Bron: redradiove 12 juni 2021
orinocotribune 14 juni 2021 ~~~

Een onderzoek uitgevoerd door de Salvadoraanse online media outlet El Faro heeft de relatie en verborgen invloed onthuld die bestaat tussen leiders van Venezolaans rechts en de regering van de president van El Salvador, Nayib Bukele.

Het onderzoek bracht een verborgen structuur aan het licht onder leiding van tenminste 10 Venezolaanse adviseurs, waarbij hun contracten, honoraria en verantwoordelijkheden niet openbaar zijn, maar die van diverse Salvadoraanse ministers overstijgen.

Tijdens het onderzoek kwamen de namen van Venezolaanse extreem-rechtse personen en leden van de politieke partij Voluntad Popular [Populaire Wil] aan het licht. Onder hen die opvielen waren Lester Toledo, Carlos Vecchio, en Sarah Abdel Karim Hanna Georges, die #een assistent was van de voortvluchtige Leopoldo López en zijn vrouw, Lilian Tintori.

El Faro meldde dat de meeste van deze 10 Venezolaanse adviseurs banden hebben met de voormalige parlementarier en zelfverklaarde interim-president Juan Guaidó. Zij hebben ook banden met de leiding van de terreurgroep Voluntad Popular.

“Ik vat het zo samen: Achter bijna elke minister staat een Venezolaan hen die bevelen geeft,” verklaarde een vriend van de Venezolaanse adviseurs.

Hoe werkt de structuur van het Venezolaanse kabinet in El Salvador?

De werking van dit parallelle kabinet is al aan de gang sinds tenminste februari 2020, voordat de coronavirus pandemie begon. Op dat moment begonnen zij orders te geven aan de ministers van het kabinet voor economie, gezondheid en andere staatsinstellingen.

Als bewijs voor deze banden presenteerde het persbureau verklaringen en foto’s die zijn genomen tijdens activiteiten van de regering en de partij New Ideas (Nieuwe Ideeën) van Bukele.

Zij spraken ook met drie regeringsambtenaren, twee werknemers, een zakenman en twee diplomaten die getuigen waren van het werk van de Venezolaanse adviseurs. Zij vroegen echter om niet te worden geïdentificeerd uit angst hun baan te verliezen of represailles te ondergaan.

“Op grond van de getuigenissen van deze 10 bronnen kunnen wij een officieus organigram opstellen: een parallelle structuur waarvan de chef-staf niet de commissaris voor Kabinet-operaties, Carolina Recinos, is, maar een Venezolaan: Sarah Abdel Karim Hanna Georges,” concludeerde het onderzoek.

De Venezolanen fungeren als #liaison tussen de familie Bukele en de regering van El Salvador en de New-Ideas-partij. Ze geven instructies via WhatsApp-groepen.

Hanna staat aan de top van de structuur, terwijl anderen specifieke gebieden in de kabinetsuitbreiding hebben en aan haar verantwoording moeten afleggen. Onder haar staat Miguel Sabal, die belast is met de logistiek en de aanwerving van Venezolanen in Caracas om samen te werken met de regering van El Salvador en Bukele.

Dan zijn er nog de adviseurs op elk gebied: Miguel Arvelo, voor de gezondheidszorg; Tomás Hernández, voor het economisch kabinet; Roddy Rodríguez, voor onderwijs en buitenlandse zaken; Juan Carlos Gutiérrez, voor de #transparantie en de contacten met de Rekenkamer en CICIES [Internationale Commissie voor Corruptie en Straffeloosheid in El Salvador].

Santiago Rosas was belast met de voorbereiding van het Territoriaal Controleplan, dat nooit openbaar is gemaakt, en Ernesto Herrera was adviseur van het Ministerie van Veiligheid.

De tweede man is Lester Toledo, die al met Bukele had samengewerkt voor de campagne van New Ideas, maar nu belast is met het ontwerpen van het Noodprogramma Volksgezondheid (PES).

Twee medewerkers uit de kring van het presidentschap (CAPRES) vertelden El Faro dat de honoraria van de Venezolanen afkomstig zijn van het Institutioneel Directoraat en de Administratie/Algemene Administratie van het Privé Secretariaat van het presidentschap van de Republiek, en dat zij allen consultancy-contracten hebben.

De relatie met deze adviseurs is begonnen tijdens de campagne van Bukele voor de presidentsverkiezingen van 2019.

Wie zijn de Venezolanen die voor Bukele werken?

“Ik heb geleerd dat zij (Hanna) de persoon is die door de regering van El Salvador is aangewezen om te coördineren met COVAX en details te verstrekken aan de internationale gemeenschap over de uitvoering ervan” zei een van de bronnen.

Miguel Sabal Matheus is de hoogstgeplaatste adviseur in het Venezolaanse leiderschap, aangesteld na zijn deelname aan het organiseren van de logistiek voor de vermeende humanitaire hulp die Venezuela vanuit Cúcuta [Colombia] in 2019 moest binnenkomen.

El Faro heeft kunnen verifiëren dat Sabal in februari 2014 de stichting Futuro Presente Inc. Foundation in Miami oprichtte samen met Sarah Hanna, gewijd aan het opleiden van leiders die uiteindelijk posities bekleedden bij Popular Will.

Volgens regeringsbronnen adviseerde de Venezolaan Ernesto Herrera Núñez het ministerie van Veiligheid, en werkte hij ook in de gemeente El Hatillo, Caracas, tussen 2013-2017 (Caracas), toen deze werd geleid door David Smolansky [van Popular Will].

Topfoto: De Salvadoraanse president Nayib Bukele en de Venezolaanse nep-ambassadeur in de VS, Carlos Vecchio. Foto met dank aan RedRadioVE.