Bron: Luigi Morris 
leftvoice.org 26 januari 2023 ~~~

Laura Richardson, opperbevelhebber van het zuidelijk commando van de VS, heeft belangstelling getoond voor lithium en andere natuurlijke hulpbronnen in Zuid-Amerika. Het toont de interesse van het land in bedrijfswinsten ten koste van arbeiders, de inheemse bevolking en het milieu.

Laura Richardson, het hoofd van het Amerikaanse Southern Command, dat toezicht houdt op militaire operaties in Midden-Amerika, Zuid-Amerika en het Caribisch gebied, sprak in een interview met de Amerikaanse denktank Atlantic Council over het belang van de grondstoffen van Latijns-Amerika voor het Amerikaanse buitenlandse beleid.

“Waarom is deze regio belangrijk?” stelde Richardson. “Met al zijn rijke grondstoffen en zeldzame aardelementen is er de lithiumdriehoek, die vandaag de dag nodig is voor technologie. Zestig procent van het lithium in de wereld wordt gevonden in de lithiumdriehoek: Argentinië, Bolivia, Chili.”

WATCH: US-SOUTHCOM Commander Laura Richardson beschrijft hoe Washington actief onderhandelt over de verkoop van lithium in de lithiumdriehoek via haar Amerikaanse ambassades. pic.twitter.com/uQTvpSRHAH – Kawsachun News (@KawsachunNews) 21 januari 2023

Ze wees er ook op dat “de grootste oliereserves, waaronder lichte en zoete ruwe olie meer dan een jaar geleden voor de kust van Guyana werden ontdekt”. De generaal noemde ook de rijke olie-, koper- en goudvoorraden van Venezuela. Ze benadrukte het belang van de Amazone als “de longen van de wereld” en voegde eraan toe dat “we 31 procent van al het zoetwater ter wereld in deze regio hebben”.

Hoewel deze belangen in Latijns-Amerika, zoals de Amerikaanse militaire functionaris toegeeft, niets nieuws zijn, is Richardsons openhartigheid opvallend. Ze stelt de strategische hulpbronnen van de regio voor als een zaak van “nationale veiligheid” voor de Verenigde Staten, waarvoor het land “zijn spel moet opvoeren” tegen vijandige mogendheden.

Het is veelzeggend dat Richardson soms “wij” gebruikt als ze het over de verschillende hulpbronnen heeft, waarmee ze expliciet maakt dat de Verenigde Staten hun zogenaamde “achtertuin” plunderen.

Deze uitspraken doen denken aan de opmerkingen van miljardair Elon Musk toen hij twee jaar geleden tweette: “We coup whoever we want! Deal with it.” De tweet had betrekking op de militaire staatsgreep in Bolivia in 2019 en onthulde de kapitalistische motivaties achter imperialistische agressie.

De coupregering van Dina Boluarte in Peru en de repressie tegen de strijd in de straten heeft ook als doel het veiligstellen van winsten en het plunderen van natuurlijke hulpbronnen, vooral mijnbouw, voor multinationals.

De verklaringen van Richardson tonen ook de concrete doelstellingen van de Verenigde Staten in deze fase, met het aanzienlijke verlies van hun internationale hegemonie en de opkomst van andere “polen” van de wereldmacht, zoals China, hun grootste geopolitieke tegenstander. De verklaringen zijn ook een bewijs van de plundering door de Verenigde Staten en het imperialisme in het algemeen, waarbij grondstoffen worden buitgemaakt en uitgeput terwijl onomkeerbare schade aan het milieu wordt toegebracht.

Kapitalistische en imperialistische staten overal ter wereld zijn erop uit coups en gewelddadige onderdrukking te bevorderen om bedrijfswinsten veilig te stellen ten koste van de arbeidersklasse en het milieu.