Door Georg Stein, Anne Hellmund america21 27augustus 2022 ~~~
Brasília. Een rechter van het Braziliaanse Hooggerechtshof heeft dinsdag huiszoekingen bevolen in de woningen van acht bekende zakenlieden. Via een WhatsApp-groep hadden zij plannen besproken voor een staatsgreep, die zij in gang wilden zetten bij een verkiezingsoverwinning van de linkse presidentskandidaat en oud-president Luiz Inácio Lula da Silva.
De acht multimiljonairs zijn aanhangers van de huidige ultrarechtse president Jair Bolsonaro. Het gaat om Luciano Hang, eigenaar van de warenhuisketen Havan, Meyer Nigri van het bouwbedrijf Tecnisa, Afranio Barreira Filho van de restaurantketen Cocobambú, Ivan Wrobel van het bouwbedrijf W3 Engenharia, José Peres van de reus van de winkelcentra Multiplan, Marco Raymundo van de surfmultinational Mormaii, en de magnaten Luiz Tissot en José Koury van de Sierra Group, een fabrikant van luxe meubelen. De bekendste is waarschijnlijk Hang, die in de Forbes-ranglijst van miljardairs voor 2022 als de tiende rijkste Braziliaan wordt vermeld.
De invallen werden bevolen door Alexandre de Moraes, die al een onderzoek tegen de president heeft lopen wegens het verspreiden van “nepnieuws” en het “aantasten van de democratie”. Moraes is ook het hoofd van het hoogste verkiezingshof van het land.
De rechter heeft ook de sociale netwerkaccounts van de acht verdachten laten blokkeren, hun mobiele telefoons in beslag laten nemen en de opheffing van het bank- en telecommunicatiegeheim bevolen.
Sommige van de zakenlieden, zoals Hang, profileerden zich al voor de verkiezingen van 2018 als aanhangers van de neoliberale Bolsonaro.
Uit de resultaten van de opiniepeilingen tot dusver blijkt dat kandidaat Lula de meeste kans maakt om te winnen, hoewel Bolsonaro de voorbije weken wat terrein heeft goedgemaakt (44 procent voor Lula, 32 procent voor Bolsonaro).
Al in de laatste verkiezingscampagne haalde Bolsonaro alles uit de kast om nepcampagnes te voeren en werd hij alleen tot president gekozen dankzij een “gerechtelijke coup” tegen Lula: In een samenzwering werd zijn rivaal door valse beschuldigingen uit de roulatie genomen, en bleef ruim twee jaar onschuldig in de gevangenis.
In het geval van zijn nederlaag, staan Bolsonaro nog verschillende rechtszaken te wachten. Hij wordt beschuldigd van overtredingen van de kieswet. Maar ook een nog altijd onopgeloste moordzaak op Marielle Franco, een gemeenteraadslid van Rio de Janeiro, wordt met hem en zijn zoons in verband gebracht.
In de huidige verkiezingscampagne heeft hij zich herhaaldelijk laten ontvallen dat hij de verkiezingsuitslag mogelijk niet zou erkennen omdat het elektronische stemsysteem gemanipuleerd zou kunnen worden en niet betrouwbaar zou zijn – ook al is Bolsonaro er zelf mee verkozen.
Tijdens een persconferentie omschreef de president de reden voor de inval bij zijn zakenvrienden als “nepnieuws”. Hij verdedigde de steeds luider klinkende roep om een staatsgreep door zijn aanhangers als “…. onderdeel van de vrije meningsuiting”.
Tijdens een televisie-interview op de zender “O Globo”, dat door negen miljoen kijkers werd gevolgd, herhaalde hij zijn uitspraken over het kiesstelsel en excuseerde hij zich voor de slogans van zijn aanhangers die hem opriepen het Congres en het Federale Hooggerechtshof te sluiten en een staatsgreep te plegen. “De uitslag zal worden gerespecteerd zolang de stembussen schoon en transparant zijn,” zei Bolsonaro tijdens zijn 40 minuten durende optreden in het bekendste journalistieke programma van Brazilië, Globo’s Jornal Nacional.
Slechts een dag na de huiszoekingen kondigde het Hooggerechtshof voor de verkiezingen woensdag aan een onderzoek in te stellen naar Bolsonaro wegens zijn ongegronde uitspraken over het stemsysteem.
Daarnaast heeft rechter Mauro Campbell Marques van het Hooggerechtshof voor verkiezingen de verwijdering van een video van de sociale media bevolen waarop te zien is hoe Bolsonaro tijdens een bijeenkomst met ambassadeurs van 72 landen kritiek uit op de elektronische stemsystemen van het land en deze ervan beschuldigt foutgevoelig te zijn. Campbell Marques gaf de verschillende platforms zoals Facebook, Instagram en Youtube 24 uur de tijd om de videos te verwijderen.
Hij legde uit dat de verklaringen van Bolsonaro het vertrouwen in de verkiezingsprocedures reeds hadden geschaad – en dit ondanks het feit dat de procedure sinds 1996 beproefd was en foutloos functioneerde.
Topfoto: De acht verdachten | bron: Nodal
Informatiebron: Nodal 24 augustus 2022 (ES)