verwijst naar verklaringen die Acosta precies een jaar voor de sancties heeft afgelegd: op 22 mei 2019 had hij de banken die dreigden te staken, herinnerd aan hun verantwoordelijkheid in de openbare diensten. Banken waren verplicht om te openen en konden geen klanten uitsluiten, zei hij. De regering had toen al tijdens de onderhandelingen beloofd de gevangenen vrij te laten in verband met de protesten in juni.

In zijn commentaar op de sancties tegen generaal Avilés schrijft de journalist Consuelo Sandoval, die meer banden met de regering heeft: “De VS stelt dat ze ons willen redden van de boosaardige dictatuur van Daniel Ortega. De meesten van ons ervaren echter de voordelen van het door deze regering gevoerde volksbeleid, dat de ontwikkeling en vooruitgang van het land mogelijk maakt”. De meerderheid van de Nicaraguanen wil niet gered worden door “gringos, omdat dit leidt tot de dood, vernietiging en diefstal van natuurlijke hulpbronnen”. Sandoval herinnert zich dat de legerleiding onlangs in Bolivia, en in 2009 in Honduras, bereid was een staatsgreep in het belang van de VS te steunen. Niet in Nicaragua: Avilés ziet zijn ambt in overeenstemming met de grondwet en handelt dienovereenkomstig “ondergeschikt aan de president als vertegenwoordiger van de burgerlijke macht”.

Welke gevolgen de sancties zullen hebben, is op dit moment niet te voorzien. Vertegenwoordigers van de oppositie zijn van mening dat het een “harde klap is tegen de dictatuur van Ortega-Murillo”. Sandinistische media zeggen dat dergelijke sancties eerder een “een plaag”zijn, die de ontwikkeling van het land belemmert.


Topfoto: Het Amerikaanse Office of Foreign Assets Control heeft het hoofd van het leger en de minister van Financiën van Nicaragua gesanctioneerd…
Bron: US-treasury

Verwante berichten in dit nederlandstalig archief: