Bron:  Chris Garaffa 
covertactionmagazine 24 januari 2023 ~~~~ 

Bijna 13 jaar nadat WikiLeaks-oprichter Julian Assange de video Collateral Murder vrijgaf waarin de brute en opzettelijke moord op Iraakse burgers en twee journalisten van Reuters aan het licht werd gebracht, vulden meer dan 150 mensen dezelfde zaal in de National Press Club in Washington, D.C. voor het Belmarsh Tribunaal. De zitting van 20 januari was de derde van het Tribunaal, na gebeurtenissen in Londen en New York City in respectievelijk 2021 en 2022. Vele duizenden hebben de bijeenkomst ook live online gevolgd. Zie video van Tribunaal hieronder.

Georganiseerd door Progressive International en mede voorgezeten door Amy Goodman van Democracy Now! en de Kroatische filosoof en auteur Srećko Horvat, bracht het Belmarsh Tribunaal een panel van klokkenluiders, activisten, advocaten en meer samen ter ondersteuning van Assange, WikiLeaks en journalistieke vrijheid.

Het Tribunaal, dat slechts twee blokken van het Witte Huis verwijderd was, riep president Biden op een einde te maken aan de vervolging van Julian Assange en de rechten van journalisten en klokkenluiders te verdedigen.

Belmarsh, de gevangenis bij Londen waar Assange sinds 2019 wordt vastgehouden, is een zwaarbeveiligde faciliteit die vaak wordt aangeduid als de “Britse versie van Guantanamo Bay”. Vanaf de zogenaamde “oorlog tegen het terrorisme” in 2001 is Belmarsh gebruikt om verdachte terroristen te huisvesten. Tegenwoordig zijn veel van de gevangenen mensen die gewelddadige misdaden zoals moord en verkrachting hebben gepleegd.

Belmarsh gevangenis. [Bron: birminghammail.co.uk].

Assange wordt daar vastgehouden in afwachting van de voltooiing van zijn uitleveringsproces, waarin de Amerikaanse regering onder de regeringen Trump en Biden probeert hem te berechten in de VS. Hij kan tot 175 jaar gevangenisstraf krijgen op grond van de Espionage Act voor het publiceren van bewijs van Amerikaanse oorlogsmisdaden. Het zou een doodvonnis zijn voor de 51-jarige, wiens lichamelijke en geestelijke gezondheid tijdens zijn opsluiting al is verslechterd.

Solidariteit was een belangrijk thema van de bijeenkomst. Mensenrechtenadvocaat Steven Donziger begon zijn opmerkingen met de woorden “Dit is de helft van de strijd”, terwijl hij door de volle zaal liep. “Het is de solidariteit”, vervolgde hij, en sprak zijn waardering uit voor degenen die hem kwamen verdedigen in zijn strijd. “Ik kan u niet vertellen hoe verheffend dat was. Een deel van de uitdaging wanneer waarheidssprekers de waarheid spreken tegen deze diepgewortelde machtspolen is hoe je de aanvallen kunt omzetten in kansen.”

Mensenrechtenadvocaat Steven Donzinger [Bron: salon.com].

Donziger voerde en won een rechtszaak tegen oliemaatschappij Chevron/Texaco namens de inheemse bevolking in Ecuador voor de vernietiging van hun land door oliewinning in het Lago Agrio olieveld. Chevron nam wraak nadat een prijs van 9,5 miljard dollar tegen hen was uitgesproken en diende een schandalige RICO-zaak in tegen Donziger, die in totaal 993 dagen huisarrest kreeg (naast 45 dagen in de gevangenis) tot hij uiteindelijk in april 2022 werd vrijgelaten.

Solidariteit werd ook betuigd aan Daniel Hale, een klokkenluider die het dodelijke Amerikaanse programma voor gerichte moord en drone aan het licht bracht. Advocaat Jesselyn Radack sprak over zijn zaak en het verband met die van Assange. Hale wordt vastgehouden in een Communications Management Unit (CMU) in de Amerikaanse gevangenis in Marion, Illinois, alias “Gitmo North”, waar zijn verbinding met de buitenwereld wordt bewaakt en ernstig beperkt.

“Ik ben buitengesloten van de niet-geclassificeerde hoorzittingen van mijn eigen cliënten. De delen van de hoorzittingen die openbaar zijn bevatten vaak codewoorden en substituties die het voor het publiek erg moeilijk maken om de procedure te begrijpen. In één geval probeerde de regering te voorkomen dat advocaten van de verdediging het woord klokkenluider of het woord krant zouden gebruiken.” Het verslag van Radack suggereert dat als Assange wordt uitgeleverd aan de Verenigde Staten, hij geen eerlijk en onpartijdig proces zal kunnen krijgen.

De vervolging van Assange is een voorbeeld van naakte politieke agressie en intimidatie. Het is niet alleen gericht tegen Assange zelf en WikiLeaks, maar plaatst klokkenluiders, journalisten en activisten vierkant in het vizier.

[Bron: elpais.com]

Jeremy Corbyn, voormalig leider van de Britse Labour Party, zei: “Waar wordt Julian van beschuldigd? Het vertellen van de waarheid. De waarheid vertellen over de hele wereld over wat regeringen doen en wat regeringen willen verbergen… Ik, als gekozen politicus, ben me er heel goed van bewust dat gekozen politici er niet van houden ondervraagd te worden over de beslissingen die ze nemen. Maar het is fundamenteel voor een democratische samenleving dat ze constant onder toezicht staan en ondervraagd worden. [Terwijl ze er erg op gebrand zijn om alle anderen onder toezicht te stellen, zouden hun beslissingen tegelijkertijd onder toezicht moeten staan.”

Voormalig leider van de Britse Labourpartij Jeremy Corbyn. [Bron: lavarnguardia.com]

Naast de oproep aan de regering Biden om zijn vervolging te beëindigen, riep Corbyn ook journalisten en mediakanalen op om te blijven opstaan. In november 2022 publiceerden The New York Times, El Pais, Le Monde, The Guardian en Der Spiegel een open brief met dezelfde eis: “Deze aanklacht schept een gevaarlijk precedent en dreigt het Eerste Amendement van Amerika en de persvrijheid te ondermijnen. Regeringen ter verantwoording roepen behoort tot de kerntaak van een vrije pers in een democratie.”

Corbyn ging verder en riep journalisten over de hele wereld op het voor Assange op te nemen: “Ik zeg dit tegen journalisten die dit over de hele wereld zien: Je zou kunnen zeggen ‘nou ok dat is Assange, dat is anders…’ sorry dat is het niet! Het gaat om jou als journalist, want als Julian Assange voor de rest van zijn leven in een maximaal beveiligde gevangenis in de Verenigde Staten belandt, zal elke andere journalist over de hele wereld denken ‘oh, moet ik deze informatie die ik heb gekregen echt rapporteren? Moet ik me echt uitspreken over deze ontkenning van mensenrechten, gerechtelijke dwaling in welk land dan ook ter wereld? Omdat de lange arm van de Amerikaanse spionage mij zou kunnen bereiken en een uitleveringsverdrag mij in diezelfde gevangenis zou kunnen stoppen.””

Kristinn Hrafnsson, de huidige hoofdredacteur van WikiLeaks, verscheen op voorstel van zijn advocaten per video, omdat reizen naar de Verenigde Staten gevaarlijk voor hem zou kunnen zijn.

Hrafnsson verdeelde het verhaal van WikiLeaks in twee hoofdstukken: “Het ene gaat over de publicaties, het belangrijkste journalistieke werk van deze eeuw. Het andere hoofdstuk gaat over de reactie op dit werk, en is even onthullend.”

Kristinn Hrafnsson [Bron: npc.org.au]

Aan de ene kant van die reactie staan de aanvallen op WikiLeaks en de journalistiek, en de verzwakking van fundamentele democratische normen, principes en binnenlandse en internationale processen. Aan de andere kant staat de aandacht en steun die WikiLeaks, Assange en het klokkenluiden hebben gekregen. Hrafnsson besprak zijn recente rondreis door Latijns-Amerika, waarbij hij leiders heeft ontmoet om de zaak te bespreken.

“De Argentijnen weten, net als anderen in de regio, heel goed dat de CIA in staat is ontvoeringen of moorden te plannen”, zei hij over zijn ontmoeting met Alberto Fernández en Cristina Fernández de Kirchner van Argentinië. De Boliviaanse president Luis Arce “heeft zich volledig ingezet voor Assange”. De nieuwgekozen president van Brazilië, Lula, zei dat “de strijd om een einde te maken aan het onrecht in de zaak Assange een prioriteit zal zijn in zijn buitenlands beleid”. Ook Gusavo Petro van Colombia sprak zijn steun uit, evenals Andrés Manuel López Obrador van Mexico.

De Italiaanse journalist Stefania Maurizi beschreef hoe ze “verbijsterd” was door de staatscriminaliteit die in de dossiers is gedocumenteerd, en door de straffeloosheid die oorlogsmisdadigers en folteraars genieten in onze democratieën.” Ze blijft verzoeken om vrijheid van informatie indienen die ze omschrijft als “loopgravenoorlog” in de VS, het VK, Zweden en Australië om de waarheid van de vervolging van Assange verder aan het licht te brengen. Haar laatste boek, Secret Power: WikiLeaks and its Enemies, is onlangs in het Engels vertaald.

Srećko Horvat [Bron: cultureforum.eu].

Ter afsluiting gaf Horvat een overzicht van het panel, het bewijsmateriaal en de volgende stappen. “Het is aan de regering Biden om de aanklacht in te trekken. Maar het is ook aan u allen hier in de zaal en buiten de zaal om hiermee verder te gaan en zoveel mogelijk druk uit te oefenen op de regering Biden.”

Het volgende Belmarsh Tribunaal wordt in maart gehouden in Sydney, Australië. Hij eindigde met een citaat van Assange zelf: “Als we maar één keer kunnen leven, laat het dan een gedurfd avontuur zijn dat al onze krachten aanspreekt. Laat het met gelijkaardige types zijn op wiens harten en hoofden we trots mogen zijn. Laat onze kleinkinderen met plezier het begin van onze verhalen in hun oren vinden, maar het einde overal in hun omzwervingen.”

Topfoto: Derde Belmarsh Tribunaal voor Julian Assange gehouden in de National Press Club in Washington, D.C. (20 januari 2023) [Bron: rumble.com].