Bron: orinocotribune 19 oktober 2020 ~~~

Caracas, 19 oktober 2020 (OrinocoTribune.com).- Na enkele uren vertraging in de resultaten van de exit-poll, gepland op 20:00 uur, meldden de belangrijkste TV-stations, die niet sympathiek staan tegenover MAS, Evo Morales of Luis Arce, dat Luis Arce, de kandidaat van Evo Morales en MAS, de presidentsverkiezingen ruimschoots heeft gewonnen in het Zuid-Amerikaanse land.

Luis Arce won met 52,4%, Carlos Mesa staat op de tweede plaats met 31,5% met meer dan 20% achterstand op Arce en op de derde plaats met 9,9% plaatsen de exit polls de extreem rechtse activist Fernando Camacho.

BREAKING: Unitel-Ciesmori exit poll vrijgegeven

LUIS ARCE 52,4%
CARLOS MESA 31,5%
FERNANDO CAMACHO 10.5% @teleSURenglish pic.twitter.com/8Enj7iMLs6

Camila (@camilateleSUR) 19 oktober 2020

CIESMORI, een ander exit poll bedrijf postte een regionale schatting van de verkiezingsuitslag en plaatste de overwinning van Arce met een marge van meer dan 30% in vergelijking met Mesa in La Paz en Cochabamba. In La Paz won Luis Arce volgens dit bedrijf met 65,3% van de stemmen en Mesa kreeg slechts 31,7%. In Cochabamba kreeg Arce 63,1% van de stemmen en Mesa slechts 34,1%.

De linkse presidentskandidaat van Bolivia, Luis Arce, van de Movement Toward Socialism (MAS) partij, won in een aardverschuiving met 65,3% in de hoofdstad La Paz en 63,1% in de grote stad Cochabamba, volgens de exit polls pic.twitter.com/B1pgiXJKZG.

Ben Norton (@BenjaminNorton) 19 oktober 2020

De voormalige Boliviaanse president Evo Morales hield een uur voor de bekendmaking van de resultaten van de exit-poll een persconferentie vanuit Buenos Aires op een feestelijke toon en vroeg om de bekendmaking van de voorlopige resultaten. Na zijn gedwongen aftreden in 2019 reisde Morales naar Mexico dat hem asiel verleende en enkele weken later zette hij zijn operationele hoofdkwartier in Argentinië op om dichter bij zijn familie en bij Bolivia te zijn.

El expresidente @evoespueblo desde su exilio en #Argentina, observa las #EleccionesBolivia2020 https://t.co/ahW5ehCpMT

Onmiddellijk nadat de belangrijkste lokale nieuwszender begon met het openbaar maken van de resultaten hielden Luis Arce en David Choqueuanca, zijn Vice President running mate, een persconferentie vanuit het MAS-hoofdkwartier in La Paz om het Boliviaanse volk te bedanken voor hun moed en te verklaren dat in Bolivia “de democratie heeft gewonnen” .

¡Gracias, Bolivia!
?En vivo: https://t.co/mCfALY8tUo pic.twitter.com/fC5SGOP4Dj

Luis Arce Catacora (Lucho Arce) (@LuchoXBolivia) 19 oktober 2020

Luis Arce was Evo Morales’ minister van economie en velen associëren hem met de bloei van de Boliviaanse economie terwijl Morales president was. Tijdens de de facto regering van Jeanine Anez is de economie van Bolivia verslechterd tot onvoorstelbare niveaus en met de verschrikkelijke aanpak van de Covid-19 pandemie begonnen veel Bolivianen – zelfs in stedelijke gebieden- de regering van Evo Morales te missen.

MAS-kandidaat @LuchoXBolivia spreekt het land toe nadat exit polls hem aankondigen als de winnaar van de Boliviaanse presidentsverkiezingen: “Democratie heeft gewonnen” pic.twitter.com/kupone8iYA

teleSUR Engels (@telesurenglish) 19 oktober 2020

Camila Escalante, Ollie Vargas, Ben Norton, Max Blumenthal en Alina Duarte behoren tot de meest actieve journalisten die de belangrijke verkiezingen in Bolivia verslaan, terwijl veel mainstream media nauwelijks vermelden dat er vandaag Boliviaanse verkiezingen zijn gehouden. De officiële resultaten zullen naar verwachting niet snel bekend worden gemaakt.

Zelfs de reguliere Boliviaanse media geven nu toe dat volgens de exit polls de linkse Beweging naar het Socialisme (MAS) de verkiezingen waarschijnlijk verpletterend zal winnen.

MAS presidentskandidaat Luis Arce zal waarschijnlijk rond 52,4% krijgen, volgens de exit poll pic.twitter.com/pSpQKkQVSj.

Ben Norton (@BenjaminNorton) 19 oktober 2020

Veel analisten zijn het erover eens dat de rechtsexploitanten in Bolivia niet zo gemakkelijk een nederlaag zullen toegeven, ongeacht de grootte van de verpletterende overwinning. De MAS roept al hun activisten en sympathisanten op om waakzaam te zijn en hun stem te verdedigen met bijzondere aandacht voor de verkiezingsuitslagen.

Twee MAS-militanten zijn zojuist gearresteerd voor het MAS-hoofdkwartier in La Paz…. https://t.co/NG6KZv7vwV.

Orinoco Tribune (@OrinocoTribune) 19 oktober 2020

Bijna twee uur voor de uitslag van de exit poll werden enkele MAS-activisten door repressieve krachten vlak voor het MAS-hoofdkwartier in La Paz vastgehouden. Later was bekend -volgens rapporten- dat zij MAS-vertegenwoordigers waren in een aantal kiescentra en zij hun exemplaar van de verkiezingsuitslagen bij zich droegen. Die notulen zijn de sleutel tot de verdediging van de stemming in het geval van een poging tot fraude.

Topfoto: Voorlopige verkiezingsuitslag tijdens de presidentsverkiezingen in Bolivia. Met dank aan UNITEL.