Bron: misiones.cubaminrex.cu 20 juni 2024 ~~~

Cuba werd op 7 juni voor de veertiende keer verkozen tot lid van de Raad van Bestuur van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO). Hij kreeg 194 stemmen en was daarmee de kandidaat met de meeste stemmen in zijn regionale groep.

Deze verkiezing toont de erkenning van het werk van het land in dat belangrijke orgaan en de resultaten op het gebied van bescherming van arbeidsrechten en vakbondsvrijheden. Binnen het kader van het belangrijkste besluitvormingsorgaan van de Organisatie heeft het land altijd veel waarde gehecht aan de tripartiete dialoog en samenwerking met ILO-organen.

Cuba heeft als oprichter van de IAO actief deelgenomen aan de debatten en activiteiten die sinds de oprichting zijn ontwikkeld en was een van de 9 landen die hebben deelgenomen aan het opstellen van de IAO-Grondwet. Het land heeft de tweede eeuw van de organisatie verwelkomd met de wil om de banden van samenwerking verder aan te halen.

Cuba heeft 90 verdragen en 1 protocol geratificeerd, waarvan er 66 van kracht zijn. Wij zijn partij bij de 10 conventies die als fundamenteel worden beschouwd, bij 2 van de 4 bestuursconventies en bij 78 van de 177 technische conventies. De regering van de Republiek Cuba zorgt ervoor dat de inhoud van internationale arbeidsnormen wordt geïmplementeerd in de nationale wetgeving en praktijk.

De nieuwe grondwet, goedgekeurd in een volksreferendum op 24 februari 2019, en de aanvullende wetten introduceren nieuwe elementen en garanties voor de rechten van mensen op het gebied van arbeid:

  • Recht op participatie van werknemers in het economisch beheer van hun arbeidscollectieven.
  • Verbod op werk voor meisjes, jongens en speciale bescherming voor jongeren tussen vijftien en achttien jaar die de arbeidsmarkt betreden.
  • Gelijke beloning voor werk van gelijke waarde, zonder discriminatie. Schending van dit grondwettelijke principe is verboden en strafbaar.
  • Versterking van de bescherming van de rechten van werknemers. De misdrijven “intimidatie op het werk”, “kwaadwillige aantasting van arbeids- en socialezekerheidsrechten” en “illegale tewerkstelling van minderjarige werknemers”, “mensenhandel”, “gedwongen of verplichte arbeid”, “apartheidsmisdrijf” en het misdrijf “het onterecht opleggen van disciplinaire maatregelen aan werknemers” werden opgenomen in het wetboek van strafrecht.

De herverkiezing van het eiland op de hoge positie is gebaseerd op de actieve rol die het heeft gespeeld in het werk van de Organisatie, in overeenstemming met het beginsel van tripartisme en sociale dialoog. Het is een uitdrukking van het vertrouwen van de lidstaten in Cuba’s inzet voor de bevordering en bescherming van de rechten van werknemers en vakbondsvrijheden.