Bron: RT.com  11 mei 2019 ~~~

De USCGC James, een van de technologisch meest geavanceerde schepen van de US Navy, voer op weg naar de territoriale wateren van Venezuela toen een patrouilleboot werd gestuurd om het te waarschuwen. Het Amerikaanse schip keerde om na radiocommunicatie.

De Venezolaanse marine gaf vrijdag een verklaring af en zei dat het incident op donderdag plaatsvond en een Amerikaans kustwachtschip betrof dat op weg was naar La Guaira, de belangrijkste haven van het Latijns Amerikaanseland.

De USCGC James was 14 nautische mijl (16 mijl) voor de kust van Venezuela toen Caracas een patrouillevaartuig stuurde om het te onderscheppen. In de loop van de daaropvolgende radiocommunicatie stemde de USCGC James ermee in zich af te wenden.

“De USCGC James werd aangemoedigd om van koers te veranderen en onze aangrenzende wateren te verlaten. De instructie werd opgevolgd”, zei de Venezolaanse marine in een verklaring.

De marine had het schip al een dag eerder gezien toen het door de exclusieve economische zone van Venezuela voer, en stuurde een patrouillevaartuig om haar manoeuvres in de gaten te houden.

De territoriale wateren van een staat strekken zich uit tot 12 zeemijl, terwijl een “aangrenzende zone” waarin een staat beperkte controle kan uitoefenen om “schending van de douane-, fiscale, immigratie- of sanitaire wet- en regelgeving” te voorkomen, kan worden verhoogd tot 24 zeemijl. Een exclusieve economische zone strekt zich uit tot 200 zeemijl.

De VN gezant van Venezuela, Samuel Moncada, keurde de acties van het Amerikaanse schip af als een duidelijke provocatie gericht op het aanzetten tot onrust.

“Oorlog minners” raken opgewonden omdat ze een Amerikaanse kustwacht heel dicht bij Venezolaanse territoriale wateren zien. Het is een typische provocatie om de spanningen op te voeren, “tweette Moncada.

De USCGC James, beschreven als het technologisch meest geavanceerde schip in de Amerikaanse kustwachtvloot, is uitgerust met moderne bewakings- en verkennings-apparatuur.

Volgens de Amerikaanse marine kan het ook dienen als commandopost voor “complexe wetshandhavings- en nationale veiligheidsmissies waarbij de kustwacht en tal van partneragentschappen zijn betrokken.”

De reis van het schip volgt op een poging van de door de VS gesteunde oppositieleider Juan Guaido om Maduro af te zetten. Voor en na de mislukte staatsgreeppoging gaf Washington een vloedgolf van ondubbelzinnige bedreigingen tegen Venezuela, inclusief het weigeren om de militaire optie voor het door de crisis getroffen land uit te sluiten.

Vorige week herhaalde Washington dat “elke actie die we in Venezuela hebben ondernomen, wettig zou zijn”, ook aandringen bij Venezolaanse servicemedewerkers om over te lopen. Maduro heeft de loyale troepen gelast om zich gereed te maken voor een mogelijke interventie van de VS, waarvan hij eerder opmerkte dat als het gebeurt, het een nieuw ‘Vietnam’ voor de VS zou zijn.

Topfoto: FILE PHOTO. USCGC James arriveert in Boston voor de inbedrijfstellingsceremonie © Wikipedia.org / James woodward