Bron: RT, 3 juni 2022 ~~~

Minister van digitale transformatie stelt voor om chatbot te gebruiken om buren te verraden

Oekraïners worden aangespoord om een Telegram chatbot te gebruiken om mensen aan te geven die zij verdenken van het helpen van Russische strijdkrachten en het verspreiden van Kremlin propaganda.

De Oekraïense minister van Digitale Transformatie Mikhail Fedorov schreef donderdag op Facebook dat de eVorog (Vijand) chatbot al meer dan 700 berichten heeft ontvangen zoals “hij is overgelopen naar de kant van de bezetters, helpt het Russische leger, repareert vijandelijke apparatuur en ondersteunt de acties van de bezetters bij het overvallen van huizen.”

“Als u weet dat iemand uit uw dorp of stad samenwerkt met de bezetters, Russische propaganda verspreidt, meld hem dan bij de Enemy chatbot,” schreef Fedorov, eraan toevoegend dat alle inzendingen worden ontvangen, gecontroleerd en doorgestuurd naar de staatsveiligheidsdienst van Oekraïne, de SBU).

Hij spoorde burgers ook aan om hun eigen veiligheid in het oog te houden en vroeg hen om “de collaborateurs in het geheim op video vast te leggen” en foto’s en correspondentie met de vijand te verwijderen. Fedorov verklaarde dat als er geen gelegenheid is om foto’s te maken, mensen de informatie gewoon in platte tekst kunnen versturen.

In een van de reacties onder Fedorovs bericht werd er bij de minister op aangedrongen bijzondere aandacht te besteden aan het valideren van de berichten die door de chatbot worden ontvangen, waarbij werd gewaarschuwd dat dit er, gezien de interne onrust in het land, toe zou kunnen leiden dat veel onschuldige mensen worden beschuldigd.

De eVorog chatbot werd in maart gelanceerd en de Oekraïners kregen aanvankelijk de opdracht om het te gebruiken om waarnemingen van Russisch materieel of Russische strijdkrachten te melden en exacte geolocatiegegevens van vijandelijke posities door te sturen samen met foto’s en video’s, die vervolgens zouden worden gedeeld met de Oekraïense strijdkrachten.

Topfoto: Getty Images / Brian Caissie