Bron: Andrei Ergalin 
sputniknews 12 juni 2023 ~~~

De NAVO heeft Kiev al maandenlang tot de tanden bewapend en gebruikt om een de-facto proxy-oorlog tegen Rusland te voeren, en lanceert nu mogelijk haar grootste militaire oefening ooit in Duitsland, terwijl ze beweert dat het puur “defensief van aard” is.

Op 12 juni lanceert het westerse militaire blok, dat het Oekraïense conflict al aanwakkert door enorme hoeveelheden wapens en militaire hardware aan Kiev te leveren, een grootschalige militaire oefening in Duitsland die wel eens de grootste NAVO-oefening ooit zou kunnen worden.

Zoals US Ret.Lt.Col. Karen Kwiatkowski uitlegde aan Sputnik, is de NAVO een “militaire alliantie van ongelijksoortige uitrusting, nationale procedures en taal,” en moet dus dergelijke oefeningen in Europa houden omdat tot nu toe de gezamenlijke operaties van het blok “buiten Europa zelf” hebben plaatsgevonden.

Kwiatkowski, een voormalig analist voor het Amerikaanse Ministerie van Defensie, merkte ook op dat dergelijke evenementen ook een ander doel kunnen dienen.

“Alle bekendgemaakte militaire en regeringsoefeningen en -activiteiten vormen altijd een dekmantel voor andere activiteiten die minder publiek bekend zijn, zoals we afgelopen zomer hebben gezien met BALTOPS 22 en de daaropvolgende ontploffing op afstand van vooraf geplaatste explosieven die bedoeld waren om beide Nordstream-gaspijpleidingen door te snijden,” zei ze.

Op de vraag waarom de NAVO van plan is om zoveel militair materieel te laten zien tijdens de oefening, suggereerde Kwiatkowski dat het militaire blok een propagandaverhaal heeft gepushed waarin Oekraïne wordt afgeschilderd als “Europa’s laatste stand tegen een waanzinnige Russische indringer die erop uit is om de steden van West-Europa te plunderen,” en dat dit vertoon moet laten zien dat NAVO-leden de uitrusting hebben om zo’n denkbeeldige invasie te weerstaan.

“In zekere zin is het een propaganda-inspanning van de NAVO die noodzakelijk is geworden door een eerdere propaganda-inspanning. NAVO-lidstaten en hun stemgerechtigde bevolking beginnen zich te realiseren wat er werkelijk gebeurt met hun feitelijke zelfstandige mogelijkheden om hun grenzen te verdedigen nu ze voorraden wapensystemen, munitie en artillerie gratis naar Oekraïne laten vloeien en nu geconfronteerd worden met verhoogde militaire budgetten om hun NAVO- en nationale systemen aan te vullen en te upgraden,” mijmerde Kwiatkowski.

Volgens haar kan deze oefening een poging zijn om “het Europese vertrouwen te versterken dat de Oekraïense proxyoorlog hun defensieve capaciteit niet heeft uitgeput.

Terwijl Lt. Gen. Ingo Gerharz, commandant van de Duitse luchtmacht, de NAVO-oefening eerder omschreef als puur “defensief van aard”, is het leiderschap van het blok “al decennia in de war over de betekenis van de termen ‘defensief’ en ‘belofte'”, aldus Kwiatkowski.

“Het is gemakkelijker om de NAVO-strategie in het grotere geheel te begrijpen als men aanvaardt dat de NAVO gaat over het blijven uitbreiden van haar missie, haar budget en, wat belangrijk is, haar dominantie als een Europese organisatie die machtiger en belangrijker is dan de EU zelf,” zei ze. “Terwijl de EU leden verloor, sloot de NAVO agressief nieuwe landen aan en eiste haar deel van de nationale budgetten op.”

De ex-DOD-analist betreurde ook dat terwijl het “vergrijzende en afnemende” Europa waarschijnlijk beter af zou zijn geweest als het had gekozen voor diplomatie en een “reparatie van relaties”, wat we in plaats daarvan zien is een “enorme verspilling en riskant militair gedrag van de kant van haar generaals en politici”.

Leden van het US 10th Army Air and Missile Defense Command staan naast een Patriot surface-to-air missile batterij tijdens de NAVO multinationale grondgebonden luchtverdedigingseenheden oefening Tobruq Legacy 2017 op de Siauliai luchtmachtbasis zo’n 230 km. (144 mijl) ten oosten van de hoofdstad Vilnius, Litouwen, op 20 juli 2017 – © AP Photo / Mindaugas Kulbis