Bron: syriana-analysis.com 6 juni 2023 ~~~

“We zijn tegen de overheersing of hegemonie van één natie. Dat kunnen we niet accepteren. En onze steun aan de Russische Federatie tegen deze hegemoniale politiek was een vanzelfsprekend gegeven, of resultaat wat ook wij deden.”

Sommige mensen denken dat de term agressie alleen van toepassing is als land A zijn toevlucht neemt tot fysiek geweld, oftewel militaire macht tegen andere landen. Maar wat als er een ander soort handeling is die supermachten of de van oudsher bekende imperia gebruiken om de zwakkere landen te domineren, hen te onderwerpen en hun beleid in een richting te sturen die de belangen van het imperium dient, ongeacht wat het beste belang dient van de mensen in de minder machtige landen?

Deze daad wordt hegemonie genoemd en heeft vijf dimensies in de huidige internationale betrekkingen: politieke hegemonie, militaire hegemonie, economische hegemonie, technologische hegemonie en culturele hegemonie.

Het absolute hegemoniale land in de wereld na de val van de Sovjet-Unie zijn de Verenigde Staten, die hun hegemoniale macht gebruiken om 1 – een aantal geallieerde landen onder de paraplu van Washington te leiden en 2 – andere landen te onderwerpen om een van de volgende twee doelen te bereiken: (A) ze dwingen om deel uit te maken van het door de VS geleide blok en hun beleid af te stemmen op dat van de VS of (B) als er verzet is, het vermogen van een land om zich onafhankelijk van het Amerikaanse monetaire systeem te ontwikkelen, vernietigen.

Kortom, hegemonie wordt gedefinieerd als de politieke, economische en militaire dominantie of controle van een staat over andere naties, vaak ondersteund door legitimerende normen, ideeën en zelfs ideologieën. In de 21e eeuw zetten grootmachten zoals de VS en landen met mondiale aspiraties zoals China technologie in ten dienste van hun hegemoniale status.

Deze inleiding maakt de weg vrij voor het onderwerp van de video van vandaag, namelijk de recente uitspraken van de Eritrese president Isaias Afwerki tegenover Sputnik die de westerse politieke elites niet konden waarderen.

Afwerki zei: “We zijn tegen de overheersing of hegemonie van één natie. Dat kunnen we niet accepteren. En onze steun aan de Russische Federatie tegen deze hegemoniale politiek was een natuurlijk een vanzelfsprekend gegeven, of resultaat wat ook wij deden.”

Interview van Sputnik-TV met President van Eritrea, Isaias Afwerki

Gerelateerd (berichten in dit archief):