Bron: Ricardo Vaz en Lucas Koerner venezuelanalysis 17 juni 2020 ~~~
Het Venezolaanse Hooggerechtshof (TSJ) heeft ingegrepen in de grote oppositiepartijen Democratic Action and Justice First. (@TSJ_Venezuela)
Mérida, 17 juni 2020 (venezuelanalysis.com) – Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft zich verzet tegen de komende parlementsverkiezingen in Venezuela.
In een persverklaring die maandag werd gepubliceerd, bekritiseerde Secretary of State Mike Pompeo de recente benoeming door het Hooggerechtshof (TSJ) van een nieuwe kiesraad (CNE).
“Het regime heeft een CNE geselecteerd die zijn beslissingen zal goedkeuren en de voorwaarden voor vrije verkiezingen zal negeren”, aldus de verklaring, die toevoegt dat “verkiezingen die de wil van het volk vertegenwoordigen, onmogelijk zijn”.
De Trump-regering heeft herhaaldelijk geweigerd om verkiezingen te erkennen terwijl president Nicolas Maduro in functie blijft. In maart heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken een “overgangsplan” uitgebracht met een vijfkoppige “Raad van State” die de macht overneemt en presidents- en parlementsverkiezingen bijeenroept. Washington heeft gezworen de sancties op te voeren totdat Caracas de overeenkomst accepteert. (1)
Het Venezolaanse Hooggerechtshof heeft op vrijdag een nieuw CNE (verkiezingsraad) beedigd, waarbij voormalig TSJ-rechtvaardiger Indira Alfonzo het presidentschap op zich neemt. Terwijl de Venezolaanse wet voorschrijft dat de CNE wordt gekozen door een tweederde meerderheid van de Nationale Assemblee (AN – vgl met Parlement), is het gerechtelijk orgaan op verzoek van minderheid-oppositiepartijen in actie gekomen om de verkiezingen van dit jaar te garanderen. De TSJ had ook het CNE benoemd in 2003, 2005 en 2014, toen de AN er ook niet in slaagde de vereiste meerderheid te behalen.
AD-uitspraak
Pompeo’s verklaring kwam te midden van een ander paar controversiële uitspraken van het hooggerechtshof.
Op Maandag, schortte TSJ de huidige leiding van de grootste oppositiepartij van Venezuela, Democratische Actie (AD), en noemde een nieuwe ad hoc, geleid door de vroegere Gouverneur Bernabe Gutierrez van de Staat Amazonas.
De broer van de nieuw benoemde CNE-rector Jose Gutierrez, Bernabe Gutierrez, diende eerder als de nationale secretaris van de partij voordat hij maandag door de Secretaris-Generaal Henry Ramos Allup van het AD werd verdreven vanwege het “samenzweren” met president Nicolas Maduro om deel te nemen aan de komende verkiezingen. Het besluit van de TSJ maakt tijdelijk alle partijuitzettingen en -uitsluitingen ongedaan.
Ramos Allup reageerde op de aktie als een “overval”, en daagde Gutierrez uit om “hier te komen en [het hoofdkwartier van] de Democratische Actie in te nemen”.
Gutierrez gaf van zijn kant een verklaring uit, waarin hij de ex-secretaris-generaal beschuldigde van een ‘regime van terreur’ en een nieuw tijdperk aankondigde van ‘interne democratie, van het recht om te stemmen, om niet akkoord te gaan… zonder angst om te worden uitgezet’. De partijleider bevestigde bovendien dat AD later dit jaar zou deelnemen aan de parlementsverkiezingen, die Ramos Allup eerder in maart had aangekondigd.
Ramos Allup is al lang berucht om zijn autoritaire leiderschapsstijl en vijandigheid tegenover verkiezingen, en in de correspondentie van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken wordt de partij onder zijn ambtstermijn niet alleen als “extreem verticaal georganiseerd”, maar als “dictatoriaal” beschreven.
De hard-rechtse oppositieleden hebben echter de impasse binnen de Democratische Actie als gefabriceerd veroordeeld en Ramos Allup ervan beschuldigd Gutierrez te hebben bevolen met de Maduro-regering te onderhandelen, (en niet zelf) uit angst voor sancties van de VS.
In 2017 kondigde de AD baas aan dat vier gouverneurs van de partij “zichzelf er uit hadden gezet” nadat ze voor de National Constituent Assembly hadden gezworen. De gekozen functionarissen blijven tot op de dag van vandaag lid van het AD.
PJ-ingreep
De uitspraak van TSJ werd gevolgd door een gelijkaardige uitspraak op dinsdag die de leiding van de rechtse partij Justice First (PJ) opschortte. De nationale Afgevaardigde Jose Brito van de Assemblage, die eind vorig jaar met oppositieleider Juan Guaido brak vanwege een reeks wederzijdse beweringen over corruptie , werd benoemd tot nationale coordinator van de partij. Na zijn uitwijzing uit PJ in december diende de wetgever een TSJ-motie in voor zijn herplaatsing, waarbij hij beweerde dat zijn uitsluiting “illegaal” was, omdat zoiets interne partijverkiezingen vereiste.
Brito heeft eveneens bevestigd dat PJ zal deelnemen aan AN-verkiezingen, met de vermelding dat de meerderheid van de partij “voor verkiezingen wil gaan”.
PJ’s nationale coördinator Julio Borges heeft de poging om de partij te “stelen” zwaar bekritiseerd. Hij voegde eraan toe dat de partij “verenigd is en in goede energie, met als doel het herstel van de vrijheid in Venezuela.” Borges, die als vertegenwoordiger van de oppositie optreedt voor de Lima Groep, wordt door de Venezolaanse aanklagers gezocht voor zijn vermeende betrokkenheid bij de moordaanslag op president Nicolas Maduro in 2018. (2)
De EU bemoeit zich ermee.
De Europese Unie heeft ook een verklaring afgelegd waarin zij de benoeming van de CNE en de uitspraken van de TSJ bekritiseert. (3)
“Deze besluiten beperken de democratische ruimte in het land tot een minimum en werpen extra obstakels op voor de oplossing van de diepe politieke crisis in Venezuela”, zo luidde de verklaring, alvorens de Venezolaanse regering en oppositie aan te sporen “zinvolle en inclusieve onderhandelingen te voeren” over de CNE en de deelname aan de verkiezingen.
In reactie daarop heeft president Maduro de “kolonialistische visie” van de EU op de spits gedreven en er bij het instituut op aangedrongen “Venezuela met rust te laten”.
“Venezuela zal zijn verkiezingen houden. De Europese Unie kan ons niet schelen”, zei hij maandag in een televisietoespraak.
Op dinsdag hield Maduro een conferentiegesprek met leden van de regerende Socialistische Partij (PSUV), waarbij hij er bij de partij op aandrong om nieuwe kandidaten voor de AN-verkiezingen voor te dragen, de deur te openen voor grassroot kandidaten en de allianties met andere partijen te versterken.
Oppositieleider Juan Guaido, die zich vorig jaar met de steun van Washington “interim-president” verklaarde, heeft gezworen de verkiezingen te boycotten, waarbij hij voorstelde het mandaat van de door de oppositie gecontroleerde Nationale Vergadering (AN – vgl met parlement) uit te breiden tot 2021.
Volgens de grondwet van Venezuela moeten er voor het einde van het jaar parlementsverkiezingen worden gehouden.
Topfoto: De nieuwe leiding van Democratic Action and Justice First heeft bevestigd dat hun partijen de Nationale Vergadering later dit jaar zullen aanvechten.