Bron: U.S Peace Council , 31 januari 2020 ~~~

U.S Peace Council Statement

31 Januari 2020

Begin januari 2020 bracht de moord op een vooraanstaande Iraanse generaal in Bagdad, Irak, door de Trump-regering, de VS en Iran op de rand van een grote oorlog. Het is begrijpelijk dat die crisis vele andere crises naar de zijlijn heeft geschoven.

Dienovereenkomstig staat Bolivia niet in de krantenkoppen. Maar zelfs bij het begin van de evenementen op 10 november 2019 was er verwarring in de krantenkoppen over wat er gebeurde in Bolivia. De verwarring werd nog groter en sommige “progressieve” en “alternatieve” media-uitgevers hadden moeite om te erkennen dat er een staatsgreep plaatsvond. Over het racistische geweld van het staatsgreepregime tegen de protesterende inheemse aanhangers van Evo Morales werd wereldwijd nauwelijks bericht. In de Verenigde Staten nam de ondersteuning van de staatsgreep in de media de vorm aan van ontkennen dat het überhaupt gebeurde, hetgeen de reactie van de vredesbeweging in verwarring bracht.

Evo Morales, staatshoofd van 2006-2019, was de eerste inheemse president van Bolivia, een land met een inheemse meerderheid. Onder de 14-jarige heerschappij van zijn Movement for Socialism-partij (MAS) had Bolivia een van de hoogste economische groeicijfers op het halfrond. Het land heeft de armoede drastisch verminderd. Bolivia werd een voorloper voor de rechten van de inheemsen en armen, en kwam daarmee op lijn met de progressieve regeringen van Venezuela, Cuba en Nicaragua. (*)

Morales werd herkozen tot president op 20 oktober 2019. Omdat de door de VS gesteunde kandidaat verloor, noemde de Amerikaanse regering de verkiezing van Morales ‘frauduleus’. Een door de VS gedomineerde Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) verspreidde misleidende informatie over de geldigheid van de verkiezing. Zo werd een situatie gecreeerd voor de staatsgreep op 10 november, toen Morales gedwongen werd af te treden onder dwang van het leger.

Sleutelpersonen achter de coup hadden bondgenoten in Washington. De secretaris-generaal van de OAS omarmde staatsgreepleider Luis Fernando Camacho. De coup werd goedgekeurd door de rechtse buurlanden (Chili, Brazilië). President Trump ‘applaudisseerde’ voor het Boliviaanse leger, ondanks diens goed gedocumenteerde systematische schendingen van de mensenrechten. Evo Morales is nu in ballingschap in Mexico, en de inheemse bevolking blijft protesteren tegen dodelijke, racistische repressie. Een voorbeeld van het racisme: de zelfbenoemde president Jeanine Áñez heeft de religieuze overtuigingen van de inheemse gemeenschappen aangeduid als ‘satanisch’. Op dit moment hebben Morales, de MAS en de meeste populaire partijen en bewegingen ingestemd met nieuwe verkiezingen, maar door aanhangers van de feitelijke regering wordt gepoogd om de MAS te diskwalificeren voor deelname aan een eventuele verkiezing.

Verschillende prominente vredesorganisaties uit de VS kwamen als eerste buiten om de coup te veroordelen. CODEPINK op 19 november 2019, waarin het mainstream media-verhaal werd uitgedaagd, benadrukte dat de coup inderdaad een coup was. CODEPINK benadrukte de noodzaak van internationale monitoring. Het eiste dat het VN-kantoor van de Hoge Commissaris voor de mensenrechten, Michelle Bachelet, zich aansluit bij CODEPINK’s Medea Benjamin in Bolivia.

Veterans for Peace benadrukte op 21 november de Amerikaanse medeplichtigheid aan de coup en het racistische karakter van de coup.

Er is een beperkte reactie van de VN geweest. Al op 16 november 2019 drong “de Hoge Commissaris van de VN voor de mensenrechten Michelle Bachelet” er bij de autoriteiten op aan ervoor te zorgen dat veiligheidstroepen voldoen aan internationale normen en normen voor het gebruik van geweld en het recht op leven en fysieke integriteit van demonstranten garanderen. ”

Sindsdien is de repressie gestegen. Uit recente en betrouwbare rekeningen blijkt dat meer dan 30 doden en 600 gewonden zijn gevallen in protesten tegen de staatsgreep.

Wat zijn de eisen die de Amerikaanse solidariteits- en vredesbewegingen nu moeten stellen?

De beste kans op vreedzaam herstel van de wettige regering en meerderheidsregel in Bolivia is door de geplande verkiezingen van 3 mei 2020, maar zoals de zaken er nu voorstaan zullen de verkiezingen frauduleus zijn. USAID, die jarenlang anti-Morales oppositiegroepen in Bolivia financierde, keert terug naar Bolivia op uitnodiging van de staatsgreepregering van Jeanine Añez om de komende verkiezingen te ‘bewaken’ – in werkelijkheid te manipuleren en te corrumperen.

De staatsgreep is nog niet gevestigd, getuige de zware inspanningen van de staatsgreepregering om de komende verkiezingen te regelen.

We roepen alle vredes- en solidariteitsorganisaties in de VS op om:

  • Bolivia tussen nu en de verkiezingen van 3 mei 2020 terug te zetten op top prioriteit campagnevoering.
  • De CODEPINK-petitie voor Bolivia te ondertekenen, waarin wordt geëist dat het hoofd van de Hoge Commissaris van de VN voor de mensenrechten, Michelle Bachelet, Bolivia persoonlijk bezoekt. Er zou een krachtige, institutionele aanwezigheid van de VN-Mensenrechtenorganisatie ter plaatse in Bolivia moeten zijn. Met het doel om de staatsgreep-regering in toom te houden
  • Een congresonderzoek te eisen, om erachter te komen in hoeverre de VS bij de coup betrokken waren.
  • Volledige internationale monitoring van de verkiezingen van mei 2020 te organiseren, door onafhankelijke deskundigen en groepen.
  • Je tegen USAID en verwante NGO-financiering van verkiezingsmanipulatie te verzetten, inclusief de zuiveringen van inheemse kiezerslijsten. De onderdrukking van de kiezer is al aan de gang en moet worden blootgesteld, veroordeeld en gestopt.

Eis dat politie- en legergeweld tegen inheemse demonstranten en de medische professionals die voor hen zorgen stopt. Na 11 september 1973, toen de Allende-regering in Chili werd omvergeworpen in een door de VS gesteunde staatsgreep, lanceerden onze vredes- en solidariteitsbeweging en haar bondgenoten jarenlange campagnes om de democratie in Chili te herstellen en een einde te maken aan de bloedige heerschappij van Pinochet. We moeten vandaag niet minder doen voor de Boliviaanse democratie.

(*) Roger D. Harris, 2019 Latin America in Review, op Council on Hemispheric Affairs (COHA). (Nederlandse vertaling in dit openbaararchief)

U.S. Peace Council • P.O. Box 3105, New Haven, CT 06515 • (203) 387-0370 • USPC@USPeaceCouncil.org
https://uspeacecouncil.org https://facebook.com/USPeaceCouncil/