Bron: coop-tv,  4 augustus 2022 ~~~

Medewerkers van Amnesty International hebben in vijf steden waargenomen dat Oekraïense troepen ziekenhuizen als de facto militaire bases gebruikten. In twee steden bivakkeerden tientallen soldaten in ziekenhuizen. In een andere stad schoten soldaten vanuit de buurt van een ziekenhuis.

Bij een Russische luchtaanval op 28 april raakten twee medewerkers van een medisch laboratorium in een buitenwijk van Kharkiv gewond, nadat Oekraïense troepen een basis hadden opgezet op de locatie.

Het gebruik van ziekenhuizen voor militaire doeleinden is een duidelijke schending van het internationaal humanitair recht.

Militaire bases in scholen

Het Oekraïense leger heeft ook stelselmatig bases ingericht in scholen in steden en dorpen in de regio’s Donbass en Mykolaiv. Sinds het begin van het conflict zijn scholen tijdelijk gesloten voor leerlingen, maar in de meeste gevallen bevonden de gebouwen zich in de buurt van dichtbevolkte woongebieden

In 22 van de 29 bezochte scholen troffen onderzoekers van Amnesty International militairen aan in de lokalen of vonden zij bewijzen van huidige of vroegere militaire activiteit – waaronder de aanwezigheid van militaire kleding, afgedankte munitie, operatiepakketten van het leger en militaire voertuigen.

Russische troepen vielen veel van de door de Oekraïense troepen gebruikte scholen aan. In ten minste drie steden zijn Oekraïense soldaten na het Russische bombardement op de scholen naar andere nabijgelegen scholen getrokken, waardoor de omliggende buurten het risico liepen op soortgelijke aanvallen.

In een stad ten oosten van Odessa hebben medewerkers van Amnesty International talrijke Oekraïense soldaten waargenomen die gebruik maakten van burgergebieden om te schuilen en zich op te stellen, onder andere in pantservoertuigen onder bomen in louter woonwijken en in twee scholen in dichtbevolkte woonwijken.

Klik hier voor de tekst van dit zeldzame oprechte bericht van Amnesty International (NL)