Bron: Sputniknews, vrijdag 3 mei ~~~ 

Staatssecretaris Mike Pompeo and National eVeiligheids Adviseur John Bolton luisteren naar President Donald Trump in het witte huis, Washington DC. (AFP file photo)

Na het mislukken van een couppoging in Venezuela heeft de Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur John Bolton een ontmoeting gehad met staatssecretaris Mike Pompeo en waarnemend minister van Defensie Patrick Shanahan om een ​​militaire actie te bespreken als een van de beschikbare keuzes,

Tijdens de ontmoeting in het Pentagon op vrijdag, hebben de drie functionarissen een reeks afzonderlijke opties voor het Amerikaanse leger onderzocht, zeiden defensie-ambtenaren, te midden van berichten dat president Donald Trump gefrustreerd was over het onvermogen van Washington om de Venezolaanse president Nicolas Maduro te verdrijven.

“Dit was echt een goede evaluatie en het zorgde er vervolgens voor dat we allemaal op één lijn zaten”, zei Shanahan na de bijeenkomst.

Gevraagd of de opties die werden besproken ook militaire acties in het olierijke Zuid-Amerikaanse land waren, zei hij: “Ik laat dat aan je verbeelding over. We hebben alle opties … op tafel. “

Shanahan heeft deze week een reis naar Europa geannuleerd om de ontwikkelingen in Venezuela te volgen, nadat de oppositieleider en de zelfbenoemde ‘interim-president’ Juan Guaido tijdens een couppoging geen steun hebben gekregen van hoge leiders van het Venezolaanse leger.

Tijdens de poging streed een groep Venezuela-overlopers met soldaten op een anti-regering protest in de hoofdstad Caracas. Geweervuur ​​volgde en meer dan 100 mensen raakten gewond.

De Trump-administratie, die Guaido heeft erkend als de ‘president’ van Venezuela, steunde snel de staatsgreep poging.

Later op de dag verklaarde Maduro dat de couppoging van een kleine groep militairen was verslagen.

Dit veroorzaakte naar verluidt scepticisme bij Trump, die twijfels had over de betrouwbaarheid van de inschattingen van de Amerikaanse inlichtingendiensten, dat senior leden van de inner circle van Maduro zich voorbereidden om over te lopen.

De vrijdagvergadering omvatte ook een briefing door het hoofd van het Amerikaanse Southern Command Craig Faller, die de afgelopen dagen gemengde berichten heeft gestuurd over een mogelijke militaire interventie.

Faller, die toezicht houdt op Amerikaanse operaties ten zuiden van de zuidgrens van Mexico, had de afgelopen weken beweerd dat zijn strijdkrachten ‘op het puntje van hun stoel’ zaten voor actie tegen Maduro.

Op woensdag vertelde hij eerst aan het House Armed Services Committee dat een “democratische overgang” de enige oplossing was. Het duurde maar een paar uur voordat de admiraal zijn opmerkingen had herzien, toen zijn woordvoerder later vertelde aan de nieuwsdiensten in de VS, dat Fallers positie uiteindelijk in lijn was met die van Pompeo.

Zowel Pomepo als Bolton hadden het Venezolaanse leger opgeroepen om deel te nemen aan de staatsgreep en beloofden dat Washington alle opties, inclusief militaire interventie, zou overwegen om Maduro te verdrijven.

Intelligentie over Venezuela ‘zeer goed’

Shanahan verwierp berichten dat Trump gefrustreerd was door zijn inlichtingenfunctionarissen en zei: “Ik heb niet het gevoel dat we een intelligentie-kloof hebben.”

“We hebben meerdere bronnen die we constant raadplegen, en dan hebben we allerlei andere manieren om informatie te verzamelen … Ik heb alle vertrouwen in de kwaliteit en nauwkeurigheid van de informatie die we krijgen,” voegde hij eraan toe.

Sommige waarnemers maken analogieën tussen het huidige gedrag van Washington met wat het deed voordat het Irak aanviel, en waarschuwden dat een militaire actie steeds waarschijnlijker wordt.

Voorafgaand aan de Amerikaanse invasie van Irak in 2003, hebben president George W. Bush en zijn topbeambten gepleit voor interventie, door te vermelden dat de voormalige dictator van het land, Saddam Hussein, in het geheim nucleaire, chemische en biologische massavernietigingswapens ontwikkelde.

Beide beweringen zijn echter onjuist gebleken. Bush en zijn assistenten hadden de beschikbare informatie overdreven.

Trump heeft ooit de invasie van het moslimland de ‘slechtste beslissing ooit’ van Washington genoemd.

Trump gefrustreerd met Bolton

De president, die Venezuela al lang met militaire actie heeft bedreigd, leek deze week voorzichtiger te zijn.

Onder verwijzing naar ambtenaren die bekend zijn met de kwestie, meldde CNN vrijdag dat Trump gefrustreerd is geraakt deze week omdat Bolton en anderen openlijk met militaire opties hebben gespeeld.

De president heeft zelfs vrienden verteld dat als Bolton zijn zin kreeg, hij al op meerdere plaatsen in oorlog was, aldus het rapport.

Eerder deze week noemde Bolton drie hoge Venezolaanse functionarissen die volgens hem onderhandeld hadden met de oppositie en aanvaard hadden dat president Maduro moest worden vervangen.

Zijn beweringen zijn echter later onjuist gebleken.

Trump, Poetin heeft Venezuela besproken

Op vrijdag sprak Trump telefonisch met zijn Russische tegenhanger Vladimir Poetin, in wat hij later omschreef als “een zeer positief gesprek” over Venezuela.

Trump beweerde dat hij en Poetin het eens waren, en dat Poetin “er helemaal niet naar uitziet om daar te worden betrokken.”

Rusland heeft ook een eigen verklaring over het gesprek afgegeven, waarin Poetin waarschuwde dat “pogingen om de regering in Caracas met geweld omver te werpen de vooruitzichten op een politieke oplossing van een crisis ondermijnen”.

De Russische president had ook “onderstreept dat alleen de Venezolanen zelf het recht hebben om de toekomst van hun land te bepalen”, aldus het Kremlin.

Pompeo zal ook een ontmoeting hebben met de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov volgende week in Finland, om de crisis in Venezuela te bespreken.

Lavrov zei dat Pompeo woensdag met hem telefonisch heeft gesproken en Moskou oproept om de steun aan de gekozen regering van Venezuela stop te zetten.