Bron: albaciudad 21 november 2020 (SP),
orinocotribune 21 november 2020 (EN) ~~~ 

De Venezolaanse president, Nicolás Maduro, presenteerde deze donderdag het eerste prototype van een opleidingsvliegtuig dat door Venezolaanse arbeiders is gemaakt, geproduceerd door de onlangs opgerichte National Aeronautical Company (EANSA) die in de staat Aragua is gevestigd. De aankondiging werd gedaan tijdens een werkbijeenkomst in de staat La Guaira met de transportsector, gewijd aan innovatie en technologische soevereiniteit voor de consolidatie van multimodaal vervoer in het land.

Tekst: Presendiele pers

De vice-minister van Luchtvervoer en voorzitter van Conviasa, Ramón Velásquez Araguayán, gaf uitleg over de assemblage van het eerste vliegtuig met de Venezolaanse stempel. “Dit werk van engineering en nationaal talent combineert inventiviteit en weerstand tegen de grote aanslagen die we als land meemaken. Het is een prototype van een trainingsvliegtuig, dat ook wordt gebruikt voor het in kaart brengen, bewaken en herkennen, met een rijkweidtw van meer dan vijf uur vliegen, “legde hij uit.

De minister van Transport, Hipólito Abreu, gaf aan dat het vliegtuig is geassembleerd door Venezolanen die vanuit het buitenland, waar ze hun beroep uitoefenden, werden opgeroepen om zich aan te sluiten bij de strijd voor technologische onafhankelijkheid. Ook gaf het staatshoofd aan dat de ingenieurs en andere Venezolaanse vakmensen werden ingehuurd, waarmee ze preferentiële werk- en economische voorwaarden kregen, en nu bezig zijn met de productie en reparatie van vliegtuigen.

“We zijn op de fundamentele koers voor de ontwikkeling van onze technologische capaciteiten, die ons zal leiden tot de sociale ontwikkeling van het economische leven van het land,” zei Maduro in een uitzending op Venezolana de Televisión (VTV).

De oprichting van het Nationaal Centrum voor Aëronautisch Onderhoud van Venezuela.

De voorzitter kondigde ook de oprichting aan van het Centro Nacional de Mantenimiento Aeronáutico SA (CENMA), dat tot doel zal hebben diensten te verlenen op het gebied van luchtwaardigheid in Venezuela. “Wij hebben het opgericht en de luchtvaartindustrie volledig geopend in het kader van de antiblokkadewet”, aldus Maduro.

Evenzo werd in het kader van de antiblokkadewet de maatschappij Aerosur Cargo Transport opgericht, in de vorm van een naamloze vennootschap, om de luchtvaartcapaciteit van het nationale en internationale vrachtvervoer te ontwikkelen. De vice-minister van Luchtvervoer en voorzitter van Conviasa, Ramón Velásquez Araguayán, heeft verklaard dat dit agentschap zal worden gevestigd in de Libertador-luchthaven in de staat Aragua, waardoor een knooppunt voor land- en luchtvervoer zal worden gecreëerd.

“Het idee is om de Libertador-luchthaven om te vormen tot een tankplaats en een plaats voor het onderhoud van grote vliegtuigen en voor het vervoer van luchtvracht”, aldus Ramón Velásquez Araguayán.

Foto’s met dank aan Prensa Presidencial.