Door Thorben Austen america21 2 september 2024 ~~~~

Diplomatieke crisis tussen Honduras en de VS. Minister van Buitenlandse Zaken: strijdkrachten moeten worden gedestabiliseerd. President Castro zegt uitleveringsverdrag op

Tegucigalpa. Een paar dagen nadat het uitleveringsverdrag tussen Honduras en de VS werd opgezegd, escaleert het diplomatieke geschil.

President Xiomara Castro heeft woensdag eenzijdig de bestaande overeenkomst met de VS opgezegd. Hierin staat onder andere dat criminelen die betrokken zijn bij drugshandel uitgeleverd kunnen worden aan de VS.

“De inmenging en het interventionisme van de VS en hun intentie om de Hondurese politiek te sturen via hun ambassade en andere vertegenwoordigers zijn onaanvaardbaar. Ze vallen aan, negeren en schenden straffeloos de principes en praktijken van het internationaal recht die respect voor de soevereiniteit en zelfbeschikking van volkeren, niet-inmenging en universele vrede bevorderen. Genoeg is genoeg. Op basis van onze grondwet en internationale verdragen heb ik minister van Buitenlandse Zaken @EnriqueReinaHN opgedragen het uitleveringsverdrag met de VS op te zeggen,” verklaarde Castro op de microblogdienst X.

De achtergrond hiervan zijn verklaringen van de Amerikaanse ambassadeur in Honduras, Laura F. Dogu. Na een ontmoeting tussen minister van Defensie José Manuel Zelaya en legerleider generaal Roosevelt Hernández met de Venezolaanse minister van Defensie Vladimir Padrino López, sprak zij van een “ontmoeting met een drugshandelaar”. Het was “verrassend en een beetje teleurstellend om Hondurese regeringsfunctionarissen te zien zitten met leden van een in Venezuela gevestigd kartel, terwijl president Castro voortdurend in gevecht is met drugshandelaren”, zo werd de ambassadeur geciteerd in de media.

Zelaya en Hernández hadden op 19 augustus een ontmoeting met Padrino López in de marge van de Wereldcadetenspelen van de Internationale Militaire Sportfederatie (CISM) in Venezuela. Volgens mediaberichten dienden de gesprekken om de samenwerking tussen de twee landen te versterken. Padrino López wordt door de VS beschuldigd van drugshandel en is door de VS en Canada gesanctioneerd.

Castro gaf toen de opdracht aan minister van Buitenlandse Zaken Enrique Reina om de uitleveringsovereenkomst met de VS te annuleren.

De volgende dag verklaarde Castro, zich beroepend op informatie van inlichtingendiensten, dat er aanwijzingen waren van “een staatsgreep in voorbereiding”. Reina sprak van een geplande “kazernecoup” en “ ontwrichting van de strijdkrachten”. Hernández en Zelaya werden door de Amerikaanse ambassadeur “praktisch in verband gebracht met drugshandel”. De opmerkingen van Dogu waren het resultaat van een plan dat was overeengekomen tussen de Amerikaanse ambassade en enkele militaire officieren om stafchef Roosevelt Hernández uit zijn functie te ontheffen, zei Reina. De VS hadden al andere invasies voorbereid met “valse informatie, zoals in Irak”, legde de politicus uit.

Deze dagen herinnerden de media aan de militaire staatsgreep van 2009 tegen de toenmalige president Manuel Zelaya, die werd gesteund door de VS.

Gilberto Ríos van de partij Libre en communicatieadviseur van de regering vertelde amerika 21 dat de dreiging van een staatsgreep “serieus werd genomen”. De VS hadden onder andere “economische belangen zoals de modelsteden, een project van de vorige regering waar de huidige regering tegen strijdt”. Honduras werd ook beschouwd als een van de belangrijkste regionale bondgenoten van de VS.

Vrijdag kwam de Nationale Defensie- en Veiligheidsraad, bestaande uit hooggeplaatste politici en militaire officieren, bijeen in Tegucigalpa. De raad betuigde zijn steun aan staatshoofd Castro, Hernández en Zelaya. De raad bevestigde ook zijn besluit om “resoluut de strijd tegen de georganiseerde misdaad en drugshandel voort te zetten en de verantwoordelijken voor de nationale justitie te brengen in overeenstemming met de grondwet”.

De stap van de president werd bekritiseerd in Honduras. Jorge Cálix, een parlementslid, schreef op X dat president Castro had besloten om “de uitlevering van de drugshandelaren die hier ongestraft hun gang kunnen gaan, te verpesten”. Cálix was zelf jarenlang lid van de Libre partij en werd in juni geroyeerd. Volgens berichten in de media wilde hij het opnemen tegen Castro’s voorkeurskandidaat Rixi Moncada in de voorverkiezingen voor de komende presidentsverkiezingen en had hij methoden voorgesteld die vergelijkbaar waren met die van Nayib Bukele in buurland El Salvador in de strijd tegen de misdaad.

Eduardo Facussé, voormalig voorzitter van de Kamer van Koophandel en Industrie, zei dat in plaats van het uitleveringsverdrag te beëindigen, de ambassadeur tot ongewenst persoon verklaard en uitgewezen had kunnen worden.

De overeenkomst bestaat al sinds 1912, maar uitleveringen begonnen pas in 2014. Het bekendste geval is voormalig president Juan Orlando Hernández (2014-2022), die in 2022 werd uitgeleverd aan de VS, een paar weken na het verstrijken van zijn ambtstermijn, en in juni van dit jaar in New York werd veroordeeld tot 45 jaar gevangenisstraf (amerika 21 bericht).

Reina benadrukte dat alle ontvangen uitleveringsverzoeken zonder vertraging zijn doorgestuurd naar het Hooggerechtshof. Hij ontkende geruchten dat er uitleveringsverzoeken waren tegen huidige regeringsfunctionarissen of mensen die banden hebben met de regering waar de opzegging van de overeenkomst mee te maken zou hebben.

De VS drongen er echter bij de Hondurese regering op aan om “deze actie te heroverwegen”. Een woordvoerder van het State Department zei tegen Reuters dat de inspanningen om drugshandel te bestrijden belemmerd zouden worden als de beslissing van kracht blijft.

Topfoto: In haar toespraak bij de inhuldiging van een elektriciteitscentrale op vrijdag waarschuwde Castro opnieuw voor een coupplan tegen haar regering Bron: @PPorPopularHN


gerelateerd (artikelen in dit archief):

en historische context in dewereldmorgen: