Bron: La IguanaTV (SP),
orinocotribune  3 juni 2020 (EN) ~~~

Het hoofd van de Raad van State in Colombia, Álvaro Namén, heeft de Colombiaanse president Iván Duque deze woensdag in een brief gevraagd waarom de Amerikaanse troepen dit land in juni zouden binnenkomen en daarmee de grondwet zouden schenden, aangezien de Raad van Staten nooit is geraadpleegd zoals de Colombiaanse wet voorschrijft.

Namén vroeg Duque om uitleg over de Amerikaanse soldaten op Colombiaanse bodem, omdat het besluit niet alleen aan de uitvoerende macht toebehoort, maar ook aan de rest van de openbare macht en beide organen geen groen licht hebben gegeven voor de inzet van deze troepen, binnen de grenzen van het land.

Volgens de lokale media rechtvaardigt Duque de komst van de Assistance Force Security Brigade (SFAB), verbonden aan het South Command van het Amerikaanse leger, als steun aan de strijdkrachten in zijn land in hun vermeende strijd tegen de drugshandel.

“Ik schrijf u respectvol om een officieel rapport te vragen in verband met de aankondiging van de Amerikaanse ambassade, over de aankomst in ons land van een commissie bestaande uit Amerikaanse militaire troepen en haar aanwezigheid in de grensgebieden”, citeerde Namén in de verklaring.

GERELATEERDE INHOUD: FARC verwerpt de aankomst van Amerikaanse troepen in Colombia en waarschuwt voor nieuwe agressie tegen Venezuela.

De magistraat baseerde zich op artikel 237 van de Colombiaanse grondwet, om Duque letterlijk te veroordelen “in geval van doorvoer van buitenlandse troepen over nationaal grondgebied, station of doorvoer van buitenlandse oorlogsschepen of schepen, in de wateren of op het grondgebied of in het luchtruim van de natie, moet de regering vooraf de Raad van State horen”.

De volledige Senaat beschrijft deze nieuwe actie van Duque, die een marionet is van zijn Amerikaanse tegenhanger Donald Trump, als een schending van de territoriale integriteit en nationale soevereiniteit,” aldus het tijdschrift Semana de Colombia.

Men moet niet vergeten dat de gringo huurlingen die probeerden een staatsgreep te plegen in Venezuela, op 3 mei, door middel van een mislukte gewapende invasie in de staat La Guaira (Macuto), werden getraind in een kamp in Riohacha en de Colombiaanse Guajira, met de steun van Duque, Trump en de Venezolaanse afgevaardigde Juan Guaido.

Topfoto: Volgens de minister van Defensie zullen de Amerikaanse troepen niet deelnemen aan operaties in Colombia.