Bron: Ultimas Noticias (SP),
orinocotribune 6 juni 2020 (EN) ~~~ 

De niet-gouvernementele organisatie voor de mensenrechten heeft de aanklager van het Internationaal Strafhof (ICC) bewijs geleverd van de gevolgen van de dwangmaatregelen van de regering van de Verenigde Staten tegen Venezuela, als onderdeel van de rechtszaak die door de Venezolaanse staat is aangespannen bij het voornoemde mondiale gerechtshof.

De NGO legde in een brief uit dat het de bedoeling is “om de ernstige gevolgen die unilaterale maatregelen die illegaal en willekeurig zijn opgelegd, hebben gehad voor het genot van de mensenrechten door de Venezolanen, te illustreren en aan te tonen”.

De illegale acties van de regering van de VS, tussen 2014 en 2020, hebben het leven, de gezondheid, de persoonlijke veiligheid en de voeding van de bevolking beïnvloed, evenals de politieke, economische en culturele ontwikkeling van de natie, wat een misdaad tegen de menselijkheid is, onderstreepte de tekst.

Bovendien wordt opgemerkt dat dit soort buitenlands beleid ook tegen andere regeringen is gebruikt om een “regime-change te genereren en de volkswil te negeren”.

Tot nu toe hebben de Verenigde Staten 58 illegale sancties eenzijdig opgelegd aan het land, Canada vijf: Panama twee en het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland elk één, terwijl acht andere sancties zijn opgelegd door het Europese blok en twee door de zogenaamde Lima-groep.

Deze eenzijdige dwangmaatregelen ondermijnen het internationaal recht en de mensenrechten, vooral in het midden van de gezondheidscrisis als gevolg van de Covid-19-pandemie, die vereist dat er middelen en voorraden zijn om de verspreiding ervan tegen te gaan, aldus de brief van de organisatie, die de sluiting van haar website aan de kaak stelt.

In het verslag wordt aangegeven dat 52 schepen en 56 vliegtuigen, die voor het merendeel eigendom zijn van de staatsbedrijven Petróleos de Venezuela (PDVSA) en Consorcio Venezolano de Industrias Aeronáuticas y Servicios Aéreos (Conviasa), het slachtoffer zijn geworden van illegale acties.

Ook 118 bedrijven uit de openbare en particuliere sector die zich bezighouden met de distributie en het op de markt brengen van medische benodigdheden, levensmiddelen, essentiële goederen en diensten zijn als getroffen entiteiten opgenomen.

In de olieproductie hebben deze acties invloed gehad op het genereren van buitenlandse inkomsten die nodig zijn voor sociale programma’s, en dus op de “waarborging van de mensenrechten” van de Venezolanen.

Een ander aspect van het document heeft betrekking op de gevolgen voor de gezondheid, het voedsel en de systematische politieke en gewelddadige bewegingen met gevolgen voor het nationale politieke leven van Venezuela.


13 februari 2020- Persconferentie, den Haag – NB: kies Settings -> Subtitel -> Nederlands
De redactie van HandsOffVenezuela-NL was aanwezig op de persconferentie van minister Jorge Arreaza, na afloop van de verwijzing van de aanklacht naar het ICC in den Haag