Bron: Ann Garrison interviewt William Sakawa 
blackagendareport 29 mei 2024 ~~~

Ik sprak met William Sakawa, een producent en verslaggever bij de in Nairobi gevestigde mediaketen African Stream, over de overeenkomst van de Keniaanse president William Ruto om Haïti binnen te vallen namens de VS.

ANN GARRISON: Waarom denkt u dat de Keniaanse regering bereid is om 1000 Keniaanse politieagenten naar Haïti te sturen, een andere zwarte natie in de derde wereld?

WILLIAM SAKAWA: Ik denk dat de regering zich zo moedig voelt om zoiets duidelijk verraderlijks te doen omdat Kenia altijd een kolonie is geweest. Het is nooit echt onafhankelijk geworden. Sinds de overdracht in 1963 zijn we afhankelijk gebleven van instellingen als de Wereldbank en het IMF. Onze regering heeft dus altijd naar het Westen geleund en Westerse agenda’s gretig uitgevoerd.

Een voorbeeld hiervan is het incident in 1978 waarbij Kenia als springplank diende voor de Israëlische operatie in Oeganda om in de aanval te gaan tegen Idi Amin, in een poging om Israëlische gijzelaars te bevrijden. Kenia werd daarvoor gebruikt.

Tegelijkertijd steunde Israël de apartheid in Zuid-Afrika en de meerderheid van de Afrikaanse Unie veroordeelde dat. Slechts een paar landen zoals Kenia en Malawi onderhielden een schijnrelatie met zowel Israël als Zuid-Afrika. Dat was tijdens het tijdperk van president Jomo Kenyatta, van 1964 tot 1978, en daarna het tijdperk van president Daniel arap Moi, van 1978 tot 2002.

Mwai Kibaki was president van 2002 tot 2013, daarna Uhuru Kenyatta van 2013 tot 2022. Toen Ruto werd gekozen veranderde er niet veel. Corruptie bleef endemisch en ik denk dat dit veel verklaart, hoewel je het niet belicht ziet in de westerse media, omdat Kenia een westerse bondgenoot is. Hetzelfde geldt voor Oekraïne. Ik denk dat deze corruptie een drukmiddel creëert voor Westerse landen. Onze leiders bewaren hun illegale rijkdom in het Westen, in onroerend goed, belastingparadijzen, enzovoort, en het kan allemaal worden gesanctioneerd en in beslag genomen als ze niet doen wat het Westen wil. Hetzelfde geldt voor veel Afrikaanse leiders.

Ook onze huidige president, William Ruto, is een van de zes personen die voor het ICC moesten terechtstaan voor misdaden begaan tijdens het politieke geweld van 2007-2008, maar zijn zaak werd in 2016 geseponeerd. Zijn advocaat, Karim Khan, werd de aanklager van het ICC in 2021, en ik denk dat dit allemaal veel te gerieflijk is. Het lijkt erop dat Ruto, in ruil voor wat voor hem een goede deal was, ermee instemde om de westerse agenda te dienen en uiteindelijk 1000 Keniaanse politieagenten aan Haïti toewees.

Kenia heeft niet genoeg geïnvesteerd in de opleiding van zijn bevolking om deze inzet in Haïti te begrijpen of zich erom te bekommeren. De meesten van hen zijn niet betrokken en proberen alleen maar te overleven; ze nemen geen deel aan het Keniaanse buitenlandse beleid. Het eeuwenlange lijden van het Haïtiaanse volk door toedoen van hun westerse onderdrukkers dringt niet tot hen door. Er is slechts een kleine maar groeiende minderheid, inclusief die van ons bij African Stream, die zich hier zorgen over maakt en zich hierover uitspreekt.

AG: Klinkt als de VS, waar de meeste mensen ook niet betrokken zijn bij deze inzet.

WS: Met ons niet betrokken publiek heeft Kenia geen coherent buitenlands beleid dat gebaseerd is op principes. Het gaat veel meer om transacties en deze inzet in Haïti is weer een transactie met het Westen.

Ze hebben een deal gesloten met Ruto en het een pan-Afrikaanse aangelegenheid genoemd. En Ruto wil het natuurlijk graag pan-Afrikanisme noemen, terwijl het duidelijk precies het tegenovergestelde is.

Ik denk dat het oorspronkelijke interventiebudget bijna 250 miljoen dollar was, en nu is het meer. Dit is om de inzet te betalen, maar het grootste deel zijn administratieve kosten, die ongetwijfeld in de zakken van de elites terecht zullen komen, waaronder die van William Ruto. Hoe denk je dat Uhuru Kenyatta bijna miljardair is geworden? Niet omdat hij een enorm winstgevend bedrijf heeft opgericht.

AG: Deze week demonstreerden Haïtiaanse Amerikanen bij de Keniaanse ambassade in de VS onder het scanderen van “Still a Slave”, verwijzend naar Ruto. Protesteert de kleine minderheid die tegen de uitzending is zichtbaar daar in Kenia?

WS: Protest tegen buitenlands beleid is niet iets wat hier gebeurt, niet alleen omdat de bevolking niet betrokken is, maar ook omdat het niet veilig is. Onze grondwet garandeert vrijheid van vergadering, maar dat betekent niet dat die vrijheid er ook is, en de Keniaanse politie is erg wreed. Ik denk dat dat een van de redenen is dat ze zijn uitgekozen voor deze inzet.

AG: Ik ken het verhaal van Dr. Abdiwahab Sheikh Abdisamad, die in Nairobi van de straat werd geplukt, 10 dagen gevangen werd gehouden en vervolgens onaangekondigd weer op straat werd gedumpt.

WS: Ja, dat is een voorbeeld van hoe de Keniaanse politie straffeloos de wet overtreedt.

AG: Hoe zit het dan met het Hooggerechtshof van Kenia, dat in januari oordeelde dat de inzet in Haïti in strijd was met de Keniaanse grondwet? Is president Ruto niet in strijd met de uitspraak van het hof?

WS: Ja, maar niemand zal daar iets aan doen.

AG: Dus het militaire apparaat handhaaft de wet niet als de uitvoerende macht dat weigert?

WS: Dat klopt. Net als jullie hebben we drie takken van de regering: de uitvoerende, de wetgevende en de rechterlijke macht, maar in feite heeft de uitvoerende macht de meeste macht.

AG: Dus Ruto schoffeert jullie grondwet en Hooggerechtshof om deze troepen naar Haïti te sturen?

WS: Ja.

AG: Terwijl de VS Kenia aanprijst als een rustig bastion van liberale democratie.

WS: Precies. En de onderdanigheid van Kenia is vooral belangrijk voor het Westen, nu het westen uit de Sahel-landen wordt geschopt.

AG: Is de Keniaanse politicus Ekuru Aukot niet naar de rechter gestapt om te eisen dat de uitspraak wordt gerespecteerd? Hij heeft de pers verteld dat de overeenkomst tussen president Ruto en de Haïtiaanse premier Ariel Henry ongeldig was, en Ariel Henry is niet eens meer de premier.

WS: Ekuru Aukot kan naar de rechtbank stappen zoveel hij wil en dat zal op zijn minst krantenkoppen genereren, voorlichting geven en zijn punt maken, maar uiteindelijk zal Ruto de resultaten negeren en doen wat hij wil. Hij en de VS hebben hierin te veel geïnvesteerd om terug te krabbelen en geen van beiden heeft een politieke achterban die hen daartoe zal dwingen.

De Keniaanse politie zal naar Haïti gaan en als het geweld ertoe leidt dat sommigen in lijkzakken thuiskomen, zal Ruto hen beschrijven als helden die zijn gestorven voor een pan-Afrikaanse zaak.

AG: Wordt er niet geklaagd dat Kenia thuis problemen heeft, vooral in de noordelijke districten, die de politie moet aanpakken voordat ze naar het buitenland gaat? Ik geloof dat een verslaggever van uw belangrijkste televisiestation Ruto hierover heeft ondervraagd tijdens een persconferentie toen hij hier was.

WS: Dat klopt, en er zijn problemen in het noordelijke district waar Ekuru Aukot vandaan komt, maar uiteindelijk zullen Ruto en de VS doen wat ze willen.

AG: Die Keniaanse politieagenten zullen veel meer betaald krijgen als ze in deze door de VS geleide troepenmacht in Haïti dienen dan ze thuis betaald zouden krijgen. Hetzelfde geldt voor Afrikaanse troepen die dienden in Irak en Afghanistan of die nu dienen bij AFRICOM of in verschillende “vredesmissies”, zoals die in Somalië, waar Kenianen bij waren, of zoals de inzet in Rwanda om de belangen van TotalEnergies in Mozambique te beschermen. Is het niet waarschijnlijk dat dit een eigenbelang drijfveer creëert om de inzet te steunen, zoals in deze andere gevallen?

WS: Dat is heel waarschijnlijk.

AG: Heeft African Stream contact gehad met het verzet ter plekke in Haïti?

WS: Ja, we hebben grassroots organisatoren geïnterviewd met MOLEGHAF , de Nationale Beweging voor Vrijheid en Gelijkheid van Haïtianen voor Broederschap, en we houden contact. Het belangrijkste wat we nu kunnen doen is erover blijven praten zodat het niet allemaal in het duister blijft.

AG: William, bedankt dat je met Black Agenda Report hebt gesproken.

WS: Graag gedaan.

Topfoto: President Joe Biden en William Ruto

William Sakawa is een producent en verslaggever voor de in Nairobi gevestigde media outlet African Stream .

Ann Garrison is een Black Agenda Report bijdragende redacteur uit de San Francisco Bay Area. In 2014 ontving ze de Victoire Ingabire Umuhoza Democratie- en Vredesprijs voor haar verslaggeving over conflicten in het gebied van de Grote Meren in Afrika. U kunt haar bereiken op ann@anngarrison.com. Je kunt haar werk steunen op Patreon.