Bron: RT 5 augustus 2022 ~~~

Het rapport over de schendingen van het humanitair recht door Oekraïne was gebaseerd op een “uitgebreid onderzoek”, aldus de ngo

Amnesty International heeft vrijdag gezegd dat het bij een rapport blijft waarin het Kiev beschuldigt van het in gevaar brengen van burgers door zijn militaire middelen in scholen en woonwijken te plaatsen. Het onderzoek wekte de woede op van de Oekraïense regering en president Vladimir Zelenski.

De NGO “staat volledig achter ons onderzoek,” vertelde secretaris-generaal Agnes Callamard het persbureau AFP in een gemailde verklaring. Ze nam ook Twitter op om te verklaren dat haar organisatie “achter alle slachtoffers staat. Onpartijdig” en haalde uit naar diegenen die ze “sociale media-meutes en trollen” noemde en die Amnesty’s onderzoeken “aanvallen”.

Dit heet oorlogspropaganda, desinformatie, misinformatie. Dit zal onze onpartijdigheid niet aantasten en zal de feiten niet veranderen.

Eerder beschuldigde Zelensky de NGO van het verschuiven van “de verantwoordelijkheid van de agressor naar het slachtoffer,” verwijzend naar respectievelijk Rusland en Oekraïne. De president verklaarde dat elk rapport dat de acties van “het slachtoffer en de agressor” op “een of andere manier” gelijkstelt, “niet kan worden getolereerd”.

Het rapport, dat donderdag werd vrijgegeven, beschuldigde Kiev van “een duidelijke schending van het internationaal humanitair recht“, aangezien het documenteerde dat Oekraïne zijn militairen dicht bij burgerinfrastructuur plaatste, waardoor burgerlevens in gevaar werden gebracht. De NGO zei met name bewijs te hebben gevonden van huidige of eerdere militaire activiteit in 22 van de 29 scholen die zij tussen april en juli in Oekraïne heeft bezocht.

De NGO zei echter dat het onwettige militaire gebruik van civiele objecten door Oekraïne “op geen enkele manier de willekeurige Russische aanvallen rechtvaardigt“. Volgens de NGO waren er geen Oekraïense troepen aanwezig in sommige woonwijken die volgens haar het doelwit waren geweest van Russische aanvallen.

De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmitry Kuleba zei dat het doel van de NGO was om “een vals evenwicht te creëren tussen de misdadiger en zijn slachtoffer“. Moskou reageerde op het rapport door te zeggen dat het herhaaldelijk had verklaard dat de Oekraïense troepen burgers als “menselijke schilden” gebruiken en dat de bevindingen van Amnesty dat alleen maar bevestigen.

Rusland stuurde op 24 februari troepen naar Oekraïne, onder verwijzing naar het feit dat Kiev de Minsk-akkoorden niet uitvoert, die bedoeld zijn om de regio’s Donetsk en Lugansk een speciale status binnen de Oekraïense staat te geven. De protocollen, bemiddeld door Duitsland en Frankrijk, werden voor het eerst ondertekend in 2014. De voormalige Oekraïense president Pjotr Porosjenko heeft sindsdien toegegeven dat het hoofddoel van Kiev was om het staakt-het-vuren te gebruiken om tijd te winnen en “krachtige strijdkrachten te creëren.”

In februari 2022 erkende het Kremlin de Donbass-republieken als onafhankelijke staten en eiste het dat Oekraïne zich officieel tot neutraal land zou verklaren dat zich nooit bij een westers militair blok zal aansluiten. Kiev houdt vol dat het Russische offensief volledig ongeprovoceerd was.

Topfoto: Amnesty International secretaris-generaal Agnes Callamard | bron: Global Look Press / Albin Lohr-Jones