Bron: Persverklarin, 
Veterans for Peace 22 mei 2020 ~~~ 

Veteranen voor de Vrede veroordeelt de voortdurende pogingen van de VS om de democratisch gekozen regering van Venezuela omver te werpen. Het 3-4 mei-incident van huurlingen in Venezuela heeft Amerikaanse vingerafdrukken. Twee voormalige soldaten van de U.S. Special Forces werden gevangen genomen in de aanval met boten, en een veteraan van de Special Forces in Florida heeft de eer opgeëist voor het organiseren van de mislukte staatsgreeppoging.

President Trump ontkende dat zijn regering iets te maken had met de aanval en zei: “Als we ooit iets met Venezuela zouden doen, dan niet op deze manier. Het zou iets anders zijn. Het zou een invasie worden genoemd”. Trump’s ontkenning klinkt hol. Staatssecretaris Mike Pompeo en de speciale gezant van Venezuela, Elliott Abrams, hebben duidelijk gemaakt dat ze alle middelen zullen gebruiken om de regering van Venezuela omver te werpen en de Bolivariaanse Revolutie voor onafhankelijkheid te vernietigen .

De VS heeft een onwettige regering opgericht, zonder verkiezingen, met de rechtse politicus Juan Guaido. Ze hebben verlammende economische sancties opgelegd die de dood van meer dan 40.000 Venezolanen hebben veroorzaakt. Ze hebben de Venezolaanse militairen aangemoedigd om in opstand te komen tegen hun eigen regering. Ze hebben de training en bewapening van contrarevolutionaire, onregelmatige milities bij de Venezolaanse grens in Colombia gefaciliteerd. Zij hebben gewelddadige grensincidenten veroorzaakt waarbij “humanitaire hulp” werd verleend.

Onlangs kondigde de Amerikaanse procureur-generaal Barr de gefabriceerde aanklacht aan, voor drugshandel van de Venezolaanse president Nicolas Maduro, en vergeleek deze met soortgelijke acties van het ministerie van Justitie, voorafgaand aan de Amerikaanse invasie van Panama in december 1989.
(Er is geen bewijs dat Maduro betrokken is bij enige drugshandel. Aan de andere kant kondigden Amerikaanse aanklagers nieuwe aanklachten aan die de Hondurese president Juan Orlando Hernandez in verband brengen met echte drugshandel, maar hij heeft nog steeds de steun van de huidige regering. Hypocrisie.)
Er werd toen een premie van 15 miljoen dollar aangeboden voor de arrestatie van president Maduro. Het is dus geen verrassing dat het verklaarde doel van de huurlingenaanval was om president Maduro te ontvoeren en naar de Verenigde Staten te brengen.

President Trumps “Aannemelijke ontkenning” is in dit geval niet erg aannemelijk, aangezien hij eist dat Venezuela de Amerikaanse veteraan huurlingen vrijlaat. In plaats daarvan heeft Venezuela hen beschuldigd van terrorisme, samenzwering en schendingen van Venezuela’s soevereiniteit.

Het is al erg genoeg dat deze onwettige acties werden uitgevoerd door een onverbiddelijke Amerikaanse president en zijn fanatieke trawanten. Maar er zijn bovendien geen klachten geweest van de leiders van beide grote Amerikaanse politieke partijen. De vermoedelijke Democratische kandidaat Joe Biden heeft zijn steun uitgesproken voor de regime-change campagne van Trump in Venezuela, en de nep-president Juan Guaido kreeg een tweeledige staande ovatie bij de State of the Union toespraak.

Geconfronteerd met de dodelijke wereldwijde Covid-19-pandemie roepen de secretaris-generaal van de VN en de VN-commissaris voor de mensenrechten op tot een wereldwijd staakt-het-vuren en een versoepeling van de economische sancties. De Amerikaanse regering doet precies het tegenovergestelde: zij legt extra dodelijke sancties op, steunt huurlingen en dreigt met militair ingrijpen.
(Teken de petitie “Veteranen voor de vrede” ter ondersteuning van het wereldwijde staakt-het-vuren).

Als veteranen die harde lessen hebben geleerd uit te veel Amerikaanse oorlogen, zijn we ontzet dat sommige Amerikaanse veteranen nu Rambo spelen in Zuid-Amerika. En we zijn verontwaardigd dat het Amerikaanse beleid van interventie en regimeverandering de voorwaarden voor hen heeft gecreëerd om dit te doen. We roepen de Amerikaanse regering op om het roer om te gooien en een einde te maken aan de oorlog tegen Venezuela voordat er nog meer schade wordt aangericht.

Wij eisen dat de Amerikaanse regering alle militaire agressie tegen Venezuela stopt en de oorlogsschepen uit het kustgebied terugtrekt.
En we eisen dat de Amerikaanse regering haar economische oorlog tegen Venezuela beëindigt door alle sancties tegen Venezuela en zijn regeringsfunctionarissen op te heffen.