Bron: Lucas Koerner 
venezuelanalysis 23 april  2020 ~~~

Santiago de Chile, 23 april 2020 (venezuelanalysis.com) – De Venezolaanse oppositiewetgevers hebben zichzelf een maandsalaris van US $5000 toegekend, meldde Associated Press op donderdag.

Twee afgevaardigden van de oppositie en drie helpers van oppositieleider Juan Guaido bevestigden de salarissen op voorwaarde van anonimiteit, bezorgd dat de onthulling verdere breuken in de anti-regerings gelederen zou kunnen veroorzaken.

De uitbetaling werd in het geheim in wetgeving gestopt, vorige week door wetgevers loyaal aan Guaido goedgekeurd, die een $80 miljoen “Bevrijdingsfonds” instelt om gezondheidszorgarbeiders die de coronaviruspandemie bestrijden, elk een $100 bonus van de V.S. voor een duur van drie maanden te verstrekken.

Naar verluidt komen ongeveer 60.000 zorgverleners in aanmerking voor de maandelijkse uitkering, die elektronisch zal worden overgemaakt via een digitaal platform dat wordt beheerd door de Organisatie van Amerikaanse Staten.

Het is onduidelijk hoe de begunstigden toegang zullen krijgen tot de bonussen en deze zullen kunnen uitgeven, aangezien de meeste monetaire transacties in Venezuela betrekking hebben op fysieke dollarbetalingen of elektronische betalingen in bolivars.

Bij de aankondiging van het plan vorige week maakte Guaido echter niet bekend dat 13,6 miljoen dollar, of 17 procent van het fonds, bestemd is voor “de verdediging en versterking van de nationale wetgevende macht en de sociale bescherming van haar leden”, dat met terugwerkende kracht tot januari zal worden betaald.

Guaido riep zichzelf in januari 2019 uit tot “interim-president” en werd onmiddellijk erkend door Washington, dat een olie-embargo oplegde en een geschatte $11,6 miljard aan Venezolaanse staatsactiva in de VS liet bevriezen, inclusief bankrekeningen en Citgo, de in de VS gevestigde dochteronderneming van de Venezolaanse nationale oliemaatschappij PDVSA.

Volgens AP zal het “Bevrijdingsfonds” worden gefinancierd vanuit fondsen die op Venezolaanse overheidsrekeningen in de VS zijn bevroren.

De Trump-regering heeft onlangs 342 miljoen dollar van de Venezolaanse centrale bank (BCV) verplaatst van een bevroren Citibank-rekening naar een rekening bij de New Yorkse Federal Reserve. Naar verluidt heeft de door Guaido geleide oppositie deze maatregel, die de BCV “plundering” noemde, “goedgekeurd”.

AP rapporteert dat een extra 11 procent van de toegewezen $80 miljoen de uitgaven van diplomatiek personeel in landen die Guaido erkennen zal dekken, terwijl andere fondsen zullen worden besteed aan communicatie en justitiële samenwerking in het buitenland.

Het plan bevat ook een bepaling om plaatsvervangende oppositie wetgevers op de $5000 maandelijkse loonlijst op te nemen.

Het valt echter nog te bezien hoeveel wetgevers in de door de oppositie gecontroleerde Nationale Assemblee de salarissen zullen ontvangen.

Guaido verloor het presidentschap van de Nationale Assemblee in januari na een breuk in de oppositie. Hij ging over tot de oprichting van een parallel parlement dat grotendeels bestaat uit vervangende en verbannen wetgevers en dat de steun van de VS, de regionale bondgenoten en de Europese Unie behoudt.

De dissidente oppositiegroep die momenteel onder president Luis Parra aan het roer van de Nationale Assemblee staat, en de regeringsgezinde wetgevers, zullen hoogstwaarschijnlijk van de uitbetaling worden uitgesloten. Parra en andere oppositieleden werden gesanctioneerd nadat ze in januari de gelederen hadden gebroken met Guaido.

Guaido heeft nog geen toegang tot de $80 miljoen, die de Trump-regering naar verluidt moet goedkeuren door het verlenen van een speciale licentietoegang aan een vijfkoppige commissie.

Washington heeft herhaaldelijk fondsen verstrekt aan de Venezolaanse oppositie, waaronder $98 miljoen in oktober en $52 miljoen in september vorig jaar.

De Venezolaanse oppositie onder Guaido werd in de tweede helft van 2019 achtervolgd door corruptieschandalen. Van gezanten van de oppositieleider in Colombia werd onthuld dat ze honderdduizenden dollars “humanitaire hulp” hebben verduisterd die bestemd was voor deserterende soldaten, terwijl beschuldigingen van corruptie aanhangig zijn over het beheer van een Venezolaanse petrochemische dochteronderneming door de oppositie in Colombia. Guaido kwam ook onder vuur te liggen nadat foto’s opdoken waarop hij poseerde naast de beruchte Colombiaanse drugsbaronnen Los Rastrojos.

met bijdage van Ricardo Vaz vanuit Mérida.

Topfoto: De zelfverklaarde “Interim President” Juan Guaido en bondgenoten kenden zichzelf met terugwerkende kracht $5000 salarissen toe. (Twitter)