Bron: Al Mayadeen Engels 19 mei 2024 ~~~

Irak biedt zijn hulp aan Iraanse zoek- en reddingsmissies aan na een moeilijk incident met de helikopter van de president.

Reddingsteams blijven werken aan het vinden van de plek waar de helikopter met de Iraanse president Ebrahim Raisi en een begeleidende delegatie een harde landing moest maken in een bergachtig terrein in het noordwesten van Iran.

Live beelden uit de provincie Oost-Azerbeidzjan waar reddingsteams blijven zoeken naar de helikopter van de Iraanse president. #Iran https://t.co/C2WyQ4LQ58 – Al Mayadeen English (@MayadeenEnglish) 19 mei 2024

Ondertussen heeft het incident internationale aandacht getrokken.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Staten zei dat Washington de rapporten over het incident nauwlettend volgt, aldus een woordvoerder op zondag. Bovendien zei het Witte Huis dat de Amerikaanse president Joe Biden op de hoogte is gebracht van het incident.

Internationale partners en entiteiten bieden steun aan Iran

Regionaal

Anderzijds heeft de Iraakse regering haar ministerie van Binnenlandse Zaken, de Rode Halve Maan en andere relevante instanties opgedragen hulp te bieden aan buurland Iran en te helpen bij de zoek- en reddingsoperatie.

De voorzitter van de Hoge Politieke Raad in Sanaa, Mahdi al-Mashat, uitte zijn bezorgdheid over de gebeurtenis en zei dat het volk en de leiders van Jemen zij aan zij zullen staan met het Iraanse volk en de Iraanse leiders in deze moeilijke tijden.

De Pakistaanse president Asif Ali Zardari zie van zijn kant, dat het land zeer bezorgd is over de berichten over de helikopter die de Iraanse president, de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Hossein Amir-Abdollahian en anderen vervoerde.

De president van Azerbeidzjan, Ilham Aliyev, sprak zijn grote bezorgdheid uit over het nieuws dat de helikopter met de Iraanse president een noodlanding had gemaakt.

Saoedi-Arabië betuigde via zijn ministerie van Buitenlandse Zaken zijn steun aan Iran en zei bereid te zijn alle nodige hulp te verlenen.

Het zei ook dat het Koninkrijk de berichten over de crash met “grote bezorgdheid” volgt, volgens het Saudische staatspersbureau.

Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat het de ontwikkelingen in het Iraanse helikopterongeluk van zondag met droefheid volgde en hoopte op het welzijn van de president, eraan toevoegend dat er actie was ondernomen om allerlei soorten steun te verlenen aan zoek- en reddingsactiviteiten.

“We hopen dat de Iraanse functionarissen, waaronder de Iraanse president Ebrahim Raisi en minister van Buitenlandse Zaken Hossein Amir-Abdollahian, veilig en gezond zijn,”

Ondertussen zei het Armeense ministerie van Buitenlandse Zaken dat het land geschokt was nadat het op de hoogte was gebracht van de berichten over het incident en dat het bereid was om Iran alle steun te bieden die nodig is.

De helikopter vervoerde de Iraanse president en een begeleidende delegatie als onderdeel van een konvooi van drie helikopters uit Azerbeidzjan.

Eerder op zondag was Raisi aangekomen op het vliegveld van Tabriz om deel te nemen aan de inwijdingsceremonie van de gezamenlijke Qiz Qalasi dam in de Aras rivier, die grenst aan Iran en Azerbeidzjan, in aanwezigheid van zijn Azerbeidzjaanse ambtgenoot Ilham Aliyev. Aliyev uitte ook zijn bezorgdheid over de berichten.

Maria Zakharova, woordvoerder van het Russische Ministerie van Buitenlandse Zaken, zei volgens het Russische persbureau RIA Novosti: “Rusland is bereid om alle nodige hulp te bieden bij het zoeken naar de vermiste helikopter en het onderzoek naar de oorzaken van het incident”.

Palestina

In Palestina hebben verschillende facties van het Palestijnse verzet hun solidariteit betuigd met de Iraanse regering en het Iraanse volk, aangezien Raisi en zijn minister van Buitenlandse Zaken, Hossein Amir-Abdollahian, tot de meest diepgaande supporters van de Palestijnse zaak behoren.

De Palestijnse Islamitische Jihad (PIJ) zei in een verklaring dat het met grote bezorgdheid het nieuws van het incident van zondag in Iran heeft ontvangen. De beweging betuigde haar volledige solidariteit met het Iraanse volk, de regering en het leiderschap en wenste dat het bij het incident betrokken personeel veilig zou terugkeren.

Van haar kant zei de Islamitische Verzetsbeweging Hamas dat ze de ontwikkelingen van de noodlanding met bezorgdheid volgde. Hamas omschreef de gebeurtenis als “pijnlijk”, betuigde zijn volledige solidariteit met Iran en hoopte dat de betrokkenen bij het incident veilig zouden terugkeren.

Het hoofd Arabische en Nationale Betrekkingen van het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP), Abu Ahmad Fouad, zei: “Het volk en het leiderschap van Iran zijn geliefd bij de Palestijnen.”

De PFLP betuigde ook haar volledige solidariteit met de leider van de Islamitische Republiek, Sayyed Ali Khamenei, en het Iraanse volk.

Latijns-Amerika

In Latijns-Amerika onthulde de minister van Buitenlandse Zaken van Venezuela, Yvan Gil Pinto, dat president Nicolas Maduro de gebeurtenissen van het incident op de voet volgt en de officiële informatie van de Iraanse autoriteiten volgt.

“Het Bolivariaanse volk en de regering bidden dat de reddingsteams snel in staat zullen zijn om alle inzittenden van het Iraanse presidentiële vliegtuig veilig naar huis te laten terugkeren,”

Europese Commissie activeert satelliet om te helpen bij reddingsoperatie

De Europese commissaris voor crisisbeheersing verklaarde op haar beurt dat de Europese Commissie een satellietkarteringsdienst activeert om te helpen bij de zoekpogingen naar de helikopter van de Iraanse president Ebrahim Raisi, na een verzoek om hulp van Iran.

De Copernicus Emergency Management Service van de Europese Commissie levert cartografische producten op basis van satellietbeelden.

Commissaris voor crisisbeheer Janez Lenarcic zei op X dat de dienst zijn “snelle cartografische dienstverlening activeerde met het oog op het helikopterongeluk”.

De Iraanse tv zei dat de harde landing het gevolg was van ongunstige weersomstandigheden, en dat verwondingen of doden onder de passagiers op dit moment nog niet kunnen worden bevestigd.

Pelgrims die het heiligdom van Imam Reza in de noordoostelijke stad Mashhad in Iran bezochten, begonnen een ceremonie om te bidden voor de gezondheid en veiligheid van president Ebrahim Raisi en zijn begeleidende delegatie.

Ze baden voor de veiligheid van president Raisi en andere hoge Iraanse functionarissen.

Anderen gingen naar sociale media om steun te betuigen en te bidden.

Ik hoop dat de president en de minister van Buitenlandse Zaken van Iran🇮🇷are veilig zijn.

President Raisi heeft net Azerbeidzjan bezocht en samen met de president van Azerbeidzjan een dam ingehuldigd op de grens tussen de twee landen. Daarna keerde hij per helikopter terug naar Iran, en FM Abdollahian, was… pic.twitter.com/orE7l7cxqu

  • Hu Xijin 胡锡进 (@HuXijin_GT) 19 mei 2024

Ondertussen blijven Iraniërs en aanhangers van de Iraanse president bidden voor zijn veiligheid en de veiligheid van de begeleidende delegatie.

Bidt alstublieft voor Jenab Ebrahim Raisi [@raisi_com], een echte supporter van Palestina en de onderdrukte mensen van de wereld.

Volgens berichten wordt hij al twee uur vermist nadat zijn helikopter voortijdig landde. pic.twitter.com/SPoMkMnfzL – Sajjad Kargili | سجاد کرگلی (@SajjadKargili_) 19 mei 2024

Gebruikers van sociale media brachten hun hartelijke berichten over aan de Iraanse president en wensten dat de zoek- en reddingsoperatie succesvol zou zijn en dat de president en anderen veilig zouden worden teruggevonden.

Er zal een wonder gebeuren!

Laten we bidden voor de veiligheid van de #Iraanse president #Raisi en anderen die hem vergezellen!

Azerbeidzjan is #militair zeer sterk en de goede vriendschap met Iran gaat in tegen de wil van #Israël, dat een oude vriend is van #Azerbeidzjan. pic.twitter.com/VY4zkZacdD