Bron: Nicaraguaanse regering,
Telesur, 29 mei 2020 ~~~

ln de hele geschiedenis van Nicaragua, is het alleen bij de twee regeringen van het Sandiniastische Front dat de volksbelangen van de grote meerderheid, die arm zijn, prioriteit hebben gekregen.

Verantwoording en informatie van de regering van Nicaragua

De kracht van het Sandinistische model is gebaseerd op kenmerken en resultaten. De kenmerken zijn dat het FSLN patriottisch en democratisch is, het bevordert inclusie en participatie onder het concept dat de Volkeren de President zijn en de manifestatie van de Populaire Macht. De FSLN (Sandinistisch Nationaal Bevrijdingsfront) verdedigt de belangen van het volk, geniet het vertrouwen van het volk en heeft een sociale en politieke basis met een hoge mate van betrokkenheid, die de basis vormt van haar grote capaciteit om de Nicaraguaanse samenleving te organiseren en te mobiliseren door middel van vrijwillige inspanningen.

In het huidige stadium van de Sandinistische revolutie heeft het volk als leider, gefaciliteerd door een goede regering op basis van de waarden en principes van het volk zelf, belangrijke sociale, ecologische, economische en productieve resultaten behaald, na zoveel jaren van zaaien ten tijde van strijd.

Het zijn de eerder beschreven kenmerken en resultaten die grotendeels de kracht van het Sandinistische model vormen. Historisch gezien en op dit moment vormen de groepen die zich verzetten tegen het Sandinistische Front een politieke enclave die wordt beheerst en geleid door de Noord-Amerikaanse buitenlandse politiek.

Het Sandinistisch Front is de patriottische achtervanger van het Nicaraguaanse politieke spectrum, erfgenaam van de strijd van Sandino en Zeledón en de hele geschiedenis van de verdediging van zelfbeschikking, onafhankelijkheid en soevereiniteit.

Het Sandinistisch Front is de vader van de democratie in Nicaragua. Voor de verkiezingen van 1984 ging er niets boven een soevereine en vrije verkiezing. In 1990 werd de FSLN de eerste politieke kracht die de macht vreedzaam overdroeg met de resultaten van een vrije en soevereine verkiezing.

In de periode 1990-2007 voerde de FSLN een loyale oppositie en handelde ze binnen de beperkingen van de grondwet, zelfs toen er periodes van bestuurscrisis waren door de zwakte van de regeringen die aan de macht waren.

Natuurlijk is democratie meer dan alleen verkiezingen en het is het Sandinistische Front dat de integratie en massale deelname van het Nicaraguaanse volk heeft bevorderd onder het concept van het volk als president en de manifestatie van de volksmacht.

In de hele geschiedenis van Nicaragua is het alleen bij de twee regeringen van het Sandinistisch Front, dat de volksbelangen van de grote meerderheid, die arm zijn, prioriteit hebben gekregen.

Een van de sterke punten van het GRUN-model is het vertrouwen dat het volk heeft in het Sandinistische Front en in de wijsheid van commandant Daniel Ortega om de belangen van de armen te verdedigen en te bevorderen, zelfs in moeilijke omstandigheden; een vertrouwen dat een historische basis heeft die voortkomt uit de strijd tegen Somocismo, de strijd in de jaren tachtig tegen de Contra, die gesteund werd door de CIA en twee Noord-Amerikaanse regeringen, het beleid van Regeren van onderaf, het verdedigen van de belangen van de armen, tijdens de 16 jaar van neoliberale regeringen en in de huidige regering, waarin de leidende rol van het volk, gefaciliteerd door de regering, aanzienlijke vooruitgang heeft geboekt voor de armen, voor vrouwen, voor de inheemse bevolking en mensen van Afrikaanse afkomst, dat wil zeggen een vertrouwen dat is gesmeed in de historische praktijk.

Een ander sterk punt van het model is de hoge mate van betrokkenheid bij een solide sociale en politieke basis, met bewezen loyaliteit en een bereidheid tot opoffering. Dit vormt de basis voor het buitengewone vermogen om het Nicaraguaanse volk te organiseren en te mobiliseren, door middel van vrijwilligerswerk, dat een groot percentage van de mensen zelf omvat, met name jongeren en vrouwen.

De Sandinistische Volksrevolutie heeft duidelijke etappes gekend: In de eerste fase was het doel de nationale bevrijding van de tirannie. In de tweede fase werd met de revolutionaire transformaties voor het volk begonnen, maar uiteindelijk was het doel de brutale Amerikaanse agressie van een decennium te overleven. In de derde fase was het doel om de revolutionaire vooruitgang te verdedigen tegen de neoliberale pogingen om deze om te keren. Het is in de huidige vierde fase dat het volk, als leiders, gefaciliteerd door een goede regering op basis van de waarden en principes die het Nicaraguaanse volk heeft geoogst, na zoveel jaren van zaaien in de strijd; belangrijke sociale, ecologische, economische en productieve resultaten.

Het volk heeft de vooruitgang erkend met de stemmen in de peilingen voor de commandant: 38% in 2006, 62% in 2011 en 72% in 2016.

De groeiende kracht van de FSLN en zijn succesvolle model, evenals de zwakte van een onsamenhangende oppositie, hebben een deel van de oppositie en de Verenigde Staten in 2018 er toe gebracht om te proberen Nicaragua toe te voegen aan de lijst van staatsgreepspogingen, gesponsord door het imperialisme in deze eeuw: Venezuela (2002), Honduras (2009), Ecuador (2010), Paraguay (2012), Brazilië (2016), Bolivia (2019).

Gewapende wegversperringen op snelwegen en straten; gewapende invasies van wijken en huizen; het in brand steken van stadhuizen en andere gebouwen, voertuigen en bouwmaterieel; plundering van winkels en andere bedrijven; ontvoering, marteling en moord op Sandinisten; 198 doden, waaronder 24 politieagenten, terwijl 401 politieagenten gewond raakten door kogels; dit alles te midden van een valse nieuwscampagne en massale psychologische oorlogsvoering op basis van de media en sociale netwerken. Uiteindelijk stortte de staatsgreep in en zegevierde het volk, wat de kracht van het model aantoont.

SOCIALE KRACHT

GRUN SOCIALE PROJECTEN:

De GRUN heeft een model van menselijke ontwikkeling en participatieve, representatieve democratie en sociale rechtvaardigheid gepromoot, dat kan worden geverifieerd:

De transformatie van onder andere gezondheid, onderwijs en recreatie, waartoe de hele bevolking zonder uitsluiting en zonder onderscheid toegang heeft. Iedereen heeft het recht om te genieten van de voordelen die hem of haar kunnen worden toegekend.

De prioritering van publieke investeringen of overheidsinvesteringen op het gebied van menselijke ontwikkeling is elk jaar gegarandeerd in het GRUN-budget dat investeert in gratis gezondheidszorg en onderwijs, maar ook om veiligheid, voedsel, zorg en bescherming te garanderen, evenals het recht op fatsoenlijke huisvesting voor de bevolking van Nicaragua.

De uitbreiding van de dekking en de kwaliteit van de drinkwater- en elektriciteitsdiensten, alsook van de snelwegen en wegen. Er zijn nieuwe wegen aangelegd en er is elektriciteit gebracht naar bijna het hele land (97,57%) en drinkwater naar gebieden in het land die deze voordelen ontberen.

De aanleg, uitbreiding en restauratie van parken in alle gemeenten van het land. Er zijn nieuwe parken gebouwd en bestaande parken die moeten worden gerepareerd, zijn verbeterd.

In het kader van de massificatie van de sport op nationaal niveau, onder kinderen, adolescenten en jongeren zijn niet alleen nieuwe sportruimtes gebouwd, maar is ook de toegang van de hele bevolking tot deze plekken voor recreatie bevorderd en vergemakkelijkt.

Het redden, beschermen, veiligstellen, promoten en verspreiden van het historisch en cultureel erfgoed, het verzorgen van musea en het uitvoeren van programma’s, zodat de bevolking de historische plaatsen van het land kan bezoeken en de cultuur van de volkeren in het algemeen kan leren kennen.

Wat de arbeidsrechten betreft, zijn de rechten van de werknemers verdedigd en is de cultuur van het ondernemerschap geïmplementeerd, wat nieuwe bronnen van werk en werkgelegenheid heeft bevorderd.

Op het gebied van de sociale zekerheid is de deelname van werknemers toegenomen, met name door de uitbreiding in plattelandsgebieden, coöperaties, vakbonden, thuiswerkers en zelfstandigen.

Op het gebied van grondeigendom en ruimtelijke ordening zijn eigendomstitels afgegeven aan mensen die in verschillende gebieden wonen zonder dat zij in het bezit zijn van juridische documenten.

Op het gebied van preventie en zorg in het gezin hebben we niet alleen wetten bevorderd, maar ook onderwijs op alle niveaus voor de zorg en bescherming van gezinnen in het algemeen.

Voor mensen met verschillende handicaps hebben we een cultuur van respect gegarandeerd, zodat deze mensen het recht en de toegang tot werk en onderwijs kunnen krijgen, ongeacht hun toestand.

Wat de ouderen betreft, zijn er wetten gepromoot die ten goede komen aan oudere volwassenen, door het creëren van uitgebreide zorgcentra, kortingen op betalingen voor hun basisdiensten (elektriciteit en water), evenals gunstige prijzen voor de toegang tot toeristische plaatsen.

Op dezelfde manier heeft de GRUN zich ontwikkeld:

Moederhuizen in Nicaragua. Zwangere moeders worden gehuisvest met het verstrekken van pre-natale zorg en verzorging van de pasgeborenen

Liefde voor de kleintjes. Het doel is het vroegtijdig stimuleren (in de ontwikkeling) van jongens en meisjes onder de zes jaar, een proces dat begint vanaf de prenatale periode en dat borstvoeding, toezicht, groei en ontwikkeling bevordert, evenals het vaccinatieproces, waardoor de gezondheid, voeding en persoonlijke hygiëne van minderjarigen wordt gewaarborgd.

Snack en schoolpakketten: Het bestaat uit het bereiden van voedsel in de studiecentra door de ouders met maaltijden die door de overheid worden verstrekt, samen met schoolbenodigdheden die aan de jongens en meisjes worden geleverd.

Geletterdheid en jeugd- en volwassenenonderwijs: Het stelt mensen die geen studie hebben in staat om deze in korte tijd af te ronden.

Zero Usury Programma: Het is een programma gericht op vrouwen die zelfstandig ondernemer zijn en hen betere kredietvoorwaarden biedt en rentetarieven die lager zijn dan die van banken en “kleine leningsinstellingen”.

‘All with A Voice Program’: Persoonlijke aandacht voor mensen met een handicap door middel van medische controles, levering van medicijnen, voedselpakketten, onderwijs, onder andere voordelen.

Solidariteit dak plan: Bestaat uit de levering van zinkplaten voor gezinnen in nood om hun levensomstandigheden te verbeteren.

Huizen voor de mensen: Bouw en levering van sociale woningen voor de bevolking die in armoede leeft.

Productieve en voedselprogramma’s: Levering van koeien, gevogelte en fruitzaden, om ondervoeding en armoede op korte termijn te verminderen.

JURIDISCH KADER DAT HET CHRISTELIJKE, SOCIALISTISCHE EN SOLIDAIRE MODEL VAN DE GRUN VERSTERKT.

De GRUN heeft sinds 2007 tot op heden nieuwe wetten gepromoot en andere wetten geactualiseerd en gemoderniseerd, die de versterking en het herstel van de rechten van het Nicaraguaanse volk als prioriteit hebben. Daarvan hebben we er een aantal:

Wetten die de Nicaraguaanse burgers een betere levenskwaliteit garanderen: Wet nr. 693, de voedsel- en voedingssoevereiniteits- en veiligheidswet; wet nr. 721, wet op de sociale verkoop van geneesmiddelen; en wet nr. 842, wet voor de bescherming van de rechten van consumenten en gebruikers.

Wetten die het gezin en zijn leden beschermen en versterken: Wet nr. 870, Gezinswetboek; Wet nr. 677, Bijzondere wet ter bevordering van de woningbouw en de toegang tot betaalbare woningen; Wet nr. 688, Wet ter bevordering van de zuivelsector en het glas schoolmelk; Wet nr. 718, Bijzondere wet ter bescherming van gezinnen met een meervoudige geboorte; en Wet nr. 720, Wet voor ouderen.

Wetten ter bescherming van de rechten van mensen met enige vorm van bijzondere behoeften: Wet nr. 675, Nicaraguaanse gebarentaalwet; Wet nr. 650, Wet ter bescherming van de mensenrechten van mensen met een psychische aandoening; en Wet nr. 763, Wet betreffende de rechten van personen met een handicap.

Wetten die de gelijkheid, waardigheid en gelijkheid van rechten voor alle Nicaraguanen bevorderen: Wet nr. 648, Wet betreffende gelijke rechten en kansen; en Wet nr. 757, Wet betreffende een waardige en rechtvaardige behandeling van inheemse volkeren en mensen van Afrikaanse afkomst.

Wetten die een leven zonder geweld bevorderen: Wet nr. 779, algemene wet tegen geweld tegen vrouwen en hervorming van wet nr. 641 van het wetboek van strafrecht.

INTERNATIONALE ERKENNING VAN DE SOCIALE PROGRAMMA’S VAN DE GRUN.

Internationale organisaties zoals de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB), de Wereldbank, het Internationaal Monetair Fonds en het Wereldvoedselprogramma (WFP) hebben benadrukt en erkend dat de Nicaraguaanse regering aanzienlijke vooruitgang heeft geboekt op het gebied van armoedebestrijding in het algemeen, het creëren van economische kansen op het platteland voor gezinnen om hun voedsel te produceren, en de positieve prestaties van de economie, met behoud van groeiniveaus die hoger zijn dan het gemiddelde voor Latijns-Amerika en het Caribisch gebied.

MILIEUKRACHT

Sinds de regering van Verzoening en Nationale Eenheid het lot van het land op zich heeft genomen, is er een beleid van bescherming en verdediging van Onze Moeder Aarde in de praktijk gebracht, dat tot uiting komt in de voorstellen van het Nationaal Programma voor de Ontwikkeling van de Mens.

De actielijnen die worden toegepast om dit beleid uit te voeren zijn voornamelijk milieueducatie; verdediging en bescherming van natuurlijke hulpbronnen en bosontwikkeling; het behoud, het herstel, het verzamelen en oogsten van water; mitigatie, aanpassing en risicobeheer in het licht van de klimaatverandering; duurzaam landbeheer; de regulering en controle van milieuvervuiling voor het behoud van ecosystemen en de menselijke gezondheid; en het voorkomen van de milieu-impact van economische activiteiten die in het land plaatsvinden.

In het kader van dit beleid wordt jaar na jaar een Grote Nationale Herbebossingskruistocht bevorderd als onderdeel van een herbebossingsstrategie in bosgebieden en in regio’s die te lijden hebben onder landdegradatie. In die zin wordt een gemeenschapsbosbouwmodel toegepast, waarbij de inheemse en Afro-afkomstige gemeenschappen aan de Caraïbische kust van Nicaragua actief betrokken zijn, evenals de boeren langs de landbouwgrens. Aan de andere kant heeft Nicaragua de goedkeuring gekregen van het Forest Carbon Cooperative Fund, waarmee plattelandsgemeenschappen en inheemse volkeren die in de bossen van de Caribische kust, Bosawás en Indio Maíz leven, de ontbossing en de aantasting van de bossen zullen verminderen, waardoor de uitstoot van ongeveer 11 miljoen ton koolstofdioxide zal afnemen en in ruil daarvoor positieve stimulansen zullen krijgen voor 55 miljoen dollar in vijf jaar. Dit doel vertegenwoordigt slechts 50% van het potentieel van het Caribisch gebied om de uitstoot te verminderen. Dit gebeurt via het MARENA ENDE-REDD + programma, met de hulp van de Wereldbank.

De technologische en technische capaciteiten van MARENA, INETER, INAFOR en de regionale overheden van het Caribische kustgebied zijn versterkt, met de oprichting en het gebruik van een bosbewakingssysteem, dat het mogelijk zal maken de vermindering van de koolstofuitstoot en het broeikaseffect als gevolg van ontbossing en bosdegradatieprocessen op nationaal niveau te bewaken, te registreren en te verifiëren en directe maatregelen te nemen voor het herstel van boslandschappen.

Bij het zoeken naar het gebruik van waterbronnen wordt de bouw van wateroogstwerken en -reservoirs voor productief gebruik en het herstel van deze vitale vloeistof bevorderd. Dit alles in het kader van een strategie die gericht is op het herstel en het behoud van water, het potentieel van water in rivierbekkens, de bodemvruchtbaarheid en het behoud van de flora en fauna van ons land, die tussen 7 en 8 procent van de biodiversiteit in de wereld uitmaken.

Op internationaal niveau heeft de GRUN zich onderscheiden in de stevige verdediging van Moeder Aarde en heeft ze haar stem verheven zodat de hele mensheid zich mobiliseert om de gevolgen van de klimaatverandering om te keren. Nicaragua is voor de ontwikkelingslanden een banier geweest in de discussies in de verschillende ruimten van het Verdrag van de Verenigde Naties inzake klimaatverandering, waarbij de beginselen van “gemeenschappelijke maar gedifferentieerde verantwoordelijkheden”, “historische verantwoordelijkheden van de ontwikkelde landen”, “het beginsel van samenwerking” en “het beginsel van respect voor de soevereiniteit” zijn gehandhaafd Nicaragua benadrukt ook de noodzaak voor de ontwikkelde landen om een morele verplichting op zich te nemen om de ontwikkelingslanden te financieren in hun inspanningen om de verliezen en schade als gevolg van eeuwenlange vervuiling door de ontwikkelde landen te verzachten, zich aan te passen en aan te pakken. Nicaragua neemt actief deel aan de verschillende besluitvormingsorganen van het Klimaatverdrag, zoals onder andere het Groene Klimaatfonds, het Permanent Comité voor Financiën en de ondersteunende organen.

Nicaragua heeft het Akkoord van Parijs in 2017 ondertekend, omdat er in de meeste landen van de wereld een consensus bestond dat de verplichtingen voor 2015 in Parijs onvoldoende zijn om een stijging van de gemiddelde temperatuur in de wereld tot 2ºC en veel minder tot 1,5ºC te voorkomen, en ook dat de reductiedoelstellingen voor gassen als CO2 en methaan in de ontwikkelde landen moeten worden verhoogd. Zo werd de eenzame positie van Nicaragua in Parijs in 2015 een consensusstandpunt in 2017.

De staat Nicaragua is blijven samenwerken met de internationale gemeenschap bij het bevorderen van collectieve actie op het gebied van klimaatverandering, het handhaven van een stevige en coherente positie in de verdediging van het milieu en het leveren van voortdurende inspanningen om zich aan te passen en de gevolgen van de verslechtering van het klimaat te verzachten.

Onze regering heeft de doelstellingen, verbintenissen en overeenkomsten van het Klimaatverdrag nageleefd en de doelstellingen voor de vermindering van de uitstoot zijn vastgelegd in de rapporten van de “Nationale Vastgestelde Bijdragen”, die momenteel worden herzien en verbeterd om onze doelstellingen op het gebied van de vermindering van de uitstoot van gassen te definiëren.

Er is een nationaal beleid voor mitigatie van en aanpassing aan de klimaatverandering gedefinieerd. Dit beleid is gericht op duurzame ontwikkeling, die verenigbaar is met risicobeheer bij rampen, innovatie en efficiënt gebruik van hulpbronnen, een ecosysteembenadering, gendergelijkheid, burgerparticipatie, haalbaarheid van maatregelen, klimaatfinanciering, erkenning van inheemse volkeren en inheemse gemeenschappen, en onderwijs over klimaatverandering.

ECONOMISCHE KRACHT

Het IMF voorspelt dat de wereldeconomie in 2020 met -3% zal krimpen, veel erger dan tijdens de financiële crisis van 2008-2009. ECLAC van haar kant voorspelt -5,3% voor de Latijns-Amerikaanse regio in 2020. Volgens de schattingen van de OESO (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling) zouden maatregelen zoals de huidige de wereldeconomie met -2,0% per maand kunnen verminderen, of een jaarlijks percentage van -24%, waarmee het niveau van de Grote Depressie van de jaren ’30 wordt benaderd.

De COVID-19-pandemie veroorzaakt wereldwijd een enorme en escalerende menselijke schade. De gezondheidscrisis heeft ook ernstige gevolgen voor de economische activiteit. Uit voorlopige gegevens voor de reactie op de pandemie voor het eerste kwartaal van 2020 blijkt dat de economie van de VS (bruto binnenlands product, bbp) is gedaald met -4,8%, de grootste daling in de eerste drie maanden van het jaar sinds 2008 tijdens de wereldwijde financiële crisis, toen de economie van de VS met -8,4% is gekrompen.

Volgens het Central American Integration System (SICA), via het Central American Economic Integration Secretariat (SIECA) en samen met het Executive Secretariat van de Central American Monetary Council (SECMCA), raamt het geactualiseerde scenario met de vanaf april 2020 verzamelde vooruitzichten, voor 2020 een daling van de economie van Midden-Amerika van -6,9% en een algemene en aanhoudende stijging van de prijzen van goederen en diensten (inflatie) van 0,6% voor de regio. Tegen 2021 zou de daling van de economie op regionaal niveau -1,4% bedragen en zou de geschatte inflatie 1,9% bedragen.

Sommige schattingen geven ook aan dat 29 miljoen mensen in Latijns-Amerika in armoede zouden kunnen vervallen, waardoor een decennium van inspanningen om de inkomensongelijkheid te verminderen zou worden teruggedraaid.

Geconfronteerd met dergelijke ongunstige scenario’s op regionaal niveau en in de wereld in het algemeen, heeft de regering van Verzoening en Nationale Eenheid (GRUN) de economie niet gesloten, noch een absolute quarantaine afgekondigd, aangezien in Nicaragua ongeveer 80% van de werkgelegenheid bestaat uit informele, werkende broeders en zusters die van dag tot dag leven, en terwijl 41% van de bevolking op het platteland leeft en elke dag activiteiten buitenshuis nodig heeft. Ze zouden allemaal ernstig worden getroffen. Daar komt nog bij dat het bbp sinds de crisis van april 2018 achtereenvolgens is gekrompen tot -4,0% in 2018 en -3,9% in 2019.

De regering moet niet alleen de pandemie bijwonen en er het hoofd aan bieden, maar zich ook verdedigen tegen de aanval van de media en oproepen om “thuis te blijven”, gepromoot door de leiders van de mislukte staatsgreep, met als doel de economie verder te vernietigen en de productieve en commerciële activiteiten te belemmeren, wat aanzienlijke verliezen zou veroorzaken in het inkomen van de huishoudens en in de economische prestaties van de bedrijven, met name van de kleine en middelgrote ondernemingen. Het overheidsbeleid beschermt de boeren, de informele werknemers, de kleine en middelgrote ondernemingen, de armen in het algemeen en de nationale economie.

De strategie van evenwicht van de GRUN en haar christelijke, socialistische en solidaire model is vanaf de eerste dag geweest om de economie overeind te houden, de armoede en ongelijkheid te verminderen, een monetair en financieel beleid van de regering in harmonie en in tijden van crisis te bevorderen, zoals nu het geval is, en een catastrofe in het BBP tegen het einde van 2020 te voorkomen.

Wij zijn voorstander van de stroom van landbouwactiviteiten, van productieve transformatie en van openbare diensten voor gezinnen op het platteland en in de steden; het aanbod van basisconsumptieproducten is gehandhaafd, terwijl het prijsniveau van de producten en diensten die de bevolking dagelijks nodig heeft, stabiel blijft. Dit in tegenstelling tot andere landen waar er sprake is van paniekaankopen en speculatieve prijsstijgingen die tot tekorten leiden.

GOEDE PRESTATIES VAN HET MONETAIR BELEID

Het door het BCN gevoerde beleid en de goede prestaties van de variabelen van de monetaire sector hebben geleid tot de versterking van de Internationale Brutoreserves (RIB). Zo sloot het RIB 2019 af op een hoger niveau dan in 2018 (2.397,4 miljoen dollar). De wisselkoers bleef zoals verwacht, de inflatie was stabiel in één cijfer en het totale bedrag aan liquiditeiten in handen van het publiek (Monetaire Basis) bedraagt C$ 34.477,7 miljoen, C$ 4.345 miljoen meer dan in 2018.

GOEDE PRESTATIES VAN DE OVERHEIDSFINANCIËN

De overheidsfinanciën hebben in 2019 goed gepresteerd, de uitvoering van de staatsbegroting en de onderdelen daarvan (overheidsuitgaven en belastingen) zijn op een voorzichtige manier aangepakt. Als gevolg daarvan heeft de overheidsschuld de neiging om af te nemen.

Ook het christelijke, socialistische en solidariteitsmodel heeft het land ruimhartig gestimuleerd om meer investeringen aan te trekken, met name voor exportgerichte sectoren, waaronder vrije zones, toerisme, mijnbouw en bosbouw.

EEN PRO-INVESTERINGSREGERING

De regering van Nicaragua erkent de positieve invloed van buitenlandse directe investeringen (BDI) in een economie als die van Nicaragua, dus ze promoot het actief en openlijk als een land dat zich inzet voor zijn werknemers, de gemeenschap en het milieu.

De benoeming van een presidentiële delegatie voor investeringen om de inspanningen ter bevordering van de investeringen te coördineren en de succesvolle ontwikkeling van deze projecten te verzekeren, bevestigt de positieve houding van de regering ten aanzien van buitenlandse directe investeringen.

PRONicaragua, het officiële agentschap voor investeringspromotie, werd met de beste resultaten van alle agentschappen voor investeringspromotie ter wereld belicht in de Global Comparative Study of Investment Promotion (GIPB) van 2012, gepubliceerd door de Wereldbank, de Internationale Financieringsmaatschappij (IFC) en het Multilateraal Agentschap voor Investeringsgaranties (MIGA).

VERSLAG OVER DE ECONOMISCHE WERELDVRIJHEID

De economie van Nicaragua behoort tot de vrijste ter wereld, volgens het recente rapport van de World Economic Freedom (EFW), gepubliceerd door het Fraser Institute. In de 2018-editie van het rapport stond het land op 54 van de 162, met een score van 7,27 op 10.

Dit jaarverslag meet de economische vrijheid (niveaus van persoonlijke beslissing, vermogen om markten te betreden, veiligheid van particuliere eigendommen, de rechtsstaat, etc.) door het beleid en de instellingen van meer dan 160 landen en Hongkong te analyseren.

CONNECTIVITEIT EN MARKTTOEGANG

De geografische ligging van Nicaragua en zijn connectiviteit met de rest van de wereld, naast de voordelen die verbonden zijn aan de verschillende preferentiële toegangsovereenkomsten, vergroten zijn potentieel om naar niet-traditionele markten te exporteren.

Preferentiële overeenkomsten zijn een belangrijk onderdeel geworden van de liberalisering van de handel in Nicaragua en daarom blijft het land zoeken naar mogelijkheden om zijn succesvolle integratie in de internationale handel en de wereldeconomie te waarborgen.

Evenzo heeft Nicaragua vrijhandelsovereenkomsten ondertekend met de Verenigde Staten, Mexico, Panama, Taiwan, de Dominicaanse Republiek, Chili, Zuid-Korea, Ecuador en de Europese Unie. Het land behoort ook tot de Centraal-Amerikaanse Gemeenschappelijke Markt, de Bolivariaanse Alliantie voor Volkeren van Ons Amerika (ALBA) en een stelsel van algemene preferenties met Japan, Noorwegen, Canada, Rusland en Zwitserland, en er zijn aanvullende verdragen in onderhandeling.

WETTEN TER BEVORDERING VAN INVESTERINGEN

De relevante wetten met betrekking tot de bevordering van investeringen zijn: Wet nr. 344, Wet ter bevordering van buitenlandse investeringen; Wet nr. 822, Wet inzake de belastingovereenkomst; Wet nr. 382, Wet op de tijdelijke toegangsregeling voor actieve verbetering en vergemakkelijking van de export; Wet nr. 917, Wet op de vrije exportzones; Wet nr. 532, Wet op de bevordering van elektriciteitsopwekking met behulp van hernieuwbare bronnen; Wet nr. 387, Bijzondere wet op de exploratie en exploitatie van de mijnen; Wet nr. 306, Stimuleringswet voor de Nicaraguaanse toeristenindustrie; Wet nr. 694, Wet op de bevordering van het inkomen van gepensioneerden en gepensioneerden.

CONCURRERENDE EXPLOITATIEKOSTEN

Nicaragua biedt een van de meest concurrerende kostenstructuren in de regio, waardoor bedrijven hun concurrentievermogen kunnen vergroten en hun bedrijfskosten kunnen verlagen en een grotere toegevoegde waarde aan hun producten of diensten kunnen leveren.

Voordat een bedrijf zich in een land vestigt, moet het een belangrijk proces van due diligence en evaluatie doorlopen, waarbij de bedrijfskosten een invloedrijke rol spelen in het eindresultaat van de beslissing om te investeren.

MINIMUM LOON

Het minimumloon in de verschillende economische sectoren in Nicaragua varieert van 0,92 tot 2,06 dollar per uur, inclusief sociale uitkeringen.

De sociale uitkeringen vertegenwoordigen een extra 52,0 procent van het minimumloon, waaronder: sociale zekerheid, bijdragen aan het National Technological Institute (INATEC), betaalde vakanties en kerstbonussen.

Hieronder staan de wettelijke minimumlonen voor 2019:

Minimumloon 2019 (Dollars)

Sector per maand US$per uur US$
Bouw, financiële diensten en verzekeringen428.792.06
Elektriciteit en water, handel, restaurants en hotels, vervoer, opslag en communicatie351.441.68
Mijnen en steengroeven344.111.65
Visserij291.341.4
Persoonlijke en gemeenschapsdiensten268.611.29
Productie257.631.24
Fiscale regelgeving Industrieën271.191.3
Centrale en gemeentelijke overheid238.941.15
Kleine en Micro Ambachtelijke Industrieën en Nationaal Toerisme205.870.99
Agribusiness*191.60.92
Bron: Ministerie van Arbeid (MITRAB). Gemiddelde wisselkoers in 2019: 33,13 Inclusief sociale uitkeringen. *Minimumloon plus voedsel.

Wat betreft de bedrijven die onder het regime van de vrije zone vallen, is het minimumloon het meest concurrerende op regionaal niveau, wat Nicaragua een ideaal land maakt om arbeidsintensieve activiteiten te ontplooien, zoals te zien is in de volgende tabel:

Opmerking: Omvat sociale uitkeringen, Nicaraguaanse basis 100
Bron: Ministerie van Arbeid van elk land 2019

TELECOMMUNICATIEKOSTEN

In Nicaragua zijn er verschillende telecommunicatiebedrijven, waaronder Claro en Tigo, die een E1-telefoondienst aanbieden, die veel gebruikt wordt door bedrijven die een hoog niveau van gesprekken behandelen in hun activiteiten. Daarnaast worden er geavanceerde digitale lijnplannen aangeboden die diensten omvatten zoals wachttijden, drievoudige conferentie, beller-ID, voicemail en tekstberichten (SMS). In dit soort plannen zijn de kosten per minuut voor internationale gesprekken naar de Verenigde Staten en Canada ongeveer USD 0,20 per minuut.

INTERNET KOSTEN

De belangrijkste aanbieders van zakelijke contacten in Nicaragua zijn onder andere Claro, Amnet, Navega, IBW en Ideay. Ze bieden allemaal verschillende speciale zakelijke datapakketten aan waarvan de geschatte gemiddelde prijzen kunnen variëren van $70 voor een 256 K/s verbinding tot $640 voor een 3.072 K/s verbinding.

KOSTEN VOOR DE WATERVOORZIENING

De Nicaraguaanse Maatschappij van Aquaducten en Sanitaire Riolen (ENACAL) is de entiteit die verantwoordelijk is voor de water- en rioleringsdienst van het land. Dit bedrijf wordt gereguleerd en gecontroleerd door het Nicaraguaanse Instituut voor Aquaducten en Riolen (INAA). In Nicaragua heeft een gemiddeld bedrijf met een maandelijks verbruik van meer dan 50 m3 water een tarief van ongeveer US$0,40 per m3. ENACAL past ook een tarief per m3 verbruik toe voor bedrijven met een eigen waterput.

ENERGIEKOSTEN

In Nicaragua wordt de energiedistributiedienst geleverd door het bedrijf DISNORTE-DISSUR en wordt deze gereguleerd door het Nicaraguaanse Energie Instituut (INE). Industriële bedrijven hebben de mogelijkheid om te kiezen voor energietarieven met of zonder tijdsdiscriminatie. Voor een industrieel bedrijf met een maandelijkse gecontracteerde belasting van meer dan 200 KW en onder deze categorie zonder discriminatie, liggen de kosten per verbruikte KWh rond de US$0,19.

Daarnaast is er voor bedrijven met een minimale geconcentreerde belasting van één megawatt per maand de mogelijkheid om te kiezen voor de categorie “Grootverbruikers” en een voorkeurstarief te krijgen door rechtstreeks bij de generatoren te kopen.

Op dezelfde manier is de zelfopwekking van hernieuwbare energie voor eigen gebruik toegestaan en nog beter, volgens de wet 1011 tot hervorming van artikel 32 van Wet 272 Wet op de Elektrische Industrie, zal de verkoop van overtollige Elektrische Energie die door de Generator aan het distributienet wordt geleverd en die is vastgelegd door middel van een contract voor de aankoop en verkoop van energie met de Distributiebedrijven, worden vrijgesteld van de toepassing en/of de inhouding van alle soorten belastingen, vergoedingen en speciale bijdragen, gezien het feit dat de Generator geen Economisch Vertegenwoordiger is.

PRODUCTIEVE KRACHT

Het productie-, consumptie- en handelssysteem

De coördinatie tussen het beleid, de programma’s, de projecten en de specifieke acties die door de verschillende overheidsniveaus worden ontwikkeld, maakt een grotere doeltreffendheid bij de uitvoering van de sectorale en nationale plannen mogelijk, evenals een grotere efficiëntie en transparantie bij de uitvoering van de nationale begroting en de middelen uit externe bronnen, dit alles op basis van het nationale programma voor menselijke ontwikkeling, het geïntegreerde werk van de overheidsinstellingen en gekaderd in het model van dialoog en consensus van de regering van verzoening en nationale eenheid (GRUN).

Het dialoog- en consensusmodel

In het kader van dit model worden het sectorale beleid en de programma’s en projecten die gericht zijn op de ontwikkeling van de productieve sectoren geformuleerd en uitgevoerd met de effectieve aandacht van de lokale actoren.

Hierdoor kunnen de particuliere actoren zich niet als “begunstigden” van het overheidsbeleid voelen, maar als “protagonisten”, die actief deelnemen aan de processen, en ook dat dit beleid, deze programma’s of projecten effectief overeenkomen met de productieve, ecologische, economische en sociale realiteiten van de gebieden waar ze zullen worden uitgevoerd.

De aandacht voor het gezin, de gemeenschap, de coöperatieve en de associatieve economie

Sinds het begin heeft de GRUN vastgesteld dat meer dan 70% van de werkgelegenheid en 40% van het BBP van Nicaragua wordt gegenereerd door de familie-, gemeenschaps- en coöperatieve economie en dat de acties die werden ontwikkeld via de beroemde “Zero Hunger”-programma’s en “Zero usury” om de kwetsbaarheid te verminderen van plattelands- en stadsgezinnen die door de neoliberale regeringen in armoede zijn ondergedompeld, het potentieel zouden hebben om deze percentages van de bijdrage aan de werkgelegenheid en de nationale productie aanzienlijk te verhogen, en een fundamenteel onderdeel zouden vormen van de opeenvolgende Nationale Plannen en Programma’s voor Menselijke Ontwikkeling. Sinds 2012, toen het Ministerie van Familie, Gemeenschap, Coöperatieve en Associatieve Economie (bekend als MEFCCA) werd georganiseerd, is deze sector versterkt.

De nieuwe aanpak in de Creatieve Economie

Een van de assen van het Nationaal Programma voor Menselijke Ontwikkeling 2018-2021 is de implementatie van een ondernemerscultuur, waarbij op alle niveaus programma’s worden ontwikkeld die onderwijs, innovatie, beter management, productiviteit en concurrentievermogen van ondernemingen stimuleren in strategische allianties met en tussen particuliere instellingen, de centrale overheid, gemeenten en maatschappelijke organisaties.

De Creatieve Economie, vanuit de strategische visie van de overheid en haar instellingen, maakt het mogelijk om hogere niveaus van productiviteit, toegevoegde waarde, beroepskwalificatie, kwaliteitswerk, concurrentievermogen van KMO’s en alle bedrijven, en de ontwikkeling van het land te bereiken, door het bevorderen van de consolidatie van nationale en lokale instellingen, de ontwikkeling van infrastructuren, de bevordering van markten en bedrijven, het versterken en stimuleren van menselijke talenten, de productie en het gebruik van kennis en technologieën, en de toename van de creatieve productie.

HOE GAAT NICARAGUA VOORUIT ONDANKS DE EENZIJDIG OPGELEGDE SANCTIES?

Ondanks de economische agressie die door de regering van de Verenigde Staten wordt bevorderd en opgelegd, zoals de “Nica Act”, werkt Nicaragua samen met missies in het buitenland, met solidaire landen die bereid zijn bij te dragen aan de vooruitgang en de economische ontwikkeling van het land door met de internationale gemeenschap een actief beleid voor het beheer van hulpbronnen en investeringen uit te voeren.

Wat de investeringen betreft, blijven we ondanks de dwingende maatregelen een belangrijk platform voor investeringen en export naar de internationale markt; daarom zijn de investeringen in Nicaragua verder ontwikkeld. Nicaragua heeft vriendschaps- en samenwerkingsovereenkomsten met bevriende landen en buitenlandse bedrijven hebben nationale fabrikanten gekocht; investeringen in sectoren als de agro-industrie, de infrastructuur, het toerisme, de energiesector en de mijnbouw worden bevorderd; ondernemers en bedrijven komen nog steeds graag in Nicaragua aan om te investeren in mogelijkheden.

COVID-19 EN DE GROTE DEPRESSIE 2020

Gezien de Grote Depressie (economische crisis) zullen er maar weinig landen in de ontwikkelingslanden zijn die stabiel zijn en een open economie hebben, dat wil zeggen zonder controle van het kapitaal of de winststromen. Ze zullen dus in staat zijn om buitenlandse investeringen aan te trekken met solide kansen. Dat is het geval in Nicaragua op het gebied van toerisme, hernieuwbare energie, mijnbouw en bosbouw.

Toerisme

In Nicaragua is, net als in de rest van de wereld, een van de economische sectoren die het zwaarst getroffen is door de COVID-19-pandemie het toerisme, een sector die al te lijden had onder de gevolgen van de mislukte staatsgreep van het jaar 2018. Bij het uitbreken van de pandemie zullen alle toeristische landen vertrekken vanuit dezelfde positie van nul.

Het herstelpotentieel van de Nicaraguaanse toeristische sector is groot omdat verschillende gespecialiseerde media, zelfs in tijden van pandemie, artikelen publiceren waarin belangrijke aspecten van Nicaragua worden benadrukt, zoals de schoonheid van de koloniale steden, extreme sporten op de hellingen van de vulkanen en de verscheidenheid van de landschappen en ecosystemen, evenals de hoge veiligheid van de burgers en de lage kosten, die enkele van de onderscheidende kenmerken van Nicaragua zijn. Tegelijkertijd heeft de GRUN aanzienlijke investeringen gedaan in infrastructuur die de toegang en de faciliteiten op plaatsen met een groot toeristisch potentieel verbeteren.

Hernieuwbare energie

Nicaragua is het land van de meren en de vulkanen, waaraan wordt toegevoegd dat het geografisch gezien in de tropische regio van de planeet ligt, wat ons land een enorm potentieel biedt voor de productie van hernieuwbare energie uit onze natuurlijke hulpbronnen, waardoor de opwekking van fotovoltaïsche, wind-, geothermische en biomassa-energie mogelijk wordt. Het Nationaal Elektrisch Transmissiebedrijf (ENATREL) voert nieuwe elektrische energieprojecten uit in Nicaragua; op dit moment werken ze aan de bouw en uitbreiding van 18 energieonderstations, deze investering bestaat uit 300 miljoen dollar.

Deze reeks van natuurlijke omstandigheden die het land heeft om milieuvriendelijke elektriciteit en buitenlandse investeringsfaciliteiten te produceren, heeft de interesse van investeerders gewekt om genoeg energie te produceren om deze te exporteren en te verkopen via het SIEPAC-netwerk dat heel Midden-Amerika, van Guatemala tot Panama, met elkaar verbindt.

Mijnbouw

Metaalmijnbouw is een traditionele economische activiteit in Nicaragua, vanwege de erkende rijkdom van de goud- en zilvermijnen, maar de laatste tijd wordt ook het potentieel in multimetaalmijnen erkend.

De installatie van een metaalraffinaderij in het land zou ons in staat stellen om nationale toegevoegde waarde toe te voegen aan de mijnexport en zelfs de mogelijkheid te openen om erts uit andere landen in het gebied te veroveren en te verwerken in Nicaragua.

Bosbouw

Naar schatting is ongeveer 44% van het nationale grondgebied (5,3 miljoen hectare) land met een zuivere bosfunctie, terwijl nog eens 29% (3,5 miljoen hectare) land is dat geschikt is voor productie in het kader van agroforestry of silvopastorale systemen.

De regering van Verzoening en Nationale Eenheid heeft een herbebossingsstrategie opgesteld, gebaseerd op publieke inspanningen met verschillende specifieke programma’s om beschermde gebieden te herstellen, door middel van bosaanplantingen in aangetaste gebieden en op bodems met een bosroeping.

Particuliere bosaanplantingen

In de afgelopen jaren heeft de particuliere sector in Nicaragua ongeveer 150 miljoen dollar geïnvesteerd in de bosbouwsector en verschillende particuliere bedrijven blijven hun investeringen uitbreiden in omstandigheden die ons land bevoordelen, gezien de situatie van vele kostbare houtsoorten die werden geëxploiteerd in Zuidoost-Azië, dat te lijden heeft onder ongedifferentieerde exploitatie, aangezien het de lucratieve zaak is van de militaire leiders die verschillende landen in dat deel van de wereld regeren.

Momenteel heeft de sector een beheergebied van 32.899 ha met inbegrip van de beplante en beschermde gebieden.

Duurzame landbouw en veeteelt

De COVID-19-pandemie heeft de instabiliteit van de industriële landbouwproductie aan het licht gebracht. De landbouwactiviteit in Nicaragua is daarentegen in wezen gebaseerd op gezinsproductie. Volgens de gegevens van de nationale landbouwtelling van 2011 (CENAGRO) kan 98% van de producenten en 90% van de landbouwgrond worden gekarakteriseerd binnen de familiale landbouw en draagt zij naar schatting 60% bij aan het nationale bbp voor de landbouw, voornamelijk door de productie van basisgranen (maïs, rijst, bonen en sorghum) en vee.

Dit is een sterk punt, aangezien enerzijds de gezinssystemen geen verdere aanwerving van arbeidskrachten buiten de gezinseenheid vereisen, en anderzijds de afzet van hun overschotten gemakkelijk op de lokale markten kan plaatsvinden, en het niet afhankelijk is van complexe logistiek.

Aan de andere kant is het mogelijk om te voorzien dat, zodra de COVID-19 pandemie is overwonnen, de bezorgdheid van de consument over de voedselveiligheid aanzienlijk zal toenemen, en dat de Nicaraguaanse landbouwproductie, met uitzondering van enkele specifieke items die worden geproduceerd in grotere geïndustrialiseerde processen (bijvoorbeeld overstromingsrijst of suikerriet), worden gekenmerkt door een beperkt gebruik van agro-toxische inputs.

Wat nodig zal zijn, is om de duurzame intensivering van de veeteelt te bevorderen, waardoor de producent in staat wordt gesteld om de dierbelasting te verhogen, waardoor weidegronden vrijkomen die kunnen worden gebruikt voor herbebossing en/of voor de diversificatie van het landbouwbedrijf van de agrobosbouwproductie.

Visserij en aquacultuur

Dit productiepotentieel wordt onvoldoende benut, vooral door het ontbreken van een nationale industriële visserijvloot, waardoor het ontwikkelingspotentieel van de sector nog steeds zeer groot is. Door de kustlagunes aan de Caribische kust heeft Nicaragua ook potentieel voor aquacultuurproductie.

Nicaragua heeft meer dan 10.000 km2 aan binnenwateren, waaronder de 8.264 km2 van het Cocibolca-meer en 1.025 km2 van Xolotlán, en zo’n 90 kustlagunes aan de Caribische kust, dus het potentieel voor de aquacultuurproductie is ook groot. In Puerto Morazán, aan de Golf van Fonseca, is er al een garnalenaquacultuurindustrie die in 2018 40,7 miljoen dollar aan export produceerde.


Topfoto: The president of Nicaragua, Daniel Ortega | Photo: EFE