Bron: albacuiad 19 november 2020, 
orinocotribune 20 november 2020 ~~~

De werknemers van de Caracas Metro gebruikten hun eigen technologische ontwikkelingen als onderdeel van hun werk voor de reparatie en reactivering van wagons met enkele tientallen jaren gebruik, in het kader van het Caracas Train project. De blokkade en de sancties die door buitenlandse mogendheden aan Venezuela zijn opgelegd, verhinderen de aankoop van reserveonderdelen en stukken om dit materieel te onderhouden. Tot nu toe heeft het Caracas Train-project de renovatie van zeven Franse Alstom-wagons voltooid, die al vijfendertig jaar operationeel zijn. Deze werkzaamheden kregen ook de steun van bedrijven zoals de Venezolaanse Corporation of Guayana (CVG).

“We hebben onze eigen technologie ontwikkeld en we hebben onderdelen en stukken ontwikkeld door middel van innovatie”, aldus Claudio Farías, vice-minister van Oppervlaktevervoer van het ministerie van Vervoer, in een werkvergadering gewijd aan innovatie en technologische soevereiniteit voor de consolidatie van multimodaal vervoer in Venezuela. “Het Caracas Treinproject zorgt voor 100% van de herstelling en herinrichting van de treinen. Het zijn ouderwetse treinen die nu opgeknapt zijn.”

In het gezelschap van de werknemers van de Caracas Metro legde hij uit dat de technische interventie onder meer bestond uit airconditioners, motoren, compressoren, batterijen en verf, alsook de herverdeling van de zitplaatsen om de capaciteit van de wagons te verhogen.

Hij legde uit dat de airconditioners en alle motoren voor de tractie, inclusief de starters, werden bijgewerkt, naast het compressiesysteem en de batterijen. “Dit zijn de eerste treinen die volledig zijn opgeknapt door (Venezolaanse) arbeiders”, zei hij. Ze voerden ook schilderwerk uit binnen en buiten de treinen en vervingen de aluminium bekleding.

Door de inventiviteit van de Venezolaanse arbeidersklasse te benadrukken, benadrukte de president van de Republiek, Nicolás Maduro, dat het hoge niveau van bewustzijn van de arbeiders de basis heeft gelegd voor een proces van “permanente actie” dat succesvolle resultaten laat zien temidden van de economische, financiële en commerciële blokkade tegen Venezuela.

Ze stelden het Centralized Control System in gebruik met behulp van vrije software.

Het Instituto de Ferrocarriles del Estado (IFE) kondigde ook de lancering aan van het Centralized Command System van het instituut, dat is ontworpen door de ingenieurs Gray Silva, Julio García, Maikol Castillo, Yurasmi Chacón en Michel Adams, en dat is ontwikkeld met behulp van open-sourcetechnologieën. “Er is een nieuw systeem ontwikkeld voor de gecentraliseerde commando-dienst, genaamd Simace , dat de administratie, controle en bewaking van de spoorwegen en de treinen in real time mogelijk maakt, waardoor de veiligheid bij de controle van de treinen wordt gewaarborgd”, legt Gray Silva uit, in gesprek met IFE-vicevoorzitter Johenderson González en met president Maduro.

Hij legde uit dat het is ontwikkeld met behulp van de programmeertaal Python en de PostgreSQL-databasemanager, beide erkende open-sourcetools. “Dit zorgt voor een betere kwaliteit op het gebied van databasestandaarden, waardoor ook het gebruik van verschillende besturingssystemen via een webomgeving mogelijk is”. Hij gaf aan dat het systeem wordt gebruikt op computers met Windows, open-source systemen en Android.

Onderhoud van de treinen van Caracas’ metrolijn 2

Daarnaast heeft president Maduro 2 miljoen euro goedgekeurd voor het contracteren van renovatiediensten voor 160 tractiemotoren en veertig dynamo’s, voor het uitvoeren van onderhoud aan de treinen op lijn 2 van de Caracas-Metro. “Dit zijn noodzakelijke middelen om deze acties uit te voeren en gelukkig hebben we, en ik kan vandaag tegen de werknemers van de Caracas Metro zeggen dat het is goedgekeurd! Voor de noodzakelijke technologische verbeteringen,” zei het staatshoofd.

De president benadrukte dat deze besluiten zijn genomen in het kader van de Anti-Blokkade Wet.

Spoorwegindustrie en Kabelsysteem van Venezuela

De voorzitter gaf ook toestemming voor de oprichting van het bedrijf Industria Ferroviaria y Sistema por Cable de Venezuela (industrie voor treinen en kabelbanen) . In dit verband heeft de minister van Vervoer, Hipólito Abreu, uitgelegd dat het doel van deze nieuwe onderneming, die in het kader van de antiblokkadewet is opgericht, het bevorderen is van technologisch toezicht op de vervoerssystemen van de staat.

“We zijn tot de conclusie gekomen dat we deze ervaring moeten consolideren in de metro’s, spoorwegen en kabelsystemen van Venezuela, ervaring die onze arbeidersklasse heeft opgedaan op het gebied van mechanica, elektromechanica, elektronica en telematica, en die een belangrijke ontwikkelingskern vormt voor het proces van onderhoud en ondersteuning van onze eigen systemen.

De minister benadrukte dat een andere doelstelling nationale innovatie is, en dat ze al een project hebben om een nationale wagon te ontwikkelen, voortgekomen uit bijeenkomsten van de Grote Vervoersmissie in 2019. “We hebben een werkplan ontworpen dat kijkt naar technologie in het kader van de klassenstrijd en ten tweede, technologie ziet in het kader van anti-imperialistische strijd.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *