Bron: telesur 29 november 2021 ~~~

Zij wordt de eerste vrouwelijke president van Honduras. Zij overtreft met ten minste 20 procentpunten de kandidaat van de Nationale Partij Nasry Asfura, die de Hondurese rechtse elites vertegenwoordigde.

De Cubaanse president Miguel Diaz-Canel feliciteerde maandag de LIBRE-kandidaat (Liberty and Refoundation) Xiomara Castro met haar overweldigende overwinning bij de presidentsverkiezingen van zondag.

“Felicitaties aan de gekozen president Xiomara Castro. Latijns-Amerika en het Caribisch gebied vieren ook feest met Honduras,” zei Diaz-Canel en herinnerde aan Xiomara Castro’s echtgenoot, voormalig president Manuel Zelaya, die in 2009 werd afgezet door een staatsgreep gesteund door de regering van president Barack Obama.

De Nationale Kiesraad (CNE) heeft in zijn eerste verkiezingsverslag erkend dat de linkse politicus de kandidaat van de Nationale Partij, Nasry Asfura, die de rechtse elites van Honduras vertegenwoordigde, met minstens 20 procentpunten heeft overtroffen.

Tot 07.00 uur op maandag hadden de Hondurese verkiezingsautoriteiten 51,45 procent van de stemmen in de presidentsverkiezingen geteld. Terwijl Castro 53,61 procent van de stemmen had behaald, had Asfura slechts 33,87 procent van de voorkeuren behaald, hetgeen een verschil tussen de twee kandidaten opleverde dat in de electorale politieke geschiedenis van Honduras nog nooit was vertoond.

Op 28 juni 2009 pleegden de VS de eerste “zachte staatsgreep” van de 21e eeuw in Latijns-Amerika. Het slachtoffer was Castro’s echtgenoot, een linkse president die voordien hervormingen had gepromoot om de ontwikkeling te bevorderen en de armoede in zijn land te verminderen. Op die dag arresteerden de Hondurese strijdkrachten Manuel Zelaya en brachten hem illegaal over naar Costa Rica.

“Aanvankelijk werd gemeld dat Zelaya per brief ontslag had genomen, een bewering die hij vanuit Costa Rica ontkende om riep onmiddellijke op tot burgerlijke ongehoorzaamheid. Later besloot het Congres unaniem tot zijn ontslag, omdat het van mening was dat het optreden van zijn regering in strijd was geweest met de grondwet en het rechtssysteem van het land,” herinnerde outlet Then24 zich.

“Het duurde 12 jaar na de staatsgreep tegen Zelaya voordat het Hondurese volk een klinkende overwinning behaalde in de stembus,” merkte de Cubaanse president op.

Topfoto: Presidentskandidaat Xiomara Castro, Honduras, 20 november 2021. | Foto: Twitter/ @SoldadoLeal4F


Voorlopige resultaten 53,44% in het voordeel van Xiomara Castro de Celaya.

en tevens:

1. Het zijn de verkiezingen met de meeste stemmen in de geschiedenis van Honduras (3,4 miljoen).

2. Xiomara is de president met de meeste stemmen in de geschiedenis van het land

3. Het is de ergste nederlaag in de geschiedenis van het tweepartijensysteem.

4. Het is de verkiezing met de hoogste opkomst onder jongeren in de geschiedenis (bijna twee miljoen kiezers).

5. De eerste narco-dictatuur op het westelijk halfrond is democratisch beëindigd.

Zal de Noord-Afrikaanse agressor, die de Caribic als zijn achtertuin beschouwt en de enorme inkomsten uit de Narcotica niet graag zal missen, zich hierbij neerleggen?