Bron: Gavin OReilly 
Global Research, 23 augustus 2023 ~~~ 

Op 18 augustus 2023 nam ICANN – een zogenaamd onpartijdig orgaan dat verantwoordelijk is voor het beheer van het domeinsysteem van het wereldwijde web – in een flagrante daad van censuur de domeinnaam van de bekende website SouthFront in beslag. SouthFront was al eerder het doelwit van Amerikaanse sancties en censuur op sociale media vanwege haar berichtgeving over onderwerpen als de oorsprong van de oorlogen in Syrië en Oekraïne; Onderwerpen die zelden of nooit voldoende aandacht krijgen in de reguliere media, met in plaats daarvan bewerkte versies die alleen gunstig zijn voor de belangen van bedrijven en die worden gepresenteerd aan het westerse publiek.

Gavin OReilly

Omdat ik zelf sinds november 2021 bijdraag aan SouthFront, kan ik uit eerste hand getuigen dat het een platform is dat mij de kans heeft gegeven om over onderwerpen te schrijven die geen enkele mainstream media in mijn eigen land, Ierland, zou durven behandelen.

Voorbeelden hiervan zijn de Vierde Industriële Revolutie die het initiatief Great Reset van het World Economic Forum moet inluiden, de bijna negen jaar van door het Westen georkestreerde provocaties die voorafgingen aan de Russische interventie in Oekraïne in februari 2022, en de aanhoudende protesten tegen de globalistische aanpak van immigratie door de 26 County State, waarbij het politieke establishment in het zuiden van Ierland volledig is afgestemd op de belangen van Davos en de hegemonie VS-NAVO.

Een website waar ik eerder voor schreef, de in Canada gevestigde American Herald Tribune, onderging een soortgelijk lot in november 2020, toen de FBI de in de VS gevestigde server waarop AHT werd gehost in beslag nam, op beschuldiging dat de website door Iran werd geleid als onderdeel van een beïnvloedingscampagne. Hoewel de American Herald Tribune korte tijd later op een Canadese server herrees, zou het in april 2021 opnieuw in beslag worden genomen door de FBI, ondanks het feit dat de hostserver zich buiten de jurisdictie van de VS bevond.

Twee maanden later nam de Amerikaanse overheid de website van het Iraanse medianetwerk Press TV in beslag, waarbij de in Teheran gevestigde organisatie ook haar domeinnaam moest verhuizen naar een nieuwe server om operationeel te blijven.

Ondanks dat dit, en de eerder genoemde inbeslagnames van SouthFront en American Herald Tribune, flagrante daden van cyberoorlog en mediacensuur waren, kregen ze weinig tot geen kritiek van de veronderstelde ‘vrije’ media in het westen, dezelfde media die waarschijnlijk zouden oproepen tot het activeren van Artikel 5 als Rusland openlijk beslag had gelegd op de domeinnaam van een westerse website die kritisch was over het beleid van Moskou, zoals Bellingcat.

Vorig jaar was er inderdaad weinig tot geen kritiek van de westerse pers toen in de weken na de Russische militaire interventie in Oekraïne RT en Sputnik News in de hele Europese Unie werden verboden, waardoor meer dan 448 miljoen mensen werden belemmerd in het verkrijgen van een evenwichtig beeld van de berichtgeving over het conflict in de media.

Wat overbleef was een versie van de gebeurtenissen die zorgvuldig was gemanipuleerd door de bedrijfsmedia om de Russische operatie voor te stellen als ‘niet uitgelokt’, zonder rekening te houden met het belangrijke feit dat het conflict eigenlijk was begonnen in 2014, toen de door het Westen gesteunde regering die was geïnstalleerd door de Euromaidan-coup, de overwegend etnisch-Russische Donetsk en Luhansk oblasten in het oosten van het land aanviel.

Deze opzettelijke weglating van belangrijke feiten door de mainstream media heeft ervoor gezorgd dat er een versie van de gebeurtenissen is ontstaan waarin Vladimir Poetin een soort stripfiguurachtige schurk is, een gek die koste wat het kost moet worden gestopt. Dit wordt dan weer gebruikt als rechtvaardiging om mediakanalen die een feitelijk en evenwichtig verslag geven van de gebeurtenissen rond de oorlog in Oekraïne nog verder te censureren, waardoor de propagandacirkel in stand wordt gehouden.

Een slinkse methode die, als hij omgekeerd was gebruikt en de Russische veiligheidsdiensten openlijk beslag hadden gelegd op de domeinnaam van een westerse website die kritisch staat tegenover het beleid van het Kremlin, zoals de BBC of het eerder genoemde Bellingcat, mogelijk tot een wereldwijde militaire confrontatie zou leiden.

Gavin O’Reilly is een activist uit Dublin, Ierland, met een sterke interesse in de gevolgen van het Britse en Amerikaanse imperialisme. Hij is secretaris van het Dublin Anti-Internment Committee, een actiegroep die is opgericht om aandacht te vragen voor de Ierse Republikeinse politieke gevangenen in Britse en 26 districtsgevangenissen. Zijn werk verscheen eerder op American Herald Tribune, The Duran, Al-Masdar en MintPress News. Hij levert regelmatig bijdragen aan Global Research. Steun hem op Patreon.


Gerelateerd (berichten in het subarchief persvrijheid):