Bron: telesurenglish 31 mei 2020 ~~~ 

De militairen van de V.S. ,,kunnen het Colombiaans grondgebied niet binnentreden, om zonder instemming van het Congres” de strijd tegen drugshandel te adviseren,” zei de Senator voor de Patriottische partij van de Unie, Aida Avella.

De ,,politieke personen in Colombia en activisten protesteren tegen de aankomst maandag van de 1ste Brigade van de Hulp van de Veiligheidsraad van het Leger van de V.S. (SFAB) in de Zuidamerikaanse natie en veroordelen het zogenaamde helpen in de strijd tegen drugshandel.

Voormalig senator Piedad Cordoba tweette ironisch, dat als er 800 Amerikaanse soldaten voor counternarcotica-operaties in het gebied komen, ze “eerst maar zouden moeten beginnen met drugshandelaar Ñeñe Hernandez, die een presidentiële campagne financierde”.

De voormalige president Ernesto Samper waarschuwde dat het toelaten van buitenlandse troepen in het land zonder toestemming van de Senaat zou kunnen leiden tot disciplinaire en strafrechtelijke procedures tegen president Ivan Duque en zijn ministerie van Defensie, omdat hij “de jurisprudentie van de Constitutionele Raad en de Staatsraad negeert”.

Samper zei ook dat het Congres van het land de enige autoriteit is met de bevoegdheid om de permanentie van buitenlandse troepen op nationale bodem wettelijk toe te staan.

De voormalige president, die momenteel dienst doet als Secretaris-generaal van de Unie van Zuid-Amerikaanse Naties (UNASUR), deelde ook een boodschap van de Colombiaanse organisatie voor vrede “Vivamos Humanos”, die eveneens de binnenkomst van Amerikaanse troepen in het land verwerpt.

De organisatie benadrukte de noodzaak om deze kwestie ter overweging aan het Congres voor te leggen, omdat “de troepen niet op doorreis komen, maar zich in conflictgebieden vestigen”.

Op dezelfde manier drong de senator van de Partij van de Patriottische Unie, Aida Avella, er bij de voorzitter van het Congres, Lidio Garcia, op aan om zo snel mogelijk een zitting bijeen te roepen om de zaak te bespreken.

De Amerikaanse militairen “kunnen zonder toestemming van het Congres het Colombiaanse grondgebied niet betreden ” om de strijd tegen de drugshandel te adviseren,” schreef ze op Twitter, en herinnerde eraan dat de zogenaamde steun van de Amerikaanse militairen, landen altijd leegeplunderd achterlaat.

“Wij verwerpen het gebruik van dit land voor oorlogen en invasies in andere landen,” zei Avella ook, omdat sommigen denken dat de troepen in feite worden ingezet als een bedreiging voor het naburige Venezuela.

Onlangs heeft Colombia gediend als uitvalsbasis voor een verijdelde invasie, ontvoering en moordaanslag op de Venezolaanse president Nicolas Maduro door huurlingen. De mislukte operatie werd officieel gecontracteerd door de Venezolaanse wetgever en tegenstander Juan Guaido, die wordt gesteund door Washington.

Topfoto: De SFAB bestaat sinds februari 2018. Het diende voor operaties in Afghanistan en het zond eenheden naar Europa en Afrika. | Foto: EFE