Nieuwe CEPR-analyse Toont 232 Waarschijnlijke deportatievluchten van ICE-air naar Latijns-Amerika en het Caribisch gebied tijdens een pandemie tot nu toe.

Bron: Pressrelease CEPR, 28 april 2020 ~~~

Washington, DC – Uit een nieuwe analyse van het Center for Economic and Policy Research (CEPR) blijkt dat de immigratie- en douanehandhavingsdiensten (ICE) sinds 3 februari 2020 waarschijnlijk meer dan 232 uitzettingsvluchten naar Latijns-Amerikaanse en Caribische landen hebben uitgevoerd, net nadat de Trump-regering een noodsituatie op het gebied van de volksgezondheid had afgekondigd als gevolg van de COVID-19-pandemie. Door de vluchtgegevens te onderzoeken van bekende ICE Air-contractanten die opstijgen vanaf luchthavens in de buurt van ICE-detentiefaciliteiten, met bestemmingen die vaak worden gebruikt voor deportaties, kan het CEPR een schattingen geven van het aantal deportatievluchten sinds het begin van de pandemie. In sommige gevallen zijn er bewijzen van uitwijzingen van mensen waarvan bekend is dat ze besmet zijn met het nieuwe coronavirus, en vele andere gevallen van mensen die zijn uitgezet nadat ze waren blootgesteld aan het virus terwijl ze zich in ICE-detentie bevonden.

“Deze deportaties zullen ongetwijfeld de pandemie verlengen en de verspreiding ervan in de regio vergroten,” zei onderzoeksmedewerker Jake Johnston, “en zullen waarschijnlijk ook de gevolgen van de pandemie voor de VS onnodig verlengen”.

Bestemmingen voor waarschijnlijke uitzettingsvluchten zijn onder meer Brazilië en Ecuador, die te lijden hebben onder de ergste uitbraken van COVID-19 in de regio, evenals Haïti en Guatemala, waar mensen waarvan bekend is dat ze besmet zijn, toch zijn gedeporteerd. Vanaf 15 maart, twee dagen nadat president Trump de nationale noodtoestand vanwege de pandemie had afgekondigd, tot 24 april, blijkt ICE Air 21 deportatievluchten te hebben uitgevoerd naar Guatemala; 18 naar Honduras; 12 naar El Salvador; 6 naar Brazilië; 3 naar Nicaragua; 3 naar Ecuador; 3 naar Haïti en de Dominicaanse Republiek; 1 naar Colombia; 1 naar Jamaica.

De oorsprong en de bestemmingen van waarschijnlijke ICE Air deportations vluchten sinds februari kan worden gezien in een interactieve kaart die is opgenomen in Johnston’s bericht, “Exporting COVID-19″: , Vlucht data toont: ICE Air voerde uitzettingsvluchten uit naar 11 LAC-landen.” Johnston’s analyse is gebaseerd op informatie die is verzameld uit Flight Aware, een openbare flight tracker database. Alle gegevens die voor de analyse van het CEPR zijn gebruikt, zijn beschikbaar in de post.

“Het is belangrijk om op te merken dat uitzettingsvluchten slechts een fractie uitmaken van de totale Amerikaanse uitzettingen naar de regio,” zei Johnston. “Deportaties naar Mexico maken bijna de helft uit van het totaal wereldwijd, en het overgrote deel daarvan wordt over land uitgevoerd. Over land en door de lucht verspreidt de Amerikaanse regering de pandemie in de regio actief door mensen te deporteren die zijn blootgesteld aan COVID-19, en die in sommige gevallen besmet zijn geraakt”.

Topfoto: Overheidsambtenaren staan naast een vliegtuig met migranten die uit de VS zijn gedeporteerd op La Aurora International Airport, in Guatemala City. Passagiers testten positief voor COVID-19. Luis Echeverria/Reuters.